cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Herkuttele terveellisemmin jouluna – nauti joulun herkuista hyvällä omallatunnolla

Voit nauttia joulun herkuista hieman terveellisemmin tekemällä muutamia pieniä muutoksia resepteihin ja valintoihin. Suosi tuoreita ja laadukkaita raaka-aineita, vähennä sokeria ja lisää luonnollista makeutta, panosta terveellisiin välipaloihin ja kokeile terveellisempiä leivonnaisia ja jälkiruokia. Muista myös juoda riittävästi vettä, hallita annoskokoja ja ylläpitää aktiivista elämäntapaa. Näillä vinkeillä voit herkutella jouluna hyvällä omallatunnolla ja nauttia samalla terveellisemmistä vaihtoehdoista.

 

Herkuttele terveellisemmin jouluna – nauti joulun herkuista hyvällä omallatunnolla

Joulu on aikaa, jolloin herkut kuuluvat olennaisesti juhlapöytään. Vaikka perinteiset joulun herkut saattavat olla usein raskaita ja kaloripitoisia, on mahdollista nauttia joulun makuelämyksistä hieman terveellisemmällä twistillä. Tässä blogipostauksessa jaan vinkkejä siitä, kuinka voit herkutella jouluna ja tehdä terveellisempiä valintoja.

Suosi raaka-aineiden tuoreutta ja laadukkuutta

Joulun herkut saavat upean maun, kun käytät laadukkaita ja tuoreita raaka-aineita. Valitse esimerkiksi tuoreita (pakkasesta kesän satoa) marjoja ja kauden hedelmiä jälkiruokiin, käytä laadukkaita oliiviöljyjä ja mausteita ruoanlaitossa. Tuoreet ja laadukkaat raaka-aineet takaavat herkkujen makuelämyksen ilman ylimääräisiä lisäaineita tai sokeria.

Vähennä sokeria ja lisää luonnollista makeutta

Perinteisissä joulun herkuissa sokerin määrä saattaa olla korkea. Voit kuitenkin vähentää sokerin määrää esimerkiksi leivonnassa korvaamalla osan sokerista luonnollisilla makeuttajilla, kuten banaanilla tai omenasoseella. Voit myös lisätä makeutta käyttämällä taateleita ja kuivattuja hedelmiä. Näin voit nauttia herkuista hieman terveellisemmin ilman, että makuelämys kärsii.

Panosta terveellisiin välipaloihin

Joulun pyhien aikana on helppo sortua jatkuvasti napostelemaan raskaita ja sokeripitoisia herkkuja. Vältä tätä “ansaa” suosimalla terveellisiä välipaloja, kuten tuoreita vihanneksia ja dippejä, pähkinöitä ja siemeniä, marjoja tai vaikkapa smoothieita. Terveelliset välipalat auttavat pitämään nälän kurissa ja vähentävät houkutusta syödä liikaa epäterveellisiä herkkuja.

Kokeile terveellisempiä leivonnaisia ja jälkiruokia

Joulun makeat herkut voivat olla myös terveellisempiä vaihtoehtoja perinteisille resepteille. Kokeile esimerkiksi gluteenittomia tai vähähiilihydraattisia leivonnaisia, kuten manteli- tai kookosjauhoista valmistettuja herkkuja. Voit myös valmistaa raakakakkuja, jotka ovat täynnä terveellisiä aineksia kuten pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä ja marjoja. Jälkiruokien terveellisempi versio ei tarkoita kompromissia maun suhteen!

Käytä hyväksi kasviksia

Joulun herkkupöydässä on usein paljon lihaa, mutta voit tasapainottaa ateriaa lisäämällä kasviksia. Kokeile erilaisia paahdettuja juureksia, vihreitä salaatteja, höyrytettyjä vihanneksia tai raikkaita kasvislisäkkeitä.

Huolehdi riittävästä nesteytyksestä

Joulun herkuttelun ohella on tärkeää muistaa juoda riittävästi vettä. Hyvä nesteytys auttaa ruoansulatusta, ylläpitää energiaa ja auttaa pitämään nälän tunnetta kurissa. Voit myös kokeilla maustettua vettä lisäämällä esimerkiksi sitruunan mehua, kurkkua tai marjoja, jotta juomasta tulee houkuttelevampi vaihtoehto.

Nauti pienempiä annoskokoja

Joulun herkut voivat olla kaloripitoisia, joten annoskokojen hallinta voi olla tärkeää. Voit nauttia herkuista pienemmissä annoskoissa, jolloin saat silti maisteltua eri makuelämyksiä ilman, että syöt liikaa. Lisäksi voit keskittyä nauttimaan ruoasta hitaasti ja tietoisesti, mikä auttaa havaitsemaan kylläisyyden tunteen paremmin.

Liikunta ja aktiivisuus

Joulun aikaan on hyvä muistaa myös liikunnan merkitys. Aktiivisuus auttaa ylläpitämään hyvinvointia. Kutsu perheesi tai ystäväsi mukaan kävelylle ja ulkoile lumisissa maisemissa. Liikunta ei vain auta pitämään painonhallinnasta huolta, vaan se myös vapauttaa endorfiineja ja lisää hyvän olon tunnetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close