cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Kinkku-basilikapiirakka

 

 

Mitä Suomalainen ruoka merkitsee minulle? Se merkitsee minulle paljon. Se tuo mieleen muistoja lapsuudesta ja siitä mitä opin kotoa. Ruoan ja luonnon merkityksestä ja siitä että paras Suomalainen ruoka tulee läheltä meitä, luonnosta. Mummun ja vaarin luota sain kiinnostuksen viljelyyn. Siellä oli ihana kesäisin laittaa pikku kätöset multaan ja kaivaa retiisit ja mansikat parempiin suihin. Olin lapsena joka kesä ja syksy myös keräämässä marjoja ja sieniä vanhempieni ja isovanhempieni kanssa. Opimme tunnistamaan syötäväksi kelpaavat sienet ja säilömään ne. Samoin marjat. Lakkoja oli mukava olla keräämässä, ne olivat kuin pieniä keltaisia timantteja, aina siihen asti että astuin jumalattoman isoon maa-ampiaspesään ja lakkareissusta tuli sairaalareissu. Mutta se ei vähentänyt mielenkiintoani luontoa ja sen antimia kohtaan. Keväällä juoksutimme isämme kanssa koivunmahlaa juotavaksi. Ketunleivät napsimme suihin suoraan maasta. Katajanmarjat päätyivät maustepurkkiin. Kokeilimmepa myös siskojen kanssa jauhaa pihkaa purukumina. Syksyisin keräsin linnuille pihlajanmarjoja talven varalle. Luonnon hyötykäyttöä siis parhaimmillaan puhtaasta Suomalaisesta ruoasta.

 

Tämä kinkku-basilikapiirakka on todellinen, Hyvää Suomesta resepti. Loppukesästä ja syksystä teen piirakan omassa kasvihuoneessa tai parvekkeella kasvaneista kirsikkatomaateista ja basilikasta. Täyttävää,  terveellistä ja nopeaa ruokaa. Tarjoile raikkaan salaatin kera.

 

Kinkku-basilikapiirakka

Pohja:

100 g Valion normaali suolaista voita

4 – 5 dl Liperin Myllyn luomu Grahamjauhoja

1 ½ dl Valion kevytmaitoa

15 g hiivaa, Suomen Hiiva

(½ tl suolaa )

 

Täyte:

150 g Oravaisten savustamon savustettua kinkkua

Kourallinen tuoretta basilikaa

100 g Valion oltermanni kermajuustoa raasteena

10 kirsikkatomaattia

3 kpl Pirkka virikekanan munaa

2 dl Valion kermaviiliä,maustamatonta

suolaa ja pippuria

 

Pohja:

1.Nypi huoneenlämpöinen voi ja jauhot sekaisin.

2.Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon. (Mausta halutessasi suolalla)

3. Sekoita kaikki ainekset nyt tasaiseksi taikinaksi ja anna taikinan kohota rauhassa kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.

 

Täyte:

1.Kuutioi kinkku.Silppua basilika. Raasta juusto ja halkaise pestyt tomaatit.

2. Yhdistä kulhossa kermaviili, munat sekä mausteet. Sekoita vispilällä.

3.Kauli kohonneesta taikinasta jauhotetulla leivinpöydällä sopivan kokoinen levy n. 28 cm halkaisijaltaan olevaan piirakka vuokaan.

4. Asettele  kinkku ja tomaatin puolikkaat pohjalle. Ripottele pinnalle basilika ja juustoraaste.

5.Kaada päälle tasaisesti kermaviiliseos ja paista uunin keskitasossa n. 30min. 200 asteessa.

Vinkki! Pohjan voi myös valmistaa esim. Birkkalan puolikarkeista spelttijauhoista tai Sunnuntai erikoisvehnäjauhoilla. Kivaa vaihtelua pohjaan ja kaikki versiot yhtä maistuvia!

 

Reseptissä on käytetty seuraavia Hyvää Suomesta tuotteita:

-Valion normaalisuolaista voita

-Liperin Myllyn luomu grahamjauhoja

-Valion kevytmaitoa

-Suomen hiiva hiivaa

-Oravaisten savustamon savustettua kinkkua

-Valion oltermanni kermajuustoa

-Pirkka virikekananmunia

-Valion kermaviiliä

hyvää suomesta sweetfoodomine a

sweetfoodomine
Lapsena mummun kasvimaalla

 

 

Mikä on Hyvää Suomesta -tunnus?

Suomalaiset kuluttajat ovat voineet jo 20 vuoden ajan tunnistaa kotimaiset elintarvikkeet Hyvää Suomesta -merkistä. Toiminta kokoaa ainutlaatuisesti yhteen suomalaisen ruokaketjun – pienet ja suuret toimijat pellolta pöytään. Mukana on koko elintarvikeketju: viljelijät, teollisuus, elintarviketyöntekijät, kauppa ja kuluttajat.

Nykyisin merkki on käytössä noin 240 elintarvikevalmistajalla ja noin 8000 tuotteessa.

Merkin saa pakkaukseen kun tuote on valmistettu ja pakattu Suomessa sekä raaka-aineesta vähintään 75 % on suomalaista. Kuitenkin lopputuotteessa kaiken lihan, kalan, kananmunan ja maidon on oltava 100 % suomalaista. Lisäksi yhden ainesosan tuotteen on oltava 100 % suomalaista (esim. vehnäjauhot). Todellisuudessa täysin tai miltei täysin kotimaista raaka-ainetta on tuotteissa niin paljon, että merkittyjen tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on tällä hetkellä noin 95 %.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close