Kevätkylvö – näin onnistut

Useimmat vihannekset ja kukat on hyvä kylvää maalis-huhtikuussa, mutta joitain lajikkeita voi kylvää myös aikaisemmin tai myöhemmin.

Suorakylvö

Suorakylvöllä tarkoitetaan siementen kylvämistä suoraan kasvupaikalle ilman esikasvatusta. kontrolloiduissa ja suotuisissa olosuhteissa sisätiloissa. (Esikasvatuksessa käytetään yleensä pientä kasvihuonetta, kasvivalaisimia ja lämpömattoja, ja kasvatus tehdään ikkunalaudalla tai muualla sisätilassa.)

Yleensä vihannesten siemenet kylvetään suoraan maahan kasvupaikalle keväällä ja alkukesästä huhti-, touko- ja kesäkuussa. Ajankohta voi vaihdella hiukan sen mukaan, millä kasvuvyöhykkeellä asut. Voit aloittaa kylvämisen heti, kun routa on sulanut, ja maaperä on tarpeeksi lämmin. Kevään säät vaikuttavat kylvöaikoihin. Jos kevät edistää, kylvötöihin päästään aikaisemmin kuin tavallista. Istutuslaatikoissa ja korotetuissa viljelypenkeissä kylvö on mahdollista aloittaa aikaisemmin, sillä niissä multa kuivuu ja lämpenee nopeammin.

Suorakylvä useita kertoja kesän aikana

Nopeakasvuisia vihanneksia, kuten salaattia, rukolaa, retiisejä, sokeriherneitä ja tilliä kannattaa kylvää useita kertoja. Näin voit nauttia varhaisvihanneksista koko kesän, eivätkä kaikki vihannekset valmistu samaan aikaan.

 

 

 

 

Esikasvatus

Jotkut kasvilajit ehtivät tuottaa satoa tai kukkia suoraan avomaalle kylvettyinä. Toiset vaativat esikasvatuksen sisällä ennen istuttamista.  Jos haluat aikaistaa sadon valmistumista, kylvä ja aloita esikasvatus mahdollisimman aikaisin. Esikasvatusajan pituus ja se, milloin esikasvatus kannattaa aloittaa, riippuvat muun muassa lajista ja lajikkeesta sekä suunnitellusta istutusajasta.

 

Taimikasvatus

  • Valitse mullaksi kylvö- tai taimimultaa.
  • Siemenet kylvetään pestyihin ruukkuihin. Ruukuiksi voit valmistaa taimipotteja sanomalehdistä, kerätä maito- ja jogurttipurkkeja. Youtubesta löytyy monta eri vinkkiä esim. sanomalehdistä taitelluihin ruukkuihin.
  • Levitä pienet siemenet mullan pintaan. Pienet siemenet voi enen kylvöä sekoittaa hiekkaan, jolloin kylvöksestä tulee sopivan harva.
  • Jätä siemenet peittelemättä, jos siemenpussista sanotaan, että laji itää valossa.
  • Kylvä yksittäin kasvatettavien lajien siemeniä 2–3 kappaletta per ruukku. Leikkaa itämisen jälkeen ylimääräiset taimet pois ja jätä vahvin taimi kasvamaan.
  • Joidenkin lajien, kuten krassien ja basilikojen, siemeniä kylvetään ja kasvatetaan 5–7 taimen ryppäänä.
  • Pienet siemenet voi enen kylvöä sekoittaa hiekkaan, jolloin kylvöksestä tulee sopivan harva.
  • Kylvös kastellaan sumuttamalla huoneenlämpöisellä vedellä. Kastelun jälkeen astia kannattaa peittää rei’itetyllä muovilla tai lasilevyllä, jolloin kosteus pysyy tasaisena. Kylvös pidetään kosteana koko itämisen ajan, mutta ei kastella liikaa.
  • Kylvöksiä tuuletetaan päivittäin ja muovi/lasi otetaan pois, kun sirkkalehdet ovat kasvaneet.
  • Taimet istutetaan (koulitaan) isompaan astiaan, kun sirkkalehtien lisäksi ensimmäiset kasvulehdet ovat kehittyneet, ja taimet koskettavat toisiaan. Jos siemenet on kylvetty ruukkuun, ja taimia on vain pari kolme, vahvin jätetään kasvamaan ja heikommat otetaan pois tai siirretään toiseen ruukkuun.
  • Karaise taimet ennen istuttamista. Taimet totutetaan vähitellen ulkoilmaan, viemällä ne ulos ensin puoleksi tunniksi. Aikaa pidennetään vähitellen. Jos lämpötila on alle 15 astetta, taimet on hyvä suojata aluksi harsolla. Taimet sijoitetaan varjoisaan paikkaan tai suojataan suoralta auringonpaisteelta, sillä sisätiloista kirkkaaseen valoon siirretyt taimet saavat herkästi polttovioituksia. Taimien karaisun tavoitteena on, että istutuspäivänä taimet ovat jo tottuneet alkukesän viileään ilmaan ja voimakkaaseen valoon, eikä kasvu pysähdy ulos istutuksen jälkeen.
  • Peittele ulos tai kasvihuoneeseen istutetut taimet hallaharsolla, jos hallat uhkaavat.

 

 

 

 

Printtaa tai tallenna tästä näppärä muistilista:

Kevätkylvö – näin onnistut

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close