cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Porkkanoiden monipuolinen käyttö

Ajattelin jakaa omakohtaisia kokemuksiani porkkanoiden kasvattamisesta ja monipuolisesta käytöstä. Kasvatan itse omat porkkanani ja ajattelin jakaa vinkkejäni siitä, miten porkkanat voivat olla paitsi terveellinen lisä ruokavalioon, myös taloudellinen säästö, kun ne kasvattaa itse.

Porkkanoiden kasvatus ja säilytys

Porkkanoiden kasvattaminen omassa puutarhassa on ilo, joka tarjoaa tuoretta ja ravitsevaa satoa. Porkkanoita voi kasvattaa kasvimaalla, viljelylaatikossa, ruukuissa ja parvekelaatikoissa. Porkkanalle kannattaa kunnostaa kuohkea ja multava sekä riittävän syvä kasvualusta. Istuta porkkanansiemenet keväällä ja pidä huolta riittävästä kastelusta. Kesän mittaan voit seurata, kuinka porkkanat kasvavat ja kehittyvät. Porkkanoiden kasvattaminen on helppoa ja itse valitsen aina kylvönauhalliset porkkanan siemenet. Kasvatan itse yleensä paria eri lajiketta, kesä- ja syysporkkanoita. Näin sato jaksottuu koko kesälle.

Porkkanat kestävät jonkin verran hallaa ja joten niistä voi nauttia pitkälle syksyyn. Lisäksi porkkanat voidaan säilöä pakastamalla tai valmistamalla vaikka porkkanalaatikoita syksyllä. Tämä takaa, että voit nauttia tuoreista porkkanoista vielä pitkään sadonkorjuun jälkeen.

 

Porkkanoiden monipuoliset käyttötavat

Porkkanat ovat todellinen monitoimijuures, ja niitä voi hyödyntää monin eri tavoin ruoanlaitossa. Itse käytän porkkanoita monipuolisesti ruoanlaitossa ja leivonnassa. Keitän niistä herkullisia keittoja, lisään porkkanasosetta esimerkiksi pastan kaveriksi ja käytän niitä myös leipätaikinassa. Näin porkkanat tuovat ruokiin lisämakua ja terveellisyyttä.

Mutta porkkanoiden käyttömahdollisuudet eivät suinkaan rajoitu vain näihin. Voit lisätä porkkanoita salaatteihin raasteena tai ohuina suikaleina. Ne sopivat mainiosti myös wokkiruokiin, paistoksiin ja erilaisiin kastikkeisiin. Kokeile rohkeasti uusia reseptejä ja yhdistele porkkanoita eri ruokalajeihin – vain mielikuvitus on rajana!

 

 

Vinkkejä porkkanoiden hyödyntämiseen

– Säilö porkkanat pakastamalla: Pese ja kuori porkkanat ennen pakastamista. Leikkaa ne haluamasi kokoisiksi paloiksi tai raasteeksi ja pakasta ilmatiiviisiin rasioihin. Näin voit säilyttää porkkanat tuoreina ja käyttää niitä eri ruoissa pitkän talven aikana.

– Porkkanalaatikot syksyllä: Valmista herkullisia porkkanalaatikoita syksyllä ja säilö ne pakastamalla. Näin voit nauttia niistä esimerkiksi joulun aikaan, kun porkkanat eivät välttämättä ole enää sesongissa.

– Käytä porkkanoita leivonnassa: Lisää porkkanaraastetta tai sosetta leipä- ja kakkutaikinoihin. Se tuo mehevyyttä ja makeutta leivonnaisiin samalla lisäten niiden ravintoarvoa.

 

PORKKANARESEPTEJÄ

PORKKANAPUURO

 

PORKKANAMUFFINSIT

 

PORKKANAKEITTO TAHINILLA

PORKKANAPALLOT

 

 

 

Lopuksi, toivon, että nämä vinkit ja ideat innostavat sinua hyödyntämään porkkanoita monipuolisesti omassa ruoanlaitossasi. Tuoreet ja itse kasvatetut porkkanat tarjoavat herkullisia makuja ja ravinnerikkaita vaihtoehtoja aterioihisi. Nyt on oikea aika nauttia porkkanoista, kun ne ovat sesongissa. Tartu tilaisuuteen ja hyödynnä nämä värikkäät juurekset ruoanlaitossasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close