cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Vahvista immuunijärjestelmääsi – 7 tehokasta tapaa

Lue alta vinkkini siitä, miten voit vahvistaa immuunijärjestelmääsi. Tutustu luonnollisiin keinoihin, jotka auttavat sinua torjumaan flunssaa ja muita tartuntatauteja.

 

Vahvista immuunijärjestelmääsi – 7 tehokasta tapaa

Marraskuu on saapunut, ja se tuo mukanaan haasteita terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Pimeys lisääntyy, lämpötila laskee, ja flunssakausi on kuumimmillaan. Onneksi on olemassa tapoja vahvistaa immuunijärjestelmää ja suojella itseään flunssaa ja muita tartuntatauteja vastaan. Tässä postauksessa jaan sinulle seitsemän tehokasta tapaa pysyä terveenä marraskuussa.

Terveyttä edistävä ruokavalio

Oikea ruokavalio on avainasemassa immuunijärjestelmän vahvistamisessa. Syö monipuolisesti ja sisällytä ruokavalioosi runsaasti tuoreita hedelmiä, vihanneksia, täysjyvätuotteita ja proteiinia. Erityisesti C-vitamiinipitoiset hedelmät, kuten appelsiinit ja sitruunat, sekä sinkkipitoiset ruoat, kuten pähkinät ja siemenet, voivat auttaa tukemaan immuunijärjestelmääsi.

Riittävä uni ja lepo

Unella on merkittävä vaikutus immuunijärjestelmään. Pyri nukkumaan riittävästi ja luomaan säännöllinen unirytmi. Hyvä uni auttaa kehoa palautumaan ja vahvistaa vastustuskykyäsi. Vältä myös liiallista stressiä ja varaa aikaa rentoutumiselle, sillä stressi voi heikentää immuunijärjestelmää.

Säännöllinen liikunta

Liikunta on toinen tehokas tapa vahvistaa immuunijärjestelmää. Kohtuullinen liikunta voi parantaa verenkiertoa, lisätä vasta-aineiden tuotantoa ja auttaa kehoa torjumaan infektioita. Valitse itsellesi mieluisa liikuntamuoto ja pyri liikkumaan säännöllisesti, esimerkiksi kävelylenkit tai kevyt kuntoilu ovat hyviä vaihtoehtoja.

Stressinhallinta

Stressi voi heikentää immuunijärjestelmää ja altistaa sinut sairauksille. Kokeile erilaisia stressinhallintatekniikoita, kuten meditaatiota, joogaa tai hengitysharjoituksia. Myös rentouttavat aktiviteetit, kuten lukeminen tai luonnossa liikkuminen, voivat auttaa sinua rentoutumaan ja vähentämään stressiä.

Hyvä käsihygienia

Tartuntatautien leviämisen estämiseksi hyvä käsihygienia on ensiarvoisen tärkeää. Pese kädet huolellisesti saippualla.

Kädet kannattaa pestä erityisesti*:

 • kun tulet ulkoa sisään
 • ennen ruoanlaittoa ja ruokailua
 • aina wc-käynnin jälkeen
 • kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut
 • kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.

Lisäravinteet ja vitamiinit

Joissakin tilanteissa lisäravinteet voivat auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää. Keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa siitä, mitkä lisäravinteet sopivat sinulle parhaiten. Esimerkiksi D-vitamiini on tärkeä immuunijärjestelmän toiminnalle, ja sen saanti voi olla haastavaa talvikuukausina, kun auringonvaloa on vähemmän.

Flunssan välttäminen

Flunssan välttäminen on tärkeää terveyden ylläpitämiseksi. Muista pestä kädet säännöllisesti (yllä olevan kohdan mukaisesti), välttää koskemasta kasvoihin likaisilla käsillä ja välttää lähikontakteja sairaiden ihmisten kanssa.

 

Marraskuu voi olla haastava kuukausi terveyden kannalta, mutta vahvistamalla immuunijärjestelmääsi voit suojella itseäsi flunssaa ja muita tartuntatauteja vastaan. Syö terveellisesti, nuku riittävästi, liiku säännöllisesti, hallitse stressiä ja noudata hyvää käsihygieniaa. Tarvittaessa harkitse myös lisäravinteiden käyttöä ja rokotuksia. Nämä pienet teot voivat tehdä suuren eron terveydentilassasi ja auttaa sinua pysymään terveenä marraskuussa.

 

*Lähde: THL: Hengitystieinfektioiden ehkäisy

 

Immuniteettia vahvistava smoothie

Annos 1 annos
Calories 250kcal

Ainesosat

 • 1 kpl banaani
 • 5 dl löyhästi pakattua pinaattia
 • 2 dl ananasta
 • 4 cm pala tuoretta inkivääriä kuorittuna
 • 4 cm pala tuoretta kurkumaa kuorittuna
 • 1/2 rkl hyvälaatuista hunajaa
 • 2 dl mantelimaitoa

Valmistus

 • Lisää kaikki ainekset blenderiin. Aja sileäksi juomaksi.
 • Lisää tarvittaessa mantelimaitoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating
Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close