cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Joulun ylikulutus – nauti joulusta kestävämmin

Nauti merkityksellisestä ja kestävästä joulusta ilman ylikulutusta. Opi luomaan joulun iloa yksinkertaisilla asioilla ja läheisten läsnäololla.

Joulun ylikulutus – nauti joulusta kestävämmin

Välillä on mieleenpainuvaa muistella omia lapsuuden ja nuoruuden jouluja, jolloin rahaa ei ollut liiemmälti käytettävissä. Nuo joulut olivat ehkä vaatimattomia, mutta niistä jäi sydämeen lämpimiä muistoja. Joulun taika syntyi pienistä eleistä ja huolenpidosta, ei materialistisista tavaroista.

Vaikka nykypäivän someaikakaudella näkee usein yltäkylläisyyttä ja ylikulutusta, on tärkeää muistaa, että joulun ei tarvitse olla materiaalisten tavaroiden ja kulutuksen juhlaa. Monet perheet eivät edelleenkään pysty tarjoamaan lapsilleen suuria lahja-arsenaaleja, ja se on täysin ymmärrettävää. Joulun sanoma ja merkitys eivät löydy kaupan hyllyiltä tai some-kuvista, vaan välittämisestä, yhteisestä ajasta ja läsnäolosta.

On tärkeää muistaa, että joulu ei ole kilpailu siitä, kuka saa hankittua eniten uusia tavaroita. Meidän ei tarvitse laittaa kaikkea joka vuosi uusiksi. Eikö meidän pikemminkin tulisi pyrkiä elämään sellaisessa maailmassa, jossa ylikulutusta vältetään ja arvostetaan kestävää elämäntapaa? Joulu voi olla kaunis ja merkityksellinen ilman jatkuvia ostoksia tai täpötäyttä joulupöytää. Se voi olla aikaa, jolloin keskitymme toistemme hyvinvointiin, läheisyyteen ja antamiseen omalla tavallamme.

Joulun taika piilee yksinkertaisissa ja aidoissa hetkissä. Se voi olla kävely lumisessa metsässä, yhdessä leivotut piparit tai kynttilöiden valossa jaetut tarinat. Se voi olla yhteinen joululaulujen laulaminen tai lämpimien peittojen alle käpertyminen elokuvan äärelle. Joulu tarjoaa meille mahdollisuuden hidastaa tahtia, pysähtyä hetkeen ja arvostaa läheistemme läsnäoloa.

Sen sijaan, että keskitymme ulkoisiin pinnallisiin asioihin, voimme keskittyä luomaan joulun tunnelmaa ja iloa omilla ainutlaatuisilla tavoillamme. Voimme hyödyntää kierrätysmateriaaleja ja tehdä itse joulukoristeita. Voimme antaa aikaa ja apua toisille, lahjaksi lämpimiä sanoja tai pieniä palveluksia. Voimme luoda joulusta ekologisemman ja kestävämmän, tekemällä harkittuja valintoja kulutuksen suhteen.

 

Somejoulu

Joulun ei tarvitse olla stressin ja ylikulutuksen aikaa. Se voi olla tilaisuus pysähtyä ja arvostaa sitä, mitä meillä jo on. Yhdessäolo, rakkaus ja välittäminen ovat niitä joululahjoja, jotka eivät menetä arvoaan ajan kuluessa. Ne ovat niitä lahjoja, jotka jäävät sydämiimme ja muistoihimme pitkäksi aikaa.

Niinpä, kun joulu lähestyy, voimme muistuttaa itseämme siitä, että joulun merkitys ei ole ostoksissa tai ulkoisessa loisteessa. Se on läsnäolossa, välittämisessä ja yhteisessä ilossa. Joulusta voi tehdä kauniin ja merkityksellisen ilman ylikulutusta ja pinnallisuutta. Se on meidän käsissämme luoda sellainen joulu, joka jättää jäljen sydämiimme ja muistoihimme pitkäksi aikaa.

Ymmärrän täysin, että monille voi tuoda surua katsella sosiaalisessa mediassa monen ylikulutusta ja materiaalista yltäkylläisyyttä.

On tärkeää kuitenkin muistaa, että somekuvat eivät aina kuvasta todellisuutta. Materiaalisen yltäkylläisyyden ja kulutuksen esittäminen somekanavilla voi luoda epärealistisia odotuksia ja paineita muille, erityisesti niille perheille, jotka eivät pysty tarjoamaan lapsilleen vastaavaa.

On tärkeää pitää mielessä, että some on valikoiva näkymä elämästämme. Emme näe kaikkia hetkiä tai taustoja niiden takana. Jokaisella on omat taloudelliset ja elämänhaasteensa, ja joulun aika voi olla erityisen herkkä monille perheille. Sen vuoksi on tärkeää harjoittaa empatiaa ja ymmärrystä somessa nähtyä kohtaan.

Joulunajan tulisi olla aikaa, jolloin keskitymme enemmän ajatuksiin ja tekoihin, jotka tuovat iloa ja hyvää lähimmäisillemme. Voimme löytää inspiraatiota ja iloa pienistä eleistä, kuten ystävällisistä sanoista, auttamisesta ja läsnäolosta. Joulun ei tarvitse olla kilpailua tai vertailua siitä, kuka saa eniten tavaroita tai luo näyttävimmän kuvan someen. Sen sijaan voimme keskittyä arvokkaisiin hetkiin, jotka luovat lämpimiä muistoja ja tuovat iloa niin meille itsellemme kuin läheisillemme.

Jokaisella on oikeus viettää joulu omalla tavallaan, ja jokainen perhe tekee valintojaan sen mukaan, mikä heille on tärkeintä. Olennaista on kunnioittaa toisten valintoja ja jakaa joulumieltä ilman tuomitsemista tai vertailua. Joulu on aika, jolloin voimme tuntea yhteenkuuluvuutta ja välittämistä, ja se on paljon arvokkaampaa kuin mikään materian määrä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close