Seuraava resepti on toteutettu yhteistyössä Ebookersin kanssa.
“Kuinka hyvin tunnet ympäri maailman syötävät jouluruoat? Jos suklainen kastanjakeitto saa veden herahtamaan kielellesi tai vitello tonato herättämään mielenkiintosi, niin pidät varmasti Ebookersin juuri julkaistusta Jouluruokamestari-pelistä. ” Pelaamalla peliä voit osallistua 1000 euron matkalahjakortin arvontaan!
Pelissä on tehtävänä arvata, mistä maasta mikäkin jouluruoka on peräisin.
Tämä ruotsalainen Janssoninkiusaus lennättää meidät Ruotsiin, mutta arvaatkos mistä maista pelin muut ruoat tulevat?
Janssoninkiusaus on gratiini johon kuuluu perunoita, sipulia ja anjovista. Kaikki ainekset kootaan uuninkestävään vuokaan ja peitetään kermalla tai kerma-maidolla. Koko komeus kruunataan vielä vielä voilla ja korppujauhoilla.
Janssoninkiusausta on alunperin tarjottu Ruotsissa yöruokana. Koska ruoka on niin herkullinen, on turha rajoittaa sen tarjoilua pelkästään yöhön.
Tämä upea ruotsalainen joulunajan ruoka on löytänyt tiensä myös meille, ja hyvä niin.
Mikä Janssoninkiusaus?
Janssons frestelse eli Janssoninkiusaus on joidenkin lähteiden mukaan nimetty oopperalaulaja Per Adolf Janzonin mukaan. Hänet tunnettiin miehenä, joka järjesti illalliskutsuja joissa tarjottiin olutta, snapseja ja anjovisgratiinia. Tästä siis nimi tämäntyyppiselle gratiinille, Janssoninkiusaus.
Toisaalla taas sanotaan, että nimi tulee erään östermalmilaisrouvan, Elvira Stigmarkin mukaan. Hänen sanotaan käskeneen keittäjäänsä, Sofie Pauline Brogårdia nimeämään anjovisgratiinin Janssoninkiusaukseksi, saman nimisen elokuvan ( Janssons frestelse 1928 ) mukaan. Tässä elokuvassa näytteli rouvan lempinäyttelijä, Edvin Adolphson.
Olipa tämä herkku nimetty sitten oopperalaulajan tai elokuvan mukaan, yhdestä asiasta voimme kuitenkin olla samaa mieltä. Janssoninkiusaus tulee Ruotsista. Alkuperäinen Janssoninkiusaus on valmistettu niin sanotusta skandinaavisesta anjoviksesta, eli maustetusta kilohailista eikä aidosta anjoviksesta eli sardellista.
Valmistan meille tätä Janssoninkiusausta joka jouluksi. Parasta Janssoninkiusauksessa on, että se ei kavahda uudelleen lämmitystä.
Janssoninkiusauksen voi hyvin valmistaa jo hyvissä ajoin vaikkapa pakkaseen. Näin ei joulukiirekään pääse yllättämään. Sulata se aatonaamuna ja lämmitä joulupöytään.
Tämä herkku on todellakin oivallista joulunajan yöruokaa. Seuraksi sopii silloin tietysti ruotsalaiset joululihapullat, saaristoleipä ja sahramisilli.
Kokeile sinäkin valmistaa tätä ruotsalaista herkkua.
Janssoninkiusaus
n. 10 annosta
1 ½ kg perunoita
2 sipulia
2 rkl voita
5 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
250 g savustettu kilohaili öljyssä + purkin liemi tai anjovista+liemi
Vuoan voiteluun
voita
Päälle
n. 3-4 rkl Korppujauhoja
n. 50 g Voita nokareina
1. Laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen.
2. Kuori perunat ja leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi.
3. Voitele n. 20 x 30 cm uunivuoka voilla. Kaada perunat vuokaan ja laita uuniin. Paista uunin keskitasossa noin 20 minuuttia.
4. Kuori ja kuutioi sillä välin sipuli. Kuumenna voi pannulla ja kuullota sipuleita muutama minuutti.
5. Sekoita yhteen kerma ja maito. Kaada joukkoon purkin liemi. Hienonna kilohaili ja lisää mukaan nesteeseen.
6. Nosta vuoka uunista. Sekoita joukkoon sipulit ja kaada päälle kermaseos.
7. Ripottele päälle korppujauhot ja nostele päälle vielä voi nokareina.
8.Jatka paistamista uunin keskitasossa vielä noin noin 40-50 minuuttia. Anna vetäytyä ennen tarjoilua.
Yhteistyössä
Teen usein Janssoninkiusausta, on helppo ja maukas
Niin on. Pitäisi itsekin tehdä useammin, onhan se niin kelpo ruoka.
Ihana herkku, jota tulee syötyä ihan liian harvoin. Saanko myös paljastaa, etten ole koskaan sitä itse edes valmistanut… Kamala aukko ruoanlaitossa… No, mutta pitää käydä koittamassa onnea, josko tuon matkalahjakortin voittaisi, niin saisi taas suunnitella seuraavaa reissua hyvällä omalla tunnolla 🙂
Käy ihmeessä. 1000 € pääsee jo pitkälle 🙂 Tuo Janssoninkiusaus on kyllä liian harvoin nautittu herkku, mutta ehkäpä se siksi onkin niin hyvää 😉
Janssonin kiusaus on tosi hyvää ja seuraavana päivänä pannulla voin kanssa paistettuna melkeinpä parempaakin.
Täysin samaa mieltä 🙂