Laskiaisdrinkki – Napakelkka

Minun ja Dr. Sugarin leivonnainen+drinkki-sarjan, tämän kertainen teema on laskiainen. Laskiainen yhdistetään tietysti laskiaispulliin ja talviulkoiluun ja ilakointiin. Tästä se oma idea lähtikin rakentumaan, kun mietin minkä drinkin jakaisin kanssanne tänään.

Laskiaisdrinkki – Napakelkka

Mietin ensin, että tekisinkö drinkin, jossa on käytetty punssia, sillä yhdistetäänhän punssi useasti myös laskiaiseen. Ajatukset kävivät myös Lumumbassa, koska toisaalta onhan sekin aika kiva pakkaspäivän drinkki. Toisaalta jos sille tielle lähtee ja kaipaa nostalgiaa, niin joku hot shotin tapainenkin olisi laskiaiseen sopiva. Kuitenkin ajattelin, että mitäpä jos tekisi drinkin, joka maistuisi itseasiassa laskiaispullalle, mantelimassalla.

Tarkastin sitten varaston ja siitä se idea lähti syntymään. 

Googlailin hiukan mitä siihen suuntaan meneviä drinkkejä oli jo olemassa ja lähdin hiukan taivuttamaan ja muuttamaan ainesosia. 

Muistelin, että minulla olisi ollut Amarettoa, mutta näin ei ollut ja en jaksanut sillä vaivata päätäni sen enempää. Olisihan se tuonut kivan hienostuneen armominsa, mutta päädyin siihen, että korvaan sen karvasmanteliaromilla. 

Koska laskiaispulla on, noh pulla, halusin mukaan pullaisuutta. Ja pullahan on pulla vasta, kun se on maustettu kardemummalla. Onnekseni kaapista löytyi Absolut Extrakt No. 1 Cardamom Premiumia. (Se on väkevä, 35% alkoholijuoma.) Absolut Extract on yhdistelmä Absolut Vodkaa ja vihreää kardemummaa. Tähän drinkkiin se sopi täydellisesti.

Näiden kahden aineksen lisäksi annostelin drinkkiin Kahluaa ja Frangelicoa.  Kahluaa, Frangelicoa ja Absolut Extractia tulee kaikkia suhteessa yhtä paljon. Karvasmanteliaromia voi lisätä noin 1-2 tippaa, riippuen omasta mausta. 

Drinkki rakennetaan suoraan jäillä täytettyyn lasiin. Ja kuten laskiaispulla, myös tämä drinkki viimeistellään kermalla. Kerma lisätään shakeriin ja ravistellaan hetki ennen kuin se kaadetaan juoman pinnalle. Juoma tarjoillaan old fashioned lasista.

 

Napakelkka

Drinkin nimestä vielä sen verran, että nimesin drinkin sen takia napakelkaksi, koska napakelkka on osa suomalaista laskiaisperinnettä. Jotenkin se tuntui olevan tälle drinkille juuri oikea nimi.

Jos napakelkka ei ole tuttu, niin Wikipedia kertoo siitä seuraavasti:

Napakelkka on jään tai lumen päällä kehää kiertävä kelkka, jota pyöritetään ihmisvoimin kehän keskelle asetettuun akselitappiin kiinnitetyn pitkän aisan varassa. Kelkan perusperiaate on keskipakoisvoima. Jo pienellä voimalla saadaan kelkkaan kohdistumaan niin suuri keskipakoisvoima, että kelkan kyydissä olevan on vaikea pysyä mukana. Napakelkka tunnetaan myös nimillä (hiiden)hoijakka, pirunkelkka ja hullu hevonen.

 

Napakelkka

Annos 1 annos

Ainesosat

  • 30 cl Kahluaa
  • 30 cl Frangelicoa
  • 30 cl Absolut Extract Cardamom
  • 1-2 tippaa karvasmanteliaromia
  • 30 cl vispikermaa

Valmistus

  • Täytä old fashioned lasi jäillä.
  • Rakenna drinkki kaatamalla ainekset lasiin, kermaa lukuun ottamatta.
  • Sekoita muutaman kerran.
  • Lisää kerma shakeriin (tai hillopurkkiin tms.) ja ravista kunnolla muutama sekunti. Kaada kerma juoman pinnalle.

Kurkkaa tästä mitä herkullista Dr. Sugarin puolella leivottiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating
Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close