Jo noin 20 vuotta sitten päätin lähteä matkalle kohti omavaraisempaa elämää. Halusin palata niin sanotusti juurilleni ja herättää henkiin menneiden aikojen perinteitä, jolloin ihmiset elivät tiiviimmin luonnon kanssa. Mieleeni oli myös syöpynyt vahva kaipuu nostaa omasta maasta ne tuoreet perunat ja kerätä marjat omista pensaista, aivan kuten lapsuudessani oli tapana. Halusin siirtää omaa tietoa ja taitoa eteenpäin myös omille lapsilleni ja jatkaa tällä tavoin perinnettä sukupolvelta toiselle.
Tämä teksti on Suuntana omavaraisuus -sarjaa. Löydät jutun lopusta muiden omavaraistelijoiden ajatuksia, jotka liittyvät helmikuun aiheeseen: vinkkejä omavaraisempaan elämään.
Aloitin puutarhaharrastukseni pienestä ”pläntistä” pihan perällä. Joka vuosi oppiminen jatkui ja kokeilin rohkeasti uusia metodeja ja vaihdoin käytäntöjä, kunnes löysin ne parhaiten toimivat keinot oman puutarhani hoitoon. Välillä (ja on vieläkin) oli pettymyksiä ja epäonnistumisia, mutta ne olivat osa oppimisprosessia.
Kun ne ensimmäiset perunat nousivat omasta maasta, tunsin suurta ylpeyttä ja onnistumisen tunnetta. Samalla tavalla iloitsin jokaisesta kypsäksi kypsyneestä marjasta omista pensaistani. Ne pienet hetket toivat paljon ja antoivat taas lisäpontta jatkaa. Niissä hetkissä oli palanen niitä haikailemiani menneitä aikoja, jolloin ruoka tuli omasta maasta ja yhteys luontoon oli vahva. Halusin siirtää tämän perinteen eteenpäin ja opettaa lapsilleni arvostusta luonnon antimia kohtaan ja omavaraisuuden merkitystä, samalla kun itse myös opettelin omavaraisempaa elämää.
Oman tietoni ja taitoni olen pyrkinyt välittämään eteenpäin. Lapset ovat seuranneet vierestä, kun olen tehnyt töitä puutarhassa ja opettanut heille kasvien hoitoa ja viljelyn perusteita. Uskon, että he ovat oppineet arvostamaan luonnon tarjoamia lahjoja ja ymmärtäneet, että omavaraisuus voi olla tärkeä osa kestävää elämäntapaa.
Nyt, näiden vuosien jälkeen, voin todeta, että olen onnistunut luomaan omavaraisemman elämän itselleni ja perheelleni. Vaikka emme ole läheskään riippumattomia ulkopuolisista resursseista, olemme oppineet hyödyntämään luontoa ja omia taitojamme parhaamme mukaan.
Ajattelin jakaa kanssasi joitakin vinkkejä ja käytännön neuvoja, joita olen oppinut matkallani kohti omavaraisempaa elämää. Toivon, että ne inspiroivat sinua lisäämään omavaraisuutta arkeesi ja löytämään oman yhteytesi luontoon.
Omavaraisempaa elämää
Omavaraisuus on elämäntapa, joka tarjoaa monia etuja, kuten säästöjä taloudessa, terveellisemmän ruokavalion ja ympäristöystävällisemmänkin elämän. Jos haluat tehdä puutarhastasi ja kodistasi mahdollisimman omavaraisia, tässä on muutamia hyödyllisiä vinkkejä ja käytännön neuvoja.
1. Aloita puutarhaharrastus: Oma puutarha on yksi parhaista tavoista lisätä omavaraisuutta. Voit kasvattaa omia vihanneksia, yrttejä ja marjoja. Aloita pienestä ja laajenna puutarhaa ajan myötä. Valitse kasveja, jotka menestyvät alueellasi ja jotka ovat helposti säilytettävissä.
2. Hyödynnä pakastinta: Pakastin on erinomainen tapa säilöä ruokaa pitkäksi aikaa. Tyhjennä pakastinta säännöllisesti ja käytä sen sisältöä. Voit suunnitella ateriat pakastimen aarteista ja keksi uusia reseptejä, jotka hyödyntävät pakastettuja marjoja, vihanneksia ja muita ruoka-aineita.
3. Kompostoi: Kompostointi on ympäristöystävällinen tapa hävittää biojätettä ja se tuottaa samalla ravinteikasta maaperää puutarhaasi. Kierrätä ruoantähteet, puutarhajäte ja muut biohajoavat materiaalit kompostiksi. Komposti tarjoaa luonnollisen lannoitteen kasveillesi.
