cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Terveelliset jouluruoat – herkuttele jouluna terveellisemmin 

On useita syitä, miksi joitain saattaa kiinnostaa terveelliset jouluruoat. Monet noudattavat yksinkertaisesti terveellisempää ruokavaliota jouluna tai minkä tahansa muun juhlan aikana.

Henkilö voi myös olla asettanut itselleen terveyteen liittyviä tavoitteita ja haluaa pysyä niissä myös jouluna ja huomioi pöydässään terveelliset jouluruoat. Terveellisen ruokavalion noudattaminen voi auttaa ylläpitämään hyvää terveyttä, painoa tai hallitsemaan tiettyjä sairauksia.

Joulun aikaan liiallinen syöminen voi aiheuttaa joillekin vatsan turvotusta, väsymystä ja muita epämukavia tuntemuksia. Terveellisempi ruokavalio voi auttaa ylläpitämään hyvää energiatasoa ja välttämään liiallista tyydyttyneiden rasvojen, sokerin ja suolan saantia.

Jotkut taas voivat olla allergisia tai intolerantteja tiettyjä ruoka-aineita kohtaan. Jouluna saattaa olla tarjolla paljon ruokia, jotka sisältävät näitä allergisoivia tai huonosti siedettyjä aineita.

Toiset taas noudattavat pitkäaikaisesti terveellistä ruokavaliota osana heidän yleistä elämäntapaa. He saattavat haluta pitää kiinni näistä tavoitteista myös juhlakausien aikana, kuten jouluna.

Terveellisemmän ruokavalion noudattaminen ei välttämättä tarkoita täysin kieltäytymistä herkuista, vaan voi sisältää esimerkiksi kohtuullista syömistä, monipuolisia vaihtoehtoja ja terveellisempien ainesosien käyttöä perinteisissä resepteissä. Jokaisen tulisi tehdä itselleen sopivia valintoja ja kuunnella omaa kehoaan ja mieltään.

 

Terveelliset jouluruoat – herkuttele jouluna terveellisemmin

Joulu on aikaa, jolloin usein herkutellaan ja nautitaan perinteisistä jouluruoista. Mutta mitä jos haluaisit syödä terveellisemmin jouluna ilman, että joudut luopumaan herkullisista mauista? Tässä  jaan sinulle ideoita terveellisemmistä vaihtoehdoista perinteisille jouluruoille, joiden avulla voit nauttia joulun herkuista hyvällä omallatunnolla.

 

Vihannekset joulupöytään

Perinteisillä joulupöydän vihannesruoilla on tärkeä rooli, mutta voit tehdä niistä vielä terveellisempiä. Kokeile höyrytettyjä tai uunissa paahdettuja vihanneksia, kuten porkkanoita, parsakaalia, ruusukaalia tai bataattia. Voit maustaa ne esimerkiksi oliiviöljyllä, sitruunanmehulla ja tuoreilla yrteillä. Terveelliset vihannesruoat tuovat väriä ja ravinteita joulupöytään.

Proteiinirikkaat vaihtoehdot

Joulupöydän proteiiniruoat voi valmistaa terveellisemmin vaihtamalla tietyt ainekset. Kalkkuna on jo itsessään terveellinen vaihtoehto, mutta voit myös kokeilla uusia proteiinirikkaita vaihtoehtoja, kuten uunissa kypsennettyä lohta tai kasvispohjaisia proteiinilähteitä, kuten pähkinöitä ja siemeniä sisältäviä kasvispihvejä.

Kevyemmät lisukkeet ja kastikkeet

Perinteiset lisukkeet ja kastikkeet voivat usein olla runsaita ja kaloripitoisia. Voit kuitenkin tehdä kevyempiä versioita näistä herkuista. Kokeile esimerkiksi kevyempiä perunavaihtoehtoja, kuten uuniperunoita tai perunamuusin sijaan kukkakaalimuusia. Lisäksi voit valmistaa kastikkeet käyttäen vähärasvaista maitoa tai kasvipohjaisia vaihtoehtoja, kuten kaurakermaa tai soijajogurttia.

Salaatit ja raikkaat vaihtoehdot

Joulupöytään voi lisätä myös raikkaita ja terveellisiä vaihtoehtoja salaattien muodossa. Kokeile esimerkiksi (vihreää) salaattia, johon lisäät granaattiomenan siemeniä, paahdettuja saksanpähkinöitä ja fetaa. Voit myös valmistaa raikkaan ja värikkään hedelmäsalaatin, joka tuo joulupöytään uutta makua.

Terveelliset jälkiruoat

Joulun jälkiruoat voivat olla herkullisia ilman suurta sokeripitoisuutta. Kokeile tehdä joulutortut tai piparkakut käyttämällä vähemmän sokeria tai korvaamalla osa sokerista esimerkiksi omenasoseella tai valmista sokeritonta luumutäytettä. Voit myös valmistaa hedelmäpohjaisia jälkiruokia, kuten uunissa paahdettuja omenalohkoja kanelin ja kaurahiutaleiden kanssa.

Käytä mausteita luomaan makua

Mausteilla voit luoda herkullisia makuja ilman suuria määriä suolaa tai sokeria. Kokeile esimerkiksi käyttää kanelia, kardemummaa, vaniljajauhetta, inkivääriä ja neilikkaa maustamaan ruokia. Nämä mausteet tuovat jouluisen tunnelman ja antavat makua ilman ylimääräisiä kaloreita.

Tasapaino ja kohtuus

Vaikka terveellisemmät vaihtoehdot jouluruoille ovat hyvä vaihtoehto, on tärkeää muistaa myös tasapaino ja kohtuus. Nauti joulun herkuista, mutta halutessasi, voit pitää annoskoot kohtuullisina ja kuuntele kehosi nälkä- ja kylläisyysviestejä.

 

 

 

Lopuksi, on hyvä mainita, että tätä postausta ei tule pitää lääketieteellisenä neuvona. Jos sinulla on terveyteen liittyviä kysymyksiä tai erityisruokavalioon liittyviä tarpeita, suosittelen konsultoimaan lääkäriä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close