Oletteko huomanneet kuinka runsain marjoin pihlajat taas notkuvat. Jos vanhaa kansaa on uskomista, on pihlajanmarjojen määrästä päätteleminen se, että talvesta on tulossa vähäluminen. Mutta toisaalta pihlajanmarjojen määrästä on kahta tulkintaa. Yleisin taitaa olla se, että kun pihlajassa on paljon marjoja, niin tulee vähäluminen talvi. Toinen tulkinta sitten viittaakin päinvastaiseen: pihlajanmarjoja on paljon, jotta linnuilla olisi syötävää vielä silloinkin, kun maassa on paljon lunta. Harvinaisempi tulkinta on, että ”pihlaja ei kahta kanna: vettä ja marjoja.” Siis mitä enemmän marjoja, sitä poutaisempi syksy.
Olipa pihlajanmarjoilla yhteyttä talven lumen määrään taikka ei, niin nyt on hyvä aika käydä keräämässä pihlajanmarjoja talteen. Osan kerään jotta saan säilöä hiukan marjoja ja osan pakastan talven koristeluihin ja askarteluihin.
Millaisia sanontoja sinä olet kuullut tulevan talven säästä? Entäpä, onko veikkauksia?
Talven maku-kirjasta tuttu pihlajanmarjaresepti on mainio tapa käyttää pihlajanmarjoja. Pikantin sävayksen kirpeille pihlajanmarjoille tuo konjakki. Kettu saa syödä sanansa, sillä nämä konjakissa uiskennelleet pihlajanmarjat eivät ole happamia.
Ainakaan liiaksi. Säilötyt pihlajanmarjat maistuvat esimerkiksi sunnuntaipaistin, riistan tai vaikkapa juustojen seurana.
Säilötyt pihlajanmarjat
5 dl pihlajanmarjoja
1 dl vettä
2 ½ dl hillosokeria
¼ dl konjakkia
1. Puhdista ja huuhtele pihlajanmarjat.
2. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää pihlajanmarjat kiehuvaan veteen ja keitä 5 minuuttia.
3. Lisää hillosokeri ja anna kiehua vielä pari minuuttia. Ota pois lämmöltä. Sekoita joukkoon konjakki ja jatka sekoitusta kunnes, seos jäähtyy. Näin pihlajanmarjat jakautuvat tasaisesti hilloon.
4. Kaada hillo puhtaisiin ja desinfioituihin purkkeihin. Säilytä viileässä.
Lisää säilöttäviä reseptejä löydät Talven maku kirjasta.
Talven Maku -kirjassa otetaan syksy ja talvi vastaan porisevien kattiloiden ja hautuvien lihapatojen äärellä. Nyt on hyvä aika ottaa talteen syksyn sato ja valmistaa siitä kaikkea hyvää.Kun vuosi kulkee kohti loppuaan ja päivät alkavat hämärtyä, sytytetään takkaan tuli ja kotoillaan. Nautitaan ajasta perheen kesken. Leivotaan yhdessä herkullisia leipiä ja kakkuja.Rentoa ja satokaudenmukaista meininkiä on luvassa myös tässä Sari Spåran kirjassa. Talven maku-kirja alkaa siitä, mihin Meren maku-kirja päättyi. Kesä on nyt hyvästelty ja on aika ottaa vastaan tunnelmallinen syksy ja talvi. Kirjassa on omat osionsa kasvis-, kala-, kana- ja liharesepteille. Syksy on otollista aikaa myös säilömiselle, joten sillekin on varattu paikkansa kirjassa. Myös makeisreseptit ilahduttavat olemassa olollaan. Mikäpä toisikaan paremmin mieleen lapsuuden ja joulun odotuksen, kuin itse valmistetut makeiset. Mukana on myös monen monta leivonnaista, aina leivistä ja sämpylöistä makeisiin herkkuihin. Kattilat kolisevat, lasit kilisevät ja Myrskylahden keittiöstä kantautuu taas huumaava tuoksu. Näillä resepteillä syntyy maukkaampi syksy ja talvi.
Aivan mielettömän kaunista! Tiedätkö onko sama keräänkä marjat nyt vai pitääkö odottaa yöpakkasmarjoja. Joku kirjoitti jotain yöpakkasmarjojen kypsyydestä ja olin pihalla kuin lumiukko 😀
Voi hyvin kerätä jo nyt, mutta monet odottavat niitä ensimmäisiä yöpakkasia jotta se marjojen pahin kirpeys taittuu.