Pihlajanmarjojen käyttö – parhaat vinkit

Pihlajanmarjat, nuo värikkäät ja houkuttelevat marjat, ovat olleet osa suomalaista perinnettä jo vuosisatojen ajan. Ne kasvavat pihlajapuun oksilla ja tuovat syksyiseen maisemaan iloa ja väriä. Haluankin nyt jakaa kanssasi omia kokemuksiani pihlajanmarjojen käytöstä, sillä ne ovat paitsi kauniita myös monipuolisia ja terveellisiä.

Ensinnäkin, pihlajanmarjoja voi hyödyntää monin eri tavoin ruoanlaitossa. Marjoista voi valmistaa esimerkiksi hilloa, mehua tai hyytelöä. Niitä voi myös käyttää leivonnassa, kuten piirakoiden koristeluun tai pullataikinan sekaan. Pihlajanmarjojen happaman makea maku tuo ruokiin raikkautta ja syksyistä tunnelmaa.

Toiseksi, pihlajanmarjat ovat erittäin terveellisiä. Ne sisältävät runsaasti C-vitamiinia, jonka sanotaan vahvistavan immuunijärjestelmää ja torjumaan flunssaa. Marjoissa on myös kuitua, joka edistää ruoansulatusta ja pitää olon kylläisenä. Lisäksi pihlajanmarjat sisältävät antioksidantteja, jotka auttavat suojaamaan kehoa vapailta radikaaleilta.

Pihlajanmarjojen poimiminen ja käyttö voi olla myös mukavaa ajanvietettä. Syksyinen metsäretki marjojen keräämiseen on loistava tapa nauttia luonnosta ja samalla saada satoa talven varalle. Marjojen poimiminen voi myös olla rauhoittavaa ja stressiä lievittävää. Kun uppoudut marjastuksen maailmaan, arjen huolet unohtuvat hetkeksi. Aikamoinen hyötyetu sekin.

Yhteenvetona voisin sanoa, että pihlajanmarjat ovat monipuolisia ja terveellisiä herkkuja, joita kannattaa hyödyntää syksyisin. Niiden käyttö ruoanlaitossa antaa ruokiin uutta makua ja väriä. Lisäksi marjat ovat täynnä terveyttä edistäviä ravintoaineita. Marjastus itsessään taas tarjoaa mukavaa ajanvietettä ja mahdollisuuden nauttia luonnon rauhasta. Joten, miksi et lähtisi itse marjastamaan ja kokeilemaan pihlajanmarjojen monipuolista käyttöä?

 

 

Pihlajanmarjojen käyttö

Moni on varmaan maistanut pihlajanmarjaa ja sylkäissyt sen heti perään ulos suusta. Pihlaja on maultaan karvas ja siksi  yleisin tapa onkin poimia sitä vasta ensimmäisten yöpakkasten jälkeen. Tällöin karvaus on jonkin verran vähentynyt. Pihlajanmarjat voikin käyttää pakkasen kautta ennen niiden käyttöä. Pakastetuista pihlajanmarjoista saa myös kivoja drinkin viilentäjiä ja niistä voi askarrella kauniita pöytäkoristeita.

Kuivatut pihlajanmarjat on helppo tapa nauttia näistä värikkäistä vitamiinipommeista. Kuivatut pihlajanmarjat ovat mainioita naposteltavia sellaisenaan tai niitä voi lisätä muroihin, mysliin tai energiapatukoihin. Kuivatut marjat säilyvät pitkään ja ovat kätevä lisä ruokavalioon. Ne voi myös surauttaa blenderillä jauheeksi, jolloin sitä on helppo lisätä niin puuroihin, smoothieihin ja taikinoihin.

ENNEN POIMINTAPUUHIA

Ennen pihlajanmarjojen käyttöä on myös hyvä varmistaa, että ne ovat pihlajanmarjoja. (Ettei vahingossa poimi vaikkapa terttuseljaa, joiden marjat on lievästi myrkyllisiä.)

