cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Kuinka minusta tuli ruokakirjailija

Tervetuloa lukemaan tarinani siitä, kuinka minusta tuli ruokakirjailija.

Vuonna 2013 elämäni oli hektistä nuorimmaiseni syntymän, talon laajennuksen ja surun keskellä. Juuri tuolloin sain soiton kustantamolta, ja kysymyksen, olisinko kiinnostunut kirjoittamaan kirjan. Vaikka aika oli haastava, päätin tarttua tilaisuuteen, ja siitä alkoi matkani ruokakirjailijana.

Alkuhaasteet

Elämäni oli täynnä kiirettä ja velvollisuuksia. Vauva tarvitsi huolenpitoa, talomme oli rakennusvaiheessa, ja samalla hoidin suruun liittyviä asioita läheiseni menetyksen jälkeen. Vaikka kaikki tuntui sumuiselta, päätin tarttua tilaisuuteen kirjoittaa kirja. Aloin kirjoittaa ja opiskella syvemmin valokuvauksen ja kuvankäsittelyn saloja samalla kun huolehdin perheestäni. Vaikka aika oli haastava, en halunnut jättää käyttämättä tätä kerran elämässä -mahdollisuutta.

Tasapaino perhe-elämän ja urani välillä on ollut jatkuva haaste. Imettäminen, kakkavaippojen vaihtaminen ja lasten kouluun kuskaaminen olivat silloin osa päivittäistä arkeani. Se vaati aika paljon joustavuutta ja organisointitaitoja. Isovanhempani olivat vielä silloin elossa ja he tarvitsivat myös silloin paljon aikaa ja apua.

Vaikka työskentelin kotona, perheen tarpeet ja velvollisuudet eivät kadonneet. Kakkavaipat vaihdettiin, lounaat ja välipalat valmistettiin, kuljetin ja hain lapset koulusta ja siinä välissä istuin kirjoittamaan ja suunnittelemaan uusia reseptejä.

Nämä arjen haasteet opettivat minulle ajanhallintaa, joustavuutta ja kykyä sovittaa yhteen perhe-elämä ja ammatti. Olen oppinut vuosien varrella priorisoimaan ja tekemään kompromisseja. On ollut tärkeää löytää tasapaino työn ja perhe-elämän välillä, jotta voin antaa parhaani sekä ruokakirjojeni, että perheeni hyväksi.

 

Kirjaprojekti

Kun pääsin vauhtiin kirjoittamisen ja valokuvauksen kanssa, panostin niihin täysillä. Halusin tehdä kirjasta mahdollisimman sisältörikkaan. Kirjaan halusin sisällyttää paitsi reseptejä, myös tarinoita elämästäni. Kirjoittaminen vei minut täysin mukanaan, ja lopulta kirjasta kasvoi yli 700-sivuinen eepos, joka jaettiin lopulta kahdeksi erilliseksi kirjaksi.

Nämä kirjat jäivät minulle hyvin merkityksellisiksi. Ne eivät olleet merkityksellisiä pelkästään sisällön takia, vaan myös sen takana olevan tarinan vuoksi. Kirjan sivuilla ja sen reseptien lomassa oli tarinoita tietyistä hetkistä elämässäni. Se oli prosessi, joka auttoi minua samalla käsittelemään elämääni sekä samalla jakamaan iloa ja intohimoa ruoanlaittoon.

Lukijoiden reaktiot

Kirjasta sain kiitosta ja kauniita kommentteja. Tarinat, reseptit ja lämmin perhe-elämä tekivät kirjasta ainutlaatuisen kokemuksen monille lukijoille, ja muutamat kommentit paljastivat, että kirja oli jopa saanut lukijat liikuttumaan kyyneliin saakka. Lukijoiden positiivinen palaute oli todella arvokasta ja osoitti, että kaikki vaiva ja sitoutuminen olivat olleet sen arvoisia.

 

RUOKASURFFAUSTA

Sarilla on uskomaton stamina. Toisella käsivarrella on pienin lapsi ja toinen käsi pitää kameraa jolla kuvataan juuri valmistuneet ruoan. Isommat pojat pyörivät taustalla ja silti äiti keskittyneesti kuvaa ruokansa joista osa päätyy blogiin ja osa kirjaan. Jos olisin lapsi haluaisin ehkä, että Sari olisi mun äitini 🙂

 

HERKKUHOVI

Kun se vihdoin ui tänne minun keittiöön saakka, ensimmäinen reaktioni oli hämmästys. Kirja oli ihan mielettömän paksu ja reseptejä oli todella paljon!

 

LUOMULAAKSO

Meren maku on juuri sellainen keittokirja, jonka mielellään ostaa hyllyynsä ja se on myös juuri sellainen keittokirja, jota tulee käyttäneeksi. Monihan on toki kaunis katsella, mutta reseptejä ei vain tule koskaan toteuttaneeksi.  Meren maku onkin toista maata.

 

LEMPIKAKKU

Sarin esikoiskirja Meren maku oli kovasti mieleeni ja löysi paikkansa leivontakirjojen kanssa kirjahyllystä. Tosin kirjahyllyyn opus ei tosiaankaan ole jäänyt pölyyntymään vaan haen useinkin kirjasta vaihtelua perheen ruokiin.

 

RUOKAPANKKI

Kirja on mielestäni hyvä, sillä siinä on paljon kuvia, ihania mutkattomia ohjeita ja ennen kaikkea sitä on mukava selailla edes takas..

