Perunamuusista on moneksi – jatkojalosta siitä herkkuruokia

Impact-Site-Verification: cc543750-23ea-428d-a194-1b2c428ceb08

 

Tänään keskitytään perunamuusiin. Tuohon monen rakastamaan perunaherkkuun. Jos sitä sattuisi aterialta jäämään yli, jostain syystä, niin se kannattaa ehdottomasti jatkojalostaa uudeksi herkuksi. Kokosin tähän alle hyväksi havaittuja tuunausvinkkejä, joilla perunamuusiin saa uutta eloa.

 

 

Kuva: Sari Spåra @sweetfoodomine

Perunamuusi on herkullinen ja monipuolinen ruokalaji, jota voi tuunata ja jatkojalostaa monin eri tavoin.

Tässä on muutamia ideoita perunamuusin tuunaamiseen:

 1. Lisää juustoa: Voit antaa perunamuusille lisää makua ja kermaisuutta lisäämällä siihen juustoa. Kokeile esimerkiksi cheddaria, parmesaania tai emmental-juustoa. Raasta juusto ja sekoita se perunamuusin joukkoon, kunnes se sulaa ja sekoittuu tasaisesti.
 2. Lisää mausteita: Perunamuusin makua voi monipuolistaa lisäämällä siihen erilaisia mausteita. Kokeile esimerkiksi valkosipulijauhetta, sipulijauhetta, mustapippuria, paprikajauhetta tai yrttisekoituksia, kuten provencen yrttejä tai timjamia. Ripottele mausteet perunamuusin joukkoon ja sekoita hyvin.
 3. Lisää sipulia: Sipuli tuo perunamuusiin herkullista makua ja rakennetta. Voit kuullottaa hienonnettua sipulia voissa tai öljyssä, kunnes se pehmenee ja saa hieman väriä. Sekoita kuullotettu sipuli perunamuusin joukkoon.
 4. Kokeile erilaisia perunalajikkeita: Perunamuusin voi valmistaa erilaisista perunalajikkeista saadakseen erilaisen maun ja koostumuksen. Kokeile esimerkiksi lajikkeita, kuten Rosamunda, Nicola, Bintje tai puikulaperunat. Jokaisella perunalajikkeella on oma makunsa ja koostumuksensa, joka vaikuttaa myös perunamuusin lopputulokseen.
 5. Lisää yrttejä tai vihreitä: Voit tuoda perunamuusiin raikkautta ja väriä lisäämällä siihen tuoreita yrttejä tai vihreitä. Kokeile esimerkiksi hienonnettua persiljaa, ruohosipulia, tilliä, basilikaa tai pinaattia. Sekoita hienonnetut yrtit tai pinaatti perunamuusin joukkoon juuri ennen tarjoilua.
 6. Lisää paistettua pekonia tai kinkkua: Jos haluat tuoda perunamuusiin lisää makua ja tekstuuria, voit lisätä siihen paistettua pekonia tai kinkkua. Paahda pekoni tai kinkku rapeaksi ja murustele ne perunamuusin päälle tai sekoita ne muusin joukkoon.
 7. Kokeile erilaisia lisäkkeitä: Perunamuusia voi jatkojalostaa lisäämällä siihen erilaisia lisäkkeitä. Kokeile esimerkiksi lisätä muusiin paistettua sipulia, keitettyjä herneitä, maissia, kapriksia tai aurinkokuivattuja tomaatteja. Nämä antavat perunamuusille uusia makuja ja rakenteita.
 8. Tee perunakroketteja tai perunapannukakkuja: Jos haluat jatkojalostaa perunamuusia vieläkin enemmän, voit käyttää sitä perunakroketin tai perunapannukakun valmistamiseen. Muotoile perunamuusista kroketteja, pyöryköitä tai pannukakkuja ja paista ne kullanruskeiksi. Tämä antaa perunamuusille uudenlaisen muodon ja rakenteen.
 9. Lisää kasviksia: Voit lisätä perunamuusiin erilaisia kasviksia antamaan sille lisää makua, ravintoaineita ja väriä. Kokeile esimerkiksi lisätä keitettyjä ja soseutettuja porkkanoita, palsternakkaa, kukkakaalia tai purjoa perunamuusin joukkoon. Voit myös lisätä paistettuja sieniä tai pinaattia. Sekoita kasvikset perunamuusin joukkoon.

 

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, miten perunamuusia voi tuunata ja jatkojalostaa. Ole rohkea kokeilemaan erilaisia aineksia, mausteita ja tekniikoita, ja löydä omat suosikkisi perunamuusin jatkojalostamiselle.

 

OTA TÄSTÄ TALTEEN HERKULLISEN PERUNAMUUSIN OHJE

PERUNAMUUSI

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Join the Conversation

 1. Jussi says:

  Nopea ja herkullinen tähderuoka yli jääneestä perinamuusista.

  SIIRAPILLA MAKEUTETTU PERUNALAATIKKO YLI JÄÄNEESTÄ PERUNAMUUSISTA
  Ohenna perunamuusi maidolla niin että saat sakeahkon soseen.
  Lisää tummaa siirappia 1/2 – 1 desilitra 1 litraan sosetta. 2 ruokalusikallistakin saattaa riittää.
  Tarkista suola, mutta yleensä muusin suola riittää.
  Sekoita tasaiseksi ennen vuokaan laittamista.
  Laita sose voideltuun keraamiseen korkeareunaiseen uunivuokaan.
  Jos haluat, niin lisää pinnalle muutama voinokare – niukasti jos muusissa runsaasti voita.
  Paista noin 170 asteisessa uunissa. Alenna tarvittaessa uunin lämpö että kupliminen rauhoittuu.
  Kun paistat tyden vuokan, niin saat mehevän tummalla siirapilla makeutetun perunalaatikon.
  Paista yli jääneestä perunamuusista valmistettua siirapilla makeutettua perunalaatikkoa noin 2-3 tuntia.

  1. Sweet Food O´Mine Author says:

   Olipa kiva, kun jaoit. Kiitos Jussi <3
   Tämän testaan!

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close