cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Armas aika

Jouluvalot ja kauniit esineet luovat tunnelmaa, joka houkuttaa kotona olemiseen. Yhtä tärkeä osa on tuoksuilla: paistuva piparkakkutaikina, kuusen pihka, lämpiävä glögi ja huumaava hyasintti.

Näillä sanoilla alkaa Armas Aika kirja.

 

Paavo Halonen, Antti Kauppinen ja Ulla Kokki: Armas aika, Intohimona joulu- kirjasta löytyvät niin himmelin teko ohjeet, kauniin origamin taittelua ja jopa kasvien hyötämistä. Seuraava vinkki onkin kirjasta ja meillä tuleekin kerättyä talvella joskus mustikanvarpuja ja hyötää niitä.

No onkos tullut kesä nyt talven keskelle?

Suurin osa perinteisistä joulukukista saadaan kukkimaan hyötämällä eli keikauttamalla kasvien normaalia vuosirytmiä. Hyötää voi myös itse. Puuvartisista kasveista esimerkiksi omenan, kirsikan, luumun ja orapihlajan voi huijata kukkimaan keskellä talvea.

Perusperiaate on helppo: tuodaan oksat sisälle, asetellaan ne runsaaseen kädenlämpöiseen veteen ja odotetaan. Lopputulosta parantaa huomattavasti oksien imupintojen uusiminen leikkaa- malla ne terävällä veitsellä viistoksi parin päivän välein sekä ajoittainen oksien sumuttaminen suihkepullolla. Muista vaihtaa vesi päivittäin. Liian kuuma huoneilma kuivattaa oksat, parhaiten toimii viileähkö tila. Komeimmin kukkivat nuoret oksat, joissa on suuret silmut. Kukkaan oksat puhkeavat viikossa parissa.

Matalampiin asetelmiin voit hyötää esimerkiksi mustikanvarpuja.

Armas aika - intohimona joulu
Armas aika – intohimona joulu

 

Kirja jatkuu seuraavaksi puuroilla, joista ehdottomasti kiinnostavin on minusta ainakin, naurispuuro.

Puurojen jälkeen on aika syventyä niin leipiin, salaatteihin, kasvis,-kala,- ja liharuokiin. Unohtamatta tietenkään että jouluna saa laittaa suun makeaksi. Kirjasta klöytyykin erilaisia jäliruoka, leivonnais, karkki ja juomareseptejä. Ja kun joulu on vietetty on aika viettää rääppiäisiä. Vegaaneillekin on varattu omia reseptejä.

Armas aika - intohimona joulu
Armas aika – intohimona joulu
Armas aika - intohimona joulu
Armas aika – intohimona joulu

 

Kirja on ihanan lämminhenkinen katsaus Jouluun, tuohon juhlista jaloimpaan. Kauniisti kuvitettu kirja herkullisin reseptein, on varmasti jokaisen joulua rakastavan lempijoululahja.

Antti Kauppiselle ja Paavo Haloselle joulu on kaikki kaikessa. Heidän kokoamansa kirja talven kohokohdasta ammentaa perinteistä ja uudistaa niitä. Joulupöytä on runsas: siinä on kyseenalaistamaton paikka suomalaisilla klassikoilla – riisipuurolla, sillillä, rosollilla ja maksapateella – mutta juhlamenyy täydentyy ulkomaanmatkoilta kerätyillä resepteillä – pähkinäsatsiveja Georgiasta, papaijasalaattia Thaimaasta, tryffelikermakastiketta Toscanasta, hedelmäcouscousia Marokosta. Olennaista ovat maut ja tuoksut, korea kattaus sekä hitaasti soljuva aika.
Ohjeet kattavat kaiken tarvittavan: huikopalat jouluvalmisteluihin, keitot, puurot, salaatit, kala-, liha- ja kasvisruoat, kahvileivät, muut makeat sekä joulujuomat. Kirja antaa vihjeitä koristeluun, kattaukseen ja kukka-asetelmiin, ja se sopii niin city­sinkulle kuin lapsiperheellekin. Joulunvietto alkaa jo adventtina, ja varsinaisia joulupäiviä voi juhlistaa yksin, kahdestaan, perheen kanssa tai isommalla ystävä­joukolla. Perinnejoulu ei ole velvollisuus, vaan vanhoista tavoista saa ottaa omakseen vain haluamansa.
Joulu on juhlista jaloin – ainakin kaunosielujen, herkkusuiden ja hedonistien mielestä!

 

Paavo Halonen, Antti Kauppinen ja Ulla Kokki: Armas aika, Intohimona joulu

Kustantamo: Schildts & Söderströms

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close