cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Perunan viljely

Perunan viljely

Koska on hyvä aika istuttaa perunat?

Perunan voi istuttaa heti, kun maa on kuivunut muokkauskuntoon. Jos hallaöitä esiintyy niin perunanvarret voi peittää suojaavalla harsolla yön ajaksi – perunan lehdistö ei kestä hallaa.

Perunoiden kasvatus aloitetaan idättämällä siemenperunoita valoisassa paikassanoin neljä viikkoa huhti–toukokuussa. Ihanteellinen idätyslämpö on 10–15 astetta, mutta huoneenlämpökin kelpaa.

Perunan istutus ja kasvatus

Peruna

Solanum tuberosum

Perunalajikkeet on ryhmitelty kiinteämaltoisiin perunoihin, yleisperunoihin ja jauhoisiin perunoihin. Useimmiten perunan kuori on ruskea tai keltainen, mutta se voi olla myös violetti, punainen tai vaaleanpunainen. Aikaiset lajikkeet, kuten ’Timo’ , ’Annabelle’, ’Colomba’ ja ’Siikli’, tuottavat syötävän kokoisia perunoita 60-70 vuorokaudessa. Myöhäisemmät lajikkeet istutetaan toukokuussa ja sato korjataan syyskuun lopussa. Terveitä ja hyviä lajikkeita kotipuutarhaan ovat esim. ’Noblesse’, ’Matilda’, ’Suvi’, ’Venla’, ’Idole’ ja ’Nicola’. Erikoisemmat maatiaislajikkeet, kuten violetti ’Blue Congo’ ja , ovat myös kokeilemisen arvoisia. Lähde: Kekkilä.fi

 

Idätys

  • Perunan idätys nopeuttaa perunan kasvua ja varhaistaa satoa. 
  • Idätä perunat valoisassa, viileässä paikassa.
  • Idätys kestää huoneenlämmössä noin 2-3 viikkoa. 
 

Istutus ja kasvatus

  • Peruna viihtyy valoisalla ja lämpimällä kasvupaikalla. Maan tulee olla hyvin muokattu, läpäisevä, ilmava ja hiekansekainen multamaa. Peruna menestyy melko happamissa maissa. Peruna on arka hallalle ja melko vaativa veden suhteen, sillä se ei pidä märästä maasta, mutta toisaalta taas voi tuottaa rupisia ja pieniä perunoita liian kuivassa maassa.
  • Vedä 10 cm syvä vako noin 75 cm välein ja asettele perunat idut ylöspäin. Peitä n. 5 cm:n multakerroksella.
  • Anna taimettua kunnolla ja multaa kuokalla vetämällä riviväleistä multaa varsien peitoksi, kun kasvusto on 15–20 cm korkea.  Hyvin mullatussa penkissä mukulat kehittyvät syvälle, missä on pintaa paremmat kosteusolosuhteet. Toista multaus vielä myöhemmin kesällä. 

 

 

Perunan nosto ja säilytys

  • Nosta aikainen peruna heti, kun mukulat ovat haluamasi kokoisia. Myöhäisempien lajikkeiden nosto lähenee, kun perunanvarret vanhenevat ja niiden vihreys heikkenee syksyllä.

 

Perunan kasvatus ämpärissä

  • Kaada astian pohjalle multaa noin 15 cm. Aseta perunat mullan päälle. Lisää päälle saman verran multaa. Muista kastella. 

Huom! Kun versot kasvavat, lisää multaa, jotta mukulat eivät viherry.

 

Perunoita voi kasvattaa myös kasvatussäkissä, viljelylaatikossa tai vaikkapa heinäpaaleissa.

Herkullisia perunareseptejä

Peruna on yksi suomalaisten keittiöiden peruspilareista. 

Peruna on paitsi monipuolista ja maistuvaa, myös edullista ruokaa. Peruna ei ole vain arkiruokaa, sillä siitä syntyvät myös upeat viikonloppu- ja juhlaherkut.


Hae perunareseptejä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close