cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Sokerittoman ruokavalion noudattaminen: pysy energisenä ja terveenä ilman lisättyä sokeria

Sokerittoman ruokavalion noudattaminen voi olla haasteellista, mutta se tarjoaa lukuisia terveyshyötyjä. Jos haluat vähentää sokerin määrää ruokavaliossasi ja tavoitella parempaa terveyttä, tässä on muutamia vinkkejä auttamaan sinua matkallasi. Sokerittoman ruokavalion noudattaminen voi parantaa terveyttäsi ja auttaa saavuttamaan tasaisemman energiatason.

Sokerittoman ruokavalion noudattaminen: pysy energisenä ja terveenä ilman lisättyä sokeria

Suosi luonnollisia makeutusaineita
Kun haluat vähentää sokerin saantia, voit korvata lisätyn sokerin luonnollisilla makeutusaineilla. Kokeile makeuttaa ruokia ja juomia esimerkiksi hunajalla, stevialla tai hedelmien avulla. Näin voit ainakin aluksi nauttia makeudesta ilman lisätyn sokerin haittoja.

Panosta kuitupitoisiin ruokiin
Kuitupitoiset ruoat auttavat pitämään kylläisyyden tunteen yllä ja vähentävät makeanhimoa. Lisää ruokavalioosi runsaasti vihanneksia, hedelmiä, täysjyväviljoja ja palkokasveja. Nämä ruoat eivät ainoastaan tarjoa tärkeitä ravintoaineita, vaan auttavat myös tasapainottamaan verensokeritasoja.

Valitse terveellisiä välipaloja
Monet välipalat sisältävät runsaasti lisättyä sokeria. Sen sijaan, että tarttuisit makeisiin ja sokeripitoisiin välipaloihin, valitse terveellisiä vaihtoehtoja. Esimerkiksi hedelmät, pähkinät, siemenet tai kasvipohjaiset proteiinipatukat ovat hyviä vaihtoehtoja pitämään nälän loitolla ja tarjoamaan energiaa ilman sokeripiikkejä. (Huomioi kuitenkin proteiinipatukoiden sisältämät sokerit.)

Lue tuoteselosteet
Kun teet ruokaostoksia, ota tavaksi lukea tuoteselosteita. Monissa valmisruoissa ja elintarvikkeissa voi olla runsaastikin piilosokeria. Opi tunnistamaan eri nimillä esiintyvä sokeri, kuten glukoosi, fruktoosi, maissisiirappi, maltoosi jne. Vältä tuotteita, joissa sokeri on korkealla ainesosaluettelossa.

Kikherneet ovat loistava kuidun ja proteiinin lähde.

 

Ateriasuunnitelu

Valmista ruokaa itse
Valmistamalla ruokaa itse tiedät tarkalleen, mitä ainesosia siihen tulee. Voit hallita sokerin määrää ja korvata sen tarvittaessa terveellisemmällä vaihtoehdolla. Kokeile reseptejä, jotka eivät sisällä lisättyä sokeria ja löydä uusia herkullisia vaihtoehtoja ruokavalioosi.

Vältä sokeroituja juomia
Sokeroitujen juomien, kuten virvoitusjuomien, mehujen ja energiajuomien, juominen voi lisätä huomaamatta sokerin saantia. Korvaa nämä juomat vedellä, kivennäisvedellä jne. Jos kaipaat makua juomiisi, kokeile lisätä joukkoon sitruunan mehua tai mintunlehtiä.

Suunnittele ateriat etukäteen
Kun suunnittelet ateriat etukäteen, sinulla on parempi kontrolli ruokavaliosi sisällöstä. Valitse sokerittomia vaihtoehtoja ja varmista, että aterioissasi on riittävästi proteiinia, terveellisiä rasvoja ja kuituja. Voit myös valmistaa suurempia annoksia ja pakastaa osan myöhempää käyttöä varten, jolloin sinulla on aina terveellinen vaihtoehto saatavilla.

 

Terveelliset smoothiet ovat mainioita välipaloja, joiden valmistamisessa vain mielikuvitus on rajana.

 

Pidä terveellisiä välipaloja mukana
Varmista, että sinulla on terveellisiä välipaloja saatavilla, kun nälkä iskee. Kanna mukanasi esimerkiksi hedelmiä, pähkinöitä tai vihanneksia. Näin voit välttää houkutuksen tarttua sokeripitoisiin välipaloihin, kun nälkä yllättää.

Etsi sokerittomia reseptejä ja inspiraatiota
Internetistä ja ruokakirjoista löytyy lukemattomia sokerittomia reseptejä ja ruokaideoita. Etsi inspiraatiota ja kokeile uusia ruokia, jotka eivät sisällä lisättyä sokeria. Voit löytää herkullisia vaihtoehtoja, jotka auttavat sinua nauttimaan ruokailusta ilman sokerin haittoja.

SOKERITTOMAT HERKUT

Pidä kiinni tavoitteestasi
Sokerittoman ruokavalion noudattaminen vaatii sitoutumista ja päättäväisyyttä. Muista pitää mielessäsi terveydelliset hyödyt, joita sokerittomalla ruokavaliolla on tarjota. Pysy motivoituneena ja muista, että pienet askeleet kohti tavoitetta ovat merkityksellisiä.

Hae tukea ympäriltäsi
Jos sokerittoman ruokavalion noudattaminen tuntuu haastavalta, hae tukea ympäriltäsi. Kerro perheelle, ystäville tai kollegoille tavoitteistasi, jotta he voivat tukea sinua matkallasi. Voit myös liittyä verkkoryhmiin, joissa voit jakaa kokemuksia ja saada vinkkejä muilta samanhenkisiltä ihmisiltä.

Ole armollinen itsellesi
Sokerittoman ruokavalion noudattaminen voi olla varsinkin alussa haastavaa, ja on tärkeää olla armollinen itselleen. Pienet lipsahdukset eivät tarkoita epäonnistumista. Pysy motivoituneena ja keskity siihen, miten hyvä olosi on sokerittoman ruokavalion myötä.

On tärkeää muistaa, että jokainen keho on yksilöllinen, ja kokemukset voivat vaihdella. Jos harkitset sokerittoman ruokavalion kokeilemista, suosittelen keskustelemaan asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa varmistaaksesi,että se sopii omiin tarpeisiisi ja terveydentilaasi.

 

Lähteet:
1. Malik VS, et al. (2010). Sugar-sweetened beverages and weight gain in children and adults: a systematic review and meta-analysis. American Journal of Clinical Nutrition, 98(4):1084-1102.
2. Ebbeling CB, et al. (2018). Effects of sugar-sweetened beverages on plasma glucose and insulin in children. Pediatrics, 141(6):e20171697.
3. Hu FB. (2013). Resolved: there is sufficient scientific evidence that decreasing sugar-sweetened beverage consumption will reduce the prevalence of obesity and obesity-related diseases. Obesity Reviews, 14(8):606-619.
4. Gibson SA. (2007). Dietary sugars intake and micronutrient adequacy: a systematic review of the evidence. Nutrition Research Reviews, 20(2):121-131.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close