4. Järjestä työkalut ja siemenvarastosi: Pidä työkalut ja siemenet järjestettyinä ja helposti saatavilla. Luo selkeä järjestelmä työkaluillesi, jotta löydät ne helposti tarvittaessa. Säilytä siemenet oikeissa olosuhteissa, jotta ne säilyvät elinkelpoisina pidempään.
LUE LISÄÄ: KEHÄKUKAN SIEMENTEN KERÄYS
5. Ota talteen siemenet: Ota tavaksi kerätä ja säilyttää siemeniä omista kasveistasi. Kun kasvit tuottavat siemeniä, kerää ne talteen ja kuivata ne perusteellisesti. Säilytä siemenet kuivassa, viileässä ja pimeässä paikassa. Merkitse ne lajikkeen ja keräysvuoden mukaan. Näin sinulla on aina käytettävissäsi laadukkaita siemeniä seuraavaa kasvukautta varten.
6. Vesivarojen hallinta: Asenna sadevesisäiliöitä keräämään sadetta ja käytä sitä puutarhan kasteluun. Harkitse myös vesitehokkaiden kastelujärjestelmien käyttöä, kuten tippukastelua tai kasteluruukkuja, jolloin vettä ei kulu hukkaan.
7. Hanki kotieläimiä: Omavaraisuuteen kuuluu usein myös kotieläinten pitäminen. Kanat voivat tarjota tuoreita munia, ja mehiläiset voivat huolehtia pölytyksestä ja tuottaa herkullista hunajaa. Ennen kotieläinten hankintaa varmista kuitenkin, että sinulla on tarvittavat resurssit ja tilat niiden hyvinvointiin.
8. Hanki uusia taitoja: Omavaraisuus vaatii monipuolisia taitoja. Opettele uusia taitoja, kuten säilöntä, ruoanlaitto, käsityöt ja myös korjaustöiden tekeminen. Näitä taitoja voi oppia esimerkiksi osallistumalla kursseille, lukemalla kirjoja tai seuraamalla verkossa olevia opetusvideoita.
9. Hyödynnä jakamistaloutta: Omavaraisuutta voi lisätä myös hyödyntämällä jakamistaloutta. Liity paikallisiin vaihtoverkostoihin, joissa voit vaihtaa taitoja, työkaluja ja kasvien taimia muiden omavaraisuudesta kiinnostuneiden kanssa. Voit myös jakaa omia ylijäämätuotteita, kuten vihanneksia tai leivonnaisia naapureidesi kanssa.
10. Ole kärsivällinen ja avoin oppimaan: Omavaraisuus ei tapahdu hetkessä. Se vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja oppimista. Ole avoin uusille ideoille ja kokeile rohkeasti erilaisia menetelmiä ja käytäntöjä. Joka vuosi voit oppia uutta ja kehittää puutarhaasi ja kotiasi entistä omavaraisemmaksi.
Omavaraisempi elämä on matka, joka voi tarjota paljon iloa ja tyydytystä. Aloita pienestä, aseta realistiset tavoitteet ja anna itsellesi lupa oppia virheistäsi. Nauti prosessista ja iloitse siitä, kun voit nauttia oman puutarhasi antimista ja tehdä arjestasi entistä helpompaa ja toimivampaa omavaraisuuden avulla.
Suuntana omavaraisuus-blogit
Tämä blogipostaus on osa Suuntana omavaraisuus-yhteisön julkaisuja ja kuuluu osana Suuntana omavaraisuus-sarjaa. Yhteisöön kuuluu muitakin omavaraisuutta tavoittelevia bloggaajia, jotka asuvat eri kasvuvyöhykkeillä ympäri Suomen. Suuntana omavaraisuus-yhteisöä pyörittävät Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (www.korkeala.fi).
Kasvuvyöhyke 1
Kakskulma https://kakskulma.com/tavoitteena-taloudellinen-riippumattomuus?
Krutbacken https://www.krutbacken.fi/mita-omavaraisuustavoite-on-opettanut-suuntana-omavaraisuus-helmikuu-2024
Tillin tilan Anna https://www.tillintilananna.fi/suuntana-omavaraisuus-nikseja-ja-kuulumisia
Apilan kukka https://apilankukka.fi/umpiointi/
Kasvuvyöhyke 2
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2024/02/helmikuu-2024-suuntanaomavaraisuus.html
Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2024/01/suuntana-omavaraisuus-yhteiskirjoitus-2.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2024/02/mita-loytyy.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/02/toimiva-komposti-varmistaa-sadon.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2024/02/suuntana-omavaraisuus-2024-helmikuu.html
Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2024/02/suuntana-omavaraisuus-helmikuu-2024.html
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-2/
Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=18117
Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2024/02/helmikuun-yhteispostaus.html
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2024/02/suuntana-omavaraisuus-2024-osa-2-niksit.html
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kotivaraelon-kiintopisteet
Purolan kyläkoulu https://purolankylakoulu1933.blogspot.com/2024/02/helmikuu-2024-omavaraisuus-blogeissa.html
Ihan vaan Tiia https://ihanvaantiia.blogspot.com/2024/02/vinkkeja-omavaraisempaan-elamaan.html
Kasvuvyöhyke 4
Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2024-niksi-omavarisuuteen
Sweet food O’Mine https://www.sweetfoodomine.com/puutarha/omavaraisempaa-elamaa/
Kasvuvyöhyke 6
Farm escape https://farmescape.fi/omavaraisempi-elama-riippumattomuus-ja-vapaus
Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/02/04/helmikuu-2024-pienet-teot/
Todella hyvä listaus!