 

INSPIRATIONS

Kirjasta välittyy lukijalle Sarin suuri rakkaus mereen, ruokaan, kauneuteen ja ympäristöönsä. Tuoreet raaka-aineet ja herkulliset värit saavat veden herahtamaan kielelle kirjaa selatessa.

 

HIIDENUHMAN KEITTIÖSSÄ

Kirjassa on erinomaisten ruokakuvien lisäksi kauniita merimaisemakuvia Sarin kotirannoilta. Merikuvien yhteydessä Sari kertoo pikkutarinoita elämästä meren äärellä.

 

ILTALEHTI

Tämä ikivanha ruokajuttu on nyt trendikäs

 

BISTROEMO

Sari Spåran Meren maku kirja on ihastuttava. Siinä on paljon kivoja ohjeita kevään ja kesän herkkuhetkiin niin arkeen kuin juhlaan.

 

Merkitykselliset teokset

Kustantaja pyysi minulta myöhemmin lisää kirjoja, ja tähän mennessä olen julkaissut 30 kirjaa vuodesta 2014 alkaen. Olen käsitellyt laajasti erilaisia ruokia ja leivonnaisia  ja kokkaamista eri ikäryhmille. Erityisesti haluan mainita lapsille suunnatun Juniorikokki -kirjan, joka oli minulle rakas projekti, sekä Isoäidin parhaat reseptit -kirjan, joka oli tunteikas “matka” ja kunnianosoitus edesmenneelle mummulleni.

Juniorikokki

Juniorikokki oli itselleni todella rakas projekti, kun sain mahdollisuuden tehdä lapsille suunnatun keittokirjan. Olen nimittäin useamman lapsen täti ja olemme heidän ja omien lasteni kanssa kokkailleet ja leiponeet ahkerasti. Muistan kuinka lasten kanssa aina istuimme selailemaan erilaisia ruokakirjoja ja mietittiin mitä yhdessä kokkailisimme tai leipoisimme. Muistan myös omasta lapsuudestani, sen ajan lasten keittokirjat, jotka jättivät itseeni lähtemättömän vaikutuksen.

Isoäidin parhaat resepti

Myös isoäidin parhaat reseptit kirja oli  todella tunteikas projekti. Olen aina ollut mummun tyttö ja ”asuin” periaatteessa isovanhempieni luona, he kun asuivat ihan naapurissamme. Ei ollut varmaan päivääkään, kun en heidän luonaan olisi ollut. Mummuni (ja ukkini) kanssa leivoimme ja kokkailimme viikoittain. Kun mummu kuoli, tein omana surutyönä, Isoäidin parhaat reseptit -kirjan. Mummun henki onkin vahvasti mukana kirjan sivuilla. Isoäidin parhaat reseptit -kirja oli aikamoinen myyntimenestys ja siitä otettiin useampi uusintapainos. Kirja sai myöhemmin jatkoa Isoäidin parhaat leivonnaiset kirjan muodossa. Molemmat kirjat ovat tällä hetkellä loppuunmyytyjä,  mutta niille on tarkoitus pian tulla jatkoa.

 

Uudet projektit

Sain juuri kuulla, että minun ja keskimmäisen lapseni yhteisteos, Airfryer – maukkaampaa ja tervellisempää kirja (julkaistu 2023) on taas loppuunmyyty. Kirja julkaistiin tosiaan viime vuonna ja siitä otettiin useampi uusintapainos. Loppuvuoteen teimme siihen laajennetun osan ja se julkaistiin joulukuussa. Nyt tästä laajennetusta painoksesta on otettu jo kolmas painos. Samalla kuulin, että joulukuussa ilmestynyt Ruokakalenterikin on juuri loppuunmyyty ja siitä on otettu myös uusintapainos. En voi olla muuta kuin kiitollinen kaikille jotka kirjojani on ostaneet ja lainanneet.

Olen kehittynyt kokkaajana ja leipurina vuosien varrella. Olen myös opiskellut ravintoterapeutiksi ja suorittanut ketogeenisen ravitsemuksen koulutusohjelman. Uusin kirjani, Keto Airfryer, keskittyy vähähiilihydraattisiin resepteihin, jotka valmistetaan Airfryerilla. Tämä projekti oli haastava, mutta samalla antoisa, sillä pääsin yhdistämään intohimoni ruoanlaittoon ja terveelliseen elämäntapaan.

Tämä matka ruokakirjailijana on opettanut minulle paljon. Olen opiskellut paljon ruoanlaittoa, reseptien suunnittelua ja valokuvausta. Ruokakirjojen tekeminen on antanut minulle mahdollisuuden jakaa intohimoani ruoanlaittoon, tarinoida elämästäni ja inspiroida muita kokeilemaan uusia reseptejä. Olen kiitollinen jokaisesta askeleesta tällä matkalla ja odotan innolla tulevia projekteja ja mahdollisuuksia. Jos minusta on tullut ruokakirjailija, se johtuu rohkeudesta tarttua tilaisuuteen vaikeina aikoina, sitoutumisesta ja ennen kaikkea rakkaudesta ruokaan ja tarinan kerrontaan. Toivon, että tarinani inspiroi muita seuraamaan unelmiaan ja uskaltamaan astua epämukavuusalueelle, silloinkin, kun aika ei ehkä tunnu oikealta.

Lue lisää:

URA RUOKA-ALALLA – TARINANI RUOAN JA JUOMAN PARISSA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close