cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Katukeittiö – parempaa roskaruokaa 3. Vietnam-painos

Jenni Häyrisen Katukeittiö, Parempaa Roskaruokaa kirja on taas ajankohtainen, kun siitä julkaistiin jo kolmas painos. Tähän painokseen on lisännyt lusikkansa mukaan myös Hannan soppa-blogista tuttu Hanna Pilli-Sihvola, Vietnam-osiolla.

 

Olen muutamaan otteeseen jakanut joitain reseptejä kanssanne Katukeittiö kirjasta, mm.

pannupizza

 

hotdog

 

 

Ajattelin tällä kertaa keskittyä Vietnam osioon. Maana Vietnam on minulle vieras, mutta sitäkin tutumpi makujensa suhteen.

Katselin Vietnam osiota silmät kiiluen ja alkava nälkä vatsassa kurnien. Huomioni kiinnittyi heti Banh Mi Thit-Possupatonkiin ja Pho Bo-Naudanliha-nuudelikeittoon, mutta päädyin vieläkin houkuttelevampaan, Ghao Ga-Kanapuuroon. Eli se lähtee tänään tulille.

Hanna kertoo kirjassa, että Vietnamissa ei nautita varsinaisia aamupaloja, vaan päivät aloitetaan nuudelikeitolla tai esimerkiksi tällä kanapuurolla. Voisin kyllä hyvinkin kuvitella aloittavani jonkun sunnuntaiaamun tällä puurolla. Sen verran herkulliselta se kuulostaa. Mutta kyllä se kuitenkin taitaa sopia ennemmin lounaaksi tai päivälliseksi, näillä leveysasteilla.

 

Voin edelleenkin suositella kirjaa kaikille katuruoka-intoilijoille. Vietnam osio oli hieno lisä, jo ennestään upeaan kirjaan. Eikä pelkästään upeaan, vaan hyvinkin käyttökelpoiseen sellaiseen! Ja mainitsemisen arvoista on myös kirjan upeat kuvat. Jos Jenni Häyrinen toimitti paketin kotiin, niin kyllä myös Hanna Pilli-Sihvola ja Jaakko Mäkilä ansaitsevat kiitokset upeista kuvistaan.

 

 

Katukeittiö – parempaa roskaruokaa 3. Vietnam-painos

Uudessa painoksessa esitellään joukko kotikeittiössä helposti toteutettavia vietnamilaisia reseptejä. Kirjasta löytyy resepti täydellisen ja autenttisen pho-keiton valmistamiseen, sekä ohjeet mm. sitruunaruoholla maustettuihin possuvartaisiin ja raikkaaseen avokadoshakeen. Kirjan yksi luku on omistettu kokonaan vietnamilaiselle katukeittiölle.

 

Pilli-Sihvola rakastui vietnamilaiseen ruokaan vuosia sitten: “Maistoin pho-keittoa ensimmäisen kerran lomamatkalla Kambodzassa vuonna 2011 ja se oli rakkautta ensipuikollisella”. Loppusilauksen ruokarakkaudelle antoi vuoden takainen Vietnamin matka, jonka aikana Pilli-Sihvola tutustui maan makuihin ja kulttuuriin.

Vietnamilaisen katukeittiön buumi valtaa kotikeittiöt

Vietnamilaisia ravintoloita on avattu Helsinkiin viimeisen vuoden aikana useampia. Pho-keiton paremmuudesta käydään jatkuvaa taistelua ja Hanna Pilli-Sihvola on maistanut ne kaikki. “Minulla on pari suosikkia, mutta kyllä se paras keitto syntyy kuitenkin kotikeittiössä”, Pilli-Sihvola sanoo.

Vietnamissa ei käytännössä ole erikseen ns. katuruokakulttuuria, vaan lähestulkoon kaikkea kuviteltavissa olevaa ruokaa löytää katukeittiöistä, ja katukeittiöitä löytää jokapaikasta: kotitalojen eteisistä, mopedien ja polkupyörien päältä ja vilkkaiden katujen risteyksistä.

Vietnamilainen ruoka on aromaattista ja melko vähärasvaista. Eläimistä käytetään hyväksi kaikki ja vihanneksien tuoreutta korostetaan kypsentämällä ne hyvin kevyesti, jos ollenkaan. Ruoka on yleensä yksinkertaista ja täten hyvin myös suomalaiseen makuun sopivaa.

RuokaharrastajIlta toisille kotikokeille

Katukeittiö-kirjan kirjoittanut Jenni Häyrinen valaisee Vietnam-painoksen syntytarinaa: “Halusin tuoda Katukeittiö-kirjaan aasialaista vivahdetta; vietnamilainen keittiö on nyt yksi megatrendeistä, ja vietnamilainen ruokakulttuuri kiinnostaa. Olen kuitenkin itse vielä noviisi aasialaisen keittiön suhteen. Hannan Soppa-blogin urbaani ja elämänmakuinen tyyli, sekä upeat ruokakuvat ovat olleet itselleni inspiraation lähde jo vuosien ajan, eikä Hannan Vietnam-innostus ole jäänyt huomaamatta. En olisi voinut kuvitella parempaa kumppania kirjoittamaan uutta lukua kirjaan! Omaksi, ja kotikokkien iloksi Hanna lähti projektiin mukaan.”

Hanna Pilli-Sihvolan elämään on mahtunut vilskettä niin keittiössä kuin omassa elämässäkin:

–        Kaikki vietnamilaiset reseptit on valmistettu omassa kotikeittiössäni ja kuvattu luonnonvalossa. Kirjan julkaisun yhteyteen kun vielä osuu häät, muutto ja kesän korvalla syntyvät kaksoset, on soppa taattu! Pilli-Sihvola naurahtaa.

 

Kirja saatu arvostelukappaleena

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close