Kiitos paljon 🙂
Hyvät vinkit! Oman kokemukseni mukaan omavaraisuuden kokemukset ja luonnon läheisyys lapsena vaikuttavat myös aikuisena. Koen itse samanlaista jatkuvuuden tunnetta ja yhteyttä esipolviini kun kuokin puutarhaa, kerään sieniä ja marjoja ja syön salaattia ja herneitä suoraan puutarhasta. Ehkä oma isäni ja äitini kokivat samoin ollessaan minun ikäisiäni.
Kiitos! Ihanasti kirjoitat <3
Oikein upeaa kasvukautta sinne!
Minulla on kyllä petrattavaa täällä kotona tuon järjestyksenpidon kanssa. Löysin juuri kaksi kuorellista Siementarhan siemeniä. Koska nykyään ei postia leimata, ei aavistustakaan, miltä vuosilta ne edes on. Työkalutkin tahtoo ulkona jäädä siihen, missä sitä viimeksi on käyttänyt.
No kyllä itsekin saisin petrata noiden siemenien suhteen hiukan enemmän. Tai ainakin kehäkukan siemenien. Minulla on niitä litroittain ja enää ei ole hajuakaan miten vanhoja suurin osa on 🙂
Olipa kivasti koottu ja tiivistetty lista, ja tervetuloa mukaan joukkoon! Ja siis tuo postauksen eka kuva – se oli tässä vaiheessa vuotta just se mitä tarvitsin, jäin pitkäksi aikaa ihastelemaan.
Hei ja kiitos paljon, kiva päästä mukaan 🙂
Minkä neuvon annat reseptilukijalle, joka ei pysty hahmottamaan lukemastaan reseptistä yhtään, miltä lopputulos maistuu? Tyhjensin juuri hyllystä kassillisen keittokirjoja Konttiin kierrätettäväksi. Teen ruokaa omasta päästä, koska reseptit eivät aukene minulle mitenkään.
Tässä on muutama vinkki (joita ehkä olet jo kokeillut):
Maista ja kokeile: Aloita maistamalla erilaisia raaka-aineita yksitellen ja tutustu niiden makuun. Tämä auttaa sinua ymmärtämään, miten erilaiset ainesosat vaikuttavat lopputulokseen. Kokeile myös erilaisia mausteita ja yhdistelmiä, jotta löydät mieluisia makuyhdistelmiä.
Opettele perusvalmistustekniikat: Tutustu erilaisiin ruoanvalmistustekniikoihin. Ymmärrä, miten erilaiset tekniikat vaikuttavat ruoan rakenteeseen ja makuprofiiliin.
Kokeile ja tee muistiinpanoja: Kun teet omasta päästäsi niitä ns. reseptittömiä ruokia niin kokeile kirjoittaa ylös, mitä käytit ja miten se vaikutti lopputulokseen. Tee muistiinpanoja käyttämistäsi raaka-aineista, määristä ja valmistusmenetelmistä.
Sanoitit upeasti asioita jotka ovat itsellenikin tärkeitä omavaraisemmassa elämässä. Lisäksi pihalla puuhailu lasten kanssa on sellaista rentoa ja leppoisaa yhdessäoloa.
Kiva saada sinut joukkomme kirjoittamaan.
Kiitos, Satu!
Ilo päästä joukkoonne 🙂
Hienoja vinkkejä ja hyvää tekstiä. Itse olisin korvannut tuon pakastussuosituksen muiden säilöntämenetelmien opettelulla. Ihmiset osaavat kyllä nykyään pakastaa, mutta itse yritän mahdollisimman paljon käyttää muita keinoja säilönnässä: kuivatusta, umpiointia, hapatusta – ylipäänsä vähentää sähkön käyttöä kaikkialla, missä se on mahdollista.
Kiitos!
Hyvä pointti, koskien säilöntämenetelmiä.
Näistä olen itse asiassa kirjoittamassa ihan erillistä postausta ja jonkun verran sivunnut aihetta jo vanhemmissa postauksissani.