Pihlajanmarjojen kuivaaminen

Pihlajanmarjojen kuivaaminen on suhteellisen yksinkertainen prosessi. Tässä on yksi tapa kuivata pihlajanmarjat:

 • Kerää pihlajanmarjat, kun ne ovat täysin kypsiä ja punaisia. Varmista, että marjat ovat terveitä ja ettei niissä ole pilaantuneita osia.
 • Pese marjat huolellisesti puhtaassa vedessä, poista roskat ja kuivaa ne kevyesti pyyhkeellä.
 • Levitä marjat tasaisesti kuivausalustalle, kuten leivinpaperille tai uuniritilälle. Varmista, että marjat eivät ole päällekkäin, jotta ilma pääsee kiertämään.
 • Anna marjojen kuivua useita päiviä, kunnes ne ovat täysin kuivia ja rapsakoita. Aika riippuu kuivausmenetelmästä, marjojen koosta ja kosteustasosta.
 • Marjat on valmiit, kun ne ovat kuivia ja voit rikkoa yhden marjan helposti sormin.

Voit kuivata ne myös uunissa noin 50-60 asteessa. Muista, että pihlajanmarjojen syöminen raakana voi aiheuttaa ruoansulatusongelmia, joten varmista, että ne ovat täysin kuivuneet ennen käyttöä.

 

Pihlajanmarjojen käyttö ruoanlaitossa

Kokeile myös: 

 1. Hillo ja hyytelö: Pihlajanmarjoista voi valmistaa herkullista hilloa tai hyytelöä. Marjat keitetään sokerin kanssa, ja lopputuloksena saat maukasta levitettä leivän päälle tai juustotarjottimelle.
 2. Mausteiset kastikkeet: Pihlajanmarjat sopivat mainiosti mausteeksi erilaisiin kastikkeisiin, kuten liharuokiin tai salaattikastikkeisiin. Marjojen hapokkuus ja makeus tuovat kastikkeisiin mielenkiintoisen säväyksen.
 3. Leivonnaiset: Pihlajanmarjoja voi käyttää leivonnassa esimerkiksi piirakoiden, muffinssien tai pullien täytteenä. Ne antavat leivonnaisille raikkaan ja hieman kirpeän maun.
 4. Kuivattuna: Kuivatut pihlajanmarjat ovat mainioita naposteltavia sellaisenaan tai niitä voi lisätä muroihin, mysliin tai energiapatukoihin. Kuivatut marjat säilyvät pitkään ja ovat kätevä lisä ruokavalioon.
 5. Teet ja juomat: Pihlajanmarjoista voi valmistaa myös herkullisia teesekoituksia. Keitä marjoja vedessä, siivilöi ja lisää halutessasi hunajaa tai muita mausteita. Voit myös käyttää marjoja juomien, kuten smoothieiden raaka-aineena.

 

 

Pihlajanmarjojen käyttö askartelussa ja koristelussa

Pihlajanmarjat ovat suosittuja koristeita syksyisessä ja jouluisessa koristelussa niiden kauniin punaisen värin ansiosta.

Tässä on muutamia tapoja käyttää pihlajanmarjoja koristeina:

 1. Tee seppeleitä: Pihlajanmarjat sopivat hyvin seppeleiden koristeiksi. Voit kieputtaa oksia ja marjoja ympyrän muotoon ja kiinnittää ne yhteen rautalangalla tai narulla. Lisää halutessasi muita syksyisiä elementtejä, kuten lehtiä tai käpyjä.
 2. Tee asetelmia ja kukkakimppuja: Pihlajanmarjat toimivat upeasti osana kukkakimppuja ja asetelmia. Käytä marjoja yhdessä kukkien, lehtien ja oksien kanssa luodaksesi kauniita ja värikkäitä koristeita.
 3. Ripusta oksat maljakkoon: Voit leikata pihlajanmarjoja oksineen ja asettaa ne maljakkoon tai muuhun astiaan. Tässä tapauksessa marjat toimivat itsessään kauniina koristeina ja tuovat pirteää väriä huoneeseen.
 4. Tee kynttiläasetelmia: Asettele pihlajanmarjoja ja kynttilöitä yhdessä koristelualustalla tai tarjottimella. Kynttilän liekki luo lämpimän tunnelman, ja pihlajanmarjat tuovat luonnollista kauneutta asetelmaan.
 5. Koristele kransseja ja joulukuusia: Pihlajanmarjat ovat suosittuja koristeita kransseissa ja joulukuusissa. Voit kiinnittää marjoja kranssin tai joulukuusen oksiin tuomaan lisää väriä ja eloa.

Nappaa myös talteen upea pihlajanmarjaresepti

SÄILÖTYT PIHLAJANMARJAT

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close