cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Chiansiemenistä miniversoja

 

Pieneen chia-siemeneen mahtuu paljon kaikenlaista hyvää: runsaasti omega-3-rasvahappoja, reilusti kuitua ja paljon proteiinia. Eipä ihme, että maya-intiaanien kielessä sana ”chia” tarkoittaa voimaa ja vahvuutta. Chia-siementen maku on täysin neutraali, joten ne sopivat leipätaikinaan, vanukkaisiin, puuroon, smoothieihin ja leivonnaisiin ruokavaliotasi rikastamaan.

Koska kaapissa oli Urtekramin chiansiemeniä syttyi siitä idea laittaa näin pääsiäisen alla chiansiemenet kasvamaan, jotta pääsemme nauttimaan niiden viherryksestä rairuohon sijaan. Ja mikä parasta, versot voi pääsiäisen jälkeen napsia parempiin suihin.

 

 

 

Chiansiemenistä miniversoja

 

Moni käyttää ravinnepitoisia chia-siemeniä edellä mainitusti, mutta siemeniä voi kasvattaa myös miniversoiksi. Versojen kasvatus onnistuu helposti matalassa, laakeassa astiassa. Chia ei tarvi paljoakaan multaa, ja siemenissä on kaikki ravinteet, mitä pieni kasvusto tarvitsee. Jo parin sentin kerros kylvömultaa riittää.

Kylvä siemenet kostean mullan pintaan ja sumuta suihkupullolla. Siemeniä ei tarvitse peittää, mutta voit nopeuttaa kasvuun lähtöä peittämällä astiat esim. muovikelmulla. Pistele muoviin muutama reikä itämiseen saakka.  

Siemenet itävät noin viikossa. Muista pitää kylvös pidetään kosteana.  Chian versojen maku on mukavan mieto ja raikas. Nauti versot parin sentin pituisina. Terveellisiä versoja voi ripotella esimerkiksi leivän päälle, salaattiin ja ruuan pinnalle. Kauniita myös ruoan koristeina. 

 

Ja vaikka et pääsiäiseksi näitä kasvattaisikaan, niin suosittelen nappaaman seuraavan kerran kaupassa käydessä chiansiemeniä. Niiden idätys on antoisaa ja herkullista puuhaa.

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close