cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Hedelmät tulehdusta ehkäisevässä ruokavaliossa

Hedelmät eivät pelkästään tyydytä makeanhimoa, vaan ne tarjoavat myös monia terveyshyötyjä, kuten niiden tulehdusta estävät ominaisuudet, jotka ovat tärkeitä kehomme suojaamisessa erilaisilta sairauksilta.

 

Hedelmät, marjat ja sitrushedelmät – terveellinen lisä ruokavalioon

Hedelmät, marjat ja sitrushedelmät ovat paitsi herkullisia, myös erinomaisia lisäyksiä terveelliseen ruokavalioon. Tutkimukset ovat osoittaneet, että näillä luonnon antimilla on anti-inflammatorisia vaikutuksia, mikä tarkoittaa, että ne voivat auttaa vähentämään kehon tulehdustilaa. Tässä postauksessa tarkastelemme joitakin hedelmien, marjojen ja sitrushedelmien anti-inflammatorisia terveyshyötyjä tutkimusperusteisesti.

 

Hedelmät tulehdusta ehkäisevässä ruokavaliossa

Hedelmät ovat luonnon omia jälkiruokia. Nauttimalla vähintään 3-5 dl erilaisia hedelmiä päivittäin voi lisätä antioksidanttien aktiivisuutta. Hedelmät sisältävät erityisen runsaasti tulehdusta ehkäiseviä yhdisteitä, jotka ovat tärkeitä kehomme suojaamisessa niin sydänsairauksilta, diabetekselta ja tietyiltä syöpämuodoilta sekä suolistosairauksilta.

Kuinka saada tarpeeksi terveellisiä hedelmiä ruokavalioosi? Yksi strategia on syödä kausittain, valitsemalla kesällä viinirypäleet ja kivihedelmät, syksyllä omenat ja päärynät, talvella persimonit ja granaattiomenat, ja keväällä sitrushedelmät ja kirsikat.

Vaikka kaikki hedelmät sisältävät runsaasti sairauksia ehkäiseviä ravintoaineita, jotkut niistä ovat saaneet erityistä huomiota ravitsemusmaailmassa niiden tulehdusta ehkäisevien hyötyjen vuoksi.

Kuva: Sari Spåra Marjat, kuten mansikat, mustikat, karpalot ja mustaherukat, ovat erityisen runsaita antioksidantteja ja anti-inflammatorisia yhdisteitä.

 

Marjat: Antioksidanttisia ja tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia sisältävät marjat, kuten mansikat, mustikat, karpalot ja mustikat, ovat saaneet paljon huomiota. Marjoissa on runsaasti kuitua, C-vitamiinia ja antosyaniineja ja ellagiinihappoa, jotka voivat olla vastuussa niiden terveysvaikutuksista. Tutkimukset ovat osoittaneet, että marjojen kulutuksen lisääntyminen voi vähentää sydänsairauksien, Alzheimerin taudin ja diabeteksen riskiä.

  • Mansikat: Mansikat ovat täynnä antioksidantteja, kuten antosyaaneja, jotka auttavat torjumaan tulehdusta kehossa. Eräässä vuonna 2014 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että mansikoiden syöminen vähensi tulehdusmerkkiaineita veressä ja paransi verisuonten toimintaa(1).
  • Mustikat: Mustikat ovat toinen marja, jolla on voimakkaat anti-inflammatoriset ominaisuudet. Niissä esiintyvät polyfenolit, kuten antosyaanit ja flavonoidit, voivat auttaa vähentämään tulehdusta kehossa. Eräässä vuonna 2016 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että mustikoiden syöminen paransi tulehdusmerkkiaineiden tilaa ja immuunijärjestelmän toimintaa(2).

LUE LISÄÄ: Viinimarjat terveyden tueksi

Omenat: Omenat ja päärynät ovat hedelmiä, joiden on havaittu vähentävän sydänsairauksien riskiä. Omenat sisältävät runsaasti kuitua, C-vitamiinia, pektiiniä ja polyfenoleja, jotka voivat auttaa vähentämään tulehdusta ja edistämään hyödyllisten mikrobien kasvua suolistossa.

Kivelliset hedelmät: Kuten kirsikat, persikat, aprikoosit ja luumut, sisältävät kuitua, C-vitamiinia, kaliumia ja erilaisia fytoravinteita. Esimerkiksi kirsikoilla on havaittu olevan tulehdusta vähentäviä vaikutuksia ja ne voivat jopa auttaa lievittämään kipua sekä lihassärkyä urheiluharjoitusten jälkeen.

Kuva: Sari Spåra Talviaika on parasta sitrushedelmien sesonkia.

 

Sitrushedelmät: Appelsiinit, greipit, sitruunat ja limetit sisältävät runsaasti C-vitamiinia, kuitua, kaliumia ja anti-inflammatorisia fytoravinteita, kuten flavonoideja ja karotenoideja. Vaikka sitrushedelmien terveysvaikutuksista on vähän ihmistutkimuksia, niiden ravintoaineet ovat yhdistetty sydäntä suojaaviin vaikutuksiin.

  • Appelsiinit: Appelsiinit ja muut sitrushedelmät ovat tunnettuja C-vitamiinin lähteitä. Lisäksi niissä esiintyy myös muita antioksidantteja, kuten flavonoideja ja limonoideja. Tutkimukset ovat osoittaneet, että sitrushedelmien syöminen voi vähentää tulehdusmerkkiaineiden tasoa ja tukea immuunijärjestelmän toimintaa(3).

Granaattiomenat: Granaattiomenat sisältävät runsaasti C- ja K-vitamiinia, kaliumia ja kuitua. Nämä ravintoaineet saattavat olla vastuussa granaattiomenoiden mahdollisista terveyshyödyistä.

Hedelmät ja marjat tarjoavat monia terveyshyötyjä. Niiden tulehdusta ehkäisevät ominaisuudet ovat tärkeitä kehomme suojaamisessa.

 

 

Huomaa, että tätä blogitekstiä ei tule tulkita lääketieteellisenä neuvona tai korvaavana terveydenhuollon ammattilaisen antamalle neuvolle. Jos sinulla on terveysongelmia tai kysymyksiä ruokavalioon liittyen, suosittelen konsultoimaan terveydenhuollon ammattilaista.

 

 

Lähteet:

Harvard Health Publishing: Eat these fruits for their anti-inflammatory benefit, 20.10. 2023

1. Erlund I, et al. Favorable effects of berries on blood pressure and HDL cholesterol: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Eur J Nutr. 2013;52(8):1815-1825.
2. Vendrame S, et al. Wild blueberry (Vaccinium angustifolium) consumption improves inflammatory status in the obese Zucker rat model of the metabolic syndrome. J Nutr Biochem. 2013;24(8):1508-1512.
3. González-Molina E, et al. Citrus limon-derived nanovesicles inhibit inflammation and cell proliferation in vitro and reduce the severity of colitis in vivo. J Funct Foods. 2014;11:210-220.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close