Somekäyttäytyminen ja somekommentointi: rakentavaa vuorovaikutusta

”Mun mummo pesee sun mummolla lattiaa.”

Peruutetaan kuitenkin hieman, ennen kuin lähdetään pesemään yhtään millään, yhtään mitään.

Ajattelin tänään kirjoittaa somekäyttäytymisesta ja somekommentoinnista. Useammat somekaverini ovat kirjoittaneet aiheesta ja minäkin tahdon tässä kohtaa kantaa korteni kekoon.

Myös minusta on tässä vuosien varrella kirjoiteltu sosiaalisessa mediassa. Osa kommenteista on enimmäkseen naurattanut ja osa on saanut pudistelemaan päätä. Jos nyt kuitenkin palataan tuohon mummoon, tuossa kirjoituksen alussa, niin tämä on erityisesti jäänyt itselläni mieleen, koska mielleyhtymä oli suhteellisen hauska.

Sarin mummo on Suomen Pablo Escobar

Minulta ilmestyi jokunen vuosi sitten Isoäidin parhaat reseptit -kirja. Eräs iltapäivälehti halusi tehdä jutun kirjasta ja poimi siitä mummun perunamuusin ohjeen mukaan juttuun.

Erinäiset ihmiset olivat sitten käyneet kommentoimassa juttua ja eräs keskustelu meni jotakuinkin näin:

”Kuka on tämä Sari, jonka mummo on niin tunnettu, että mummon muusistakin pitää tehdä uutinen?”

Johon joku oli vastannut:

”Sarin mummo on Suomen Pablo Escobar.”

Silloin olin suht herkässä mielentilassa, kun mummun kuolemasta ei ollut kulunut niin kauaa aikaa, ja mietin mielessäni, että mun mummu pesis sun mummolla lattiaa. Mutta aika pian tuo kommentti alkoi naurattaa ja naurattaa se vielä tänäkin päivänä. Uskon, että mummokin olisi nauranut tälle. Sen verran hulvaton kommentti tuo oli.

 

Kuva: Sari Spåra

 

Somekäyttäytyminen ja somekommentointi

Huono somekäyttäytyminen ja asiaton somekommentointi ovat aiheita, joita moni somessa aktiivisesti liikkuva kohtaa melkein päivittäin.
Jokainen meistä on saattanut törmätä kommentteihin, jotka herättävät erilaisia tunteita. Itse olen tosiaan kokenut niin kannustavia kuin huvittaviakin kommentteja sekä myös niitä, jotka saavat hieman pudistelemaan päätä.

Ilkeisiin somekommentteihin reagoiminen voi olla haastavaa, ja on tärkeää löytää tapa käsitellä tilannetta, joka tuntuu sinulle parhaiten sopivalta.

Ajattelin jakaa tässä muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa:

Ota etäisyyttä: Ensimmäinen askel voi olla ottaa etäisyyttä somekommentteihin hetkeksi. Välillä on hyvä antaa itselleen aikaa rauhoittua ja saada perspektiiviä ennen kuin mahdollisesti vastaa.

Älä ota henkilökohtaisesti: Muista, että somekommentit eivät välttämättä kerro sinusta tai kuka olet. Usein ne kertovat enemmän kommentoijasta itsestään ja heidän omasta mielentilastaan tai asenteestaan. Yritä olla ottamatta kommentteja liian henkilökohtaisesti.

Tunnista tarkoitus: Jotkut ihmiset kommentoivat negatiivisesti vain tarkoituksenaan saada reaktio aikaan tai herättää huomiota. Tunnista, että nämä kommentit eivät välttämättä ole aidosti perusteltuja tai tarpeellisia. Jos kommentti on selvästi vain tarkoitettu provosoimaan, saatat ehkä haluta jättää sen kokonaan huomiotta.

Keskity positiiviseen: Somekommenttien keskellä voi olla hyödyllistä keskittyä niihin positiivisiin ja kannustaviin kommentteihin, joita saat. Positiivinen palaute voi auttaa sinua muistamaan, että sinulla on myös tukijoita ja että negatiiviset kommentit eivät ole ainoa totuus.

Rajaa vuorovaikutusta: Voit myös harkita mahdollisuutta rajoittaa vuorovaikutusta negatiivisten kommentoijien kanssa. Joissakin some-alustoissa voit esimerkiksi estää tai poistaa kommentteja/ihmisiä, jotka ovat loukkaavia tai saat heiltä asiatonta käytöstä.

