cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Tilli – kesäherkkujen maustaja

Tilli on upea yrtti, joka maustaa kesäherkut, niin kala-ja perunaruoat kuin perinteiset etikkakurkut. Varhaisperunat, tillisilppu ja nokare voita, tuo klassinen makuyhdistelmä hurmaa monet.  Tilli sopii hyvin myös monien muiden ruokien mausteeksi. Kokosin alle maukkaat, keäsiset herkut joiden kanssa tilli sopii paremmin kuin hyvin.  

Tilli on vanhimpia, tutuimpia ja käytetyimpiä maustekasvejamme. Suomeen yrtti saapui 1600-luvulla todennäköisesti munkkien mukana ja on säilyttänyt suosionsa näihin päiviin asti. 

Tillin viljely on helppoa ja satoa voi kerätä koko kesän ajan. Tilli pitää lämpimästä maasta ja on nopeakasvuinen. Tilliä voidaan käyttää ruoanlaitossa monella tavalla. 

Tillistä voidaan käyttää kaikki osat: niin kukat, siemenet, lehdet kuin varretkin. Se on kuitenkin parasta tuoreena.

Tuore, pehmeärakenteinen tilli lisätään lämpimiin ruokiin vasta ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa. Jos tilliä jää yli, niin sitä ei ole tarpeen heittää pois, sillä se säilyy tuoreena ja leikattuna jääkaapissa muutaman päivän, kunhan varret vain upottaa veteen.

Tillin voi myös pakastaa. Laita varret pieniin nippuihin ja kelmuun tiiviisti ja nosta pakkaseen. Kun tarvitset tilliä, rapsuttele se ruokaan  ja nosta takaisin pakkaseen. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close