cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Herkän vatsan valinnat

Sain Reijo Laatikaisen Herkän vatsan valinnat-kirjan arvostelukappaleena ja tartuin kirjaan suurella mielenkiinnolla.

Aloitetaan kuitenkin ensin sanasta FODMAP, joka oli tätä ennen vieras lyhenne minulle. Oletteko te kuulleet tästä?

Wikipedia kertoo siitä seuraavaa
FODMAP (Fermentable, Oligo-, Di-, Mono-saccharides and Polyols) on paksusuolessa fermentoituva lyhytketjuinen hiilihydraatti. FODMAPeja ovat muun muassa sokereihin luokiteltavat fruktaani ja raffinoosi.

FODMAPit voivat aiheuttaa merkittäviä kipu- ja turvotusoireita henkilöille joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä. Tästä johtuen ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivien tulisi välttää FODMAP-hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita, joihin kuuluvat palkokasvit, sipulikasvit, kaalit sekä tuotteet joissa on laktoosia, ksylitolia, sorbitolia, mannitolia tai maltitolia.

Herkän vatsan valinnat-kirjassa haetaan hyvää oloa vatsalle. Monet herkkävatsaiset saavat apua oireisiinsa välttämällä joitakin huonosti imeytyviä hiilihydraatteja eli FODMAP-hiilihydraatteja. Tällöin vatsaa ärsyttävien ruokien määrää vähennetään ja tilalle valitaan muita, terveellisiä ruokia. Kirja tarjoaakin monta käytännönläheistä ohjetta ja reseptiä, joiden avulla on helppo parantaa omaa hyvinvointia.

Kirjan esipuhe alkaa sanoin, Kenelläpä ei olisi joskus vatsavaivoja?

Niin, kenelläpä niitä ei olisi ollut. Useimmilla vatsavaivat ovat nopeasti ohimeneviä, mutta varsin suuri osa meistä suomalaisista, jopa 20% kärsii jatkuvista, elämää häiritsevistä toiminnallisista vatsavaivoista, joihin ei ole löytynyt elimillistä vikaa.

Valtaosa toiminnallisista vatsavaivoista kärsivistä on sitä mieltä, että ravinto on keskeinen taudinaiheuttaja. Tästä huolimatta herkän vatsan ruokavaliohoitoja on tutkittu vähän.

Kirjaan kootut ohjeet ravinnon ja vatsavaivojen yhteydestä perustuvat valtaosin ihmisillä tehtyihin kliinisiin tutkimuksiin. Kirjaan on koottu tutkittua tietoa herkkävatsaisille ruokavalion ja ravintolisien vaikutuksestaoireisiin ja kokonaisterveyteen.

Kirjassa käydään läpi mikä on herkkä vatsa, mikä altistaa herkän vatsan oireille sekä miksi ja miten fodmap rajoitteinen ruokavalio. Kirjasta löytyy lisäksi selkeät ohjeet ja reseptit Fodmap rajoitteisiin resepteihin.

Reseptien tarkoituksena on tutstuttaa herkkävatsainen riisiä ja perunoita ravinteikkaimpien speltin,tattarin ja kvinoan käyttöön.

Perunaa ja riisiä voi edelleen käyttää, mutta on hyvä pyrkiä käyttämään myös ravinteikkaimpia viljoja.

Itse aion ehdottomasti antaa kirjalle aikaa ja laittaa korvan taakse kirjan tiedot.

Reijo Laatikainen, Herkän vatsan valinnat-suolisto kuntoon ruokavaliolla

Kirjapaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close