Hae tukea: Jos somekommentit alkavat vaikuttaa sinuun voimakkaasti, on tärkeää puhua asiasta jonkun kanssa. Voit kertoa tilanteesta ystävälle, perheenjäsenelle tai ammattilaiselle, joka voi tarjota tukea ja neuvoja.

Muista, että somekommentit eivät määritä sinua tai arvoasi. Ole lempeä itsellesi ja pyri keskittymään positiiviseen vuorovaikutukseen somessa.

 

Ilkeily ei ole koskaan hyväksyttävää

On tärkeää ymmärtää, että ilkeä kommentointi ei ole hyväksyttävää millään foorumilla. Ilkeä kommentointi voi aiheuttaa merkittävää haittaa, sen osaksi joutuvan henkilön henkiselle hyvinvoinnille. Sanojen voima on merkittävä. Ilkeät kommentit voivat aiheuttaa stressiä, ahdistusta, alakuloa ja jopa masennusta. Jatkuvasti ilkeiden kommenttien kohteena oleminen voi vahingoittaa itsetuntoa ja itsearvostusta.

Olisi hyvä muistaa, että sosiaalinen media ei ole erillinen maailma, vaan osa laajempaa yhteiskuntaa. Meillä kaikilla on vastuu luoda turvallinen, kunnioittava ja kannustava ilmapiiri verkossa(kin).

Rakentava keskustelu voi olla tärkeässä osassa sosiaalista mediaa. Ilkeä kommentointi kuitenkin tukahduttaa tällaisen keskustelun ja estää eri näkökulmien ja ideoiden vaihdon. Rakentava palaute voi olla arvokasta ja auttaa kehittymään, mutta se tulisi mielestäni aina esittää asiallisesti ja kunnioittavasti.

Toisinaan somekommentit voivat myös liittyä kateuteen tai kateellisuuteen. Ihmiset saattavat kritisoida toisten saavutuksia tai menestystä ja yrittää vähätellä niitä. Tällainen käytös kertoo enemmän kriitikon omista tunteista ja epävarmuudesta kuin itse kommentoitavan henkilön saavutuksista.

On myös tärkeää tiedostaa, että somekommenttien vaikutus ulottuu laajemmalle kuin vain kommentin kohteeseen. Muut somen käyttäjät näkevät kommentit ja saattavat itsekin joutua niiden kohteeksi tai tuntea olonsa epämukavaksi. Negatiivinen ilmapiiri voi levitä ja vahingoittaa somen yhteisöllisyyttä.

 

Kuva: Sari Spåra

 

Oman hyvinvoinnin priorisointi

Ihmiset voivat kommentoida ilkeästi somessa monista eri syistä. Jotkut saattavat ehkä tehdä niin, koska he haluavat tuntea valtaa tai nostaa omaa itsetuntoaan muiden kustannuksella. Toiset saattavat kommentoida ilkeästi, koska heillä on erilaisia mielipiteitä tai näkemyksiä ja he ilmaisevat niitä aggressiivisella tavalla. Joillekin ihmisille sosiaalinen media tarjoaa ns. “anonyymin suojan”, mikä voi kannustaa heitä ilmaisemaan itseään ilkeästi ilman pelkoa seurauksista. Jotkut ihmiset saattavat jopa kommentoida negatiivisesti somessa, koska heillä on omia henkilökohtaisia ongelmia.  Tällaisissa tapauksissa heidän ilkeät kommenttinsa voivat ehkä olla tapa purkaa omaa pahaa oloa.

Somekäyttäytyminen on asia, joka koskettaa meitä kaikkia somen käyttäjiä. Valitettavasti internetin anonymiteetti ja etäisyys toisiin ihmisiin saavat jotkut unohtamaan hyvät käytöstavat ja kunnioituksen muita kohtaan.

Somekäyttäytymisen parantamiseksi meidän kaikkien tulisi pyrkiä kohtelemaan muita somessa samalla tavalla kuin kohtelisimme heitä kasvotusten. Tämä tarkoittaa ainakin itselleni kunnioitusta, empatiaa ja harkintaa omien sanojen ja kommenttien suhteen.

Sinulla on oikeus asettaa rajat ja suojella omaa hyvinvointiasi.

Some voi olla mahtava paikka jakaa mielipiteitä, tukea toisia ja luoda yhteisöjä. Mutta se voi myös olla paikka, jossa negatiivisuus ja ilkeämielisyys kukoistavat. Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, millainen someympäristö meillä on.

Muistetaan siis olla rakentavia ja ystävällisiä toisiamme kohtaan somessa liikkuessamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close