cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Villiä Vegeä

Villiä Vegeä kolahti viime viikolla postilaatikkoon. Enkä osannut odottaa tällaista kirjaa, jonka kohtasin.

Kirjan kuvat löivät ällikällä. Jokainen kuva on kuin taideteos itsessään. Katariina Vuori on vapauttanut esineet leikkimään ruoalla ja on kerännyt niiden tarinat. Suomalainen ruoka ja suomalainen design on yhdistetty upealla tavalla. Tässä maistetaan designia.

Kuvia katselemalla pääsee esineiden ja ruoan taakse. Monellakin tapaa pintaa syvemmälle.

Kirjan reseptit ovat syntyneet hieman tavanomaisuudesta poiketen. Ensin Sami Tallberg on perehtynyt esineeseen ja muotoilijan näkemykseen siitä. Sen jälkeen hän on intuitiivisesti valinnut esineeseen sopivat raaka-aineet.

Kirjassa on monta annosta, joissa aineksia ei kypsennetä lainkaan. Ehdoton edellytys tosin on, että tuntee villiyrtit.

Tässä auttaa, Sami Tallbergin Villiyrtti keittokirja. Siinä esitellään yli 70 villikasvia, resepteineen. Villiä vegeä kirjassa käytetyt villiyrtit ovat tuttuja Villiyrtti keittokirjasta.

Kuten tuossa alussa kirjoitin, ovat kuvat aivan hengästyttävän upeita. Annokset kauniisti koottuja ja todella tarkkaan harkitun näköisiä. Tämä sai oman innostuksen hieman lopahtamaan ja jäin miettimään tarjoaisiko kirja minulle mitään reseptien suhteen. Jatkoin kuitenkin eteenpäin ja huomasin hyppiväni kuvista reseptisivuille. Merkitsin ensin yhden, sitten toisen ja kolmannen. Huomasin häpeäkseni, että olin antanut kuvien vaikuttaa hieman lannistavasti omaan osaamiseeni. Reseptit eivät olleetkaan monimutkaisia vaan hyvinkin helposti toteutettavissa.

Haluatteko kuulla muutaman reseptin, joita merkitsin?

No kerron joka tapauksessa.

Kesäkurpitsaa ja ketunleipää. Vain sen takia koska ketunleipä ja kesäkurpitsa nyt sattuvat olemaan niin ihania. Seuraava oli Parsakaalia, chiliä ja pähkinöitä, koska se vaan kuulostaa niin hyvältä. Kolmantena olen merkinnyt villiyrttisalaatin. Kirjassa sanotaan, että luonnossamme kasvaa n. 50 kasvia, jotka sopivat tähän salaattiin. Ja salaattiin tulee niin raikkaan oloinen vinaigrette, että sen täytyy maistua. Ja kuten hyvästä keittokirjasta kuuluukin, löytyy myös tästä rakastamani munakkaan ohje, joten se on ehdottomasti kokeiltava.

 

Sami Tallberg ja Katariina Vuori ovat kirjan, Villiä Vegeä takana. Kirjan huikaisevan upeista kuvista taasen vastaa valokuvaaja Tommi Anttonen.

Villiä Vegeä

Katariina Vuori ja Sami Tallberg

Readme

 

Villiä vegeä kattaa samaan pöytään modernin kasvisruoan ja suomalaisen designin herkulliseksi kokonaisuudeksi. Muotoilun juuret löytyvät usein luonnosta ja kirjaan valittujen esineiden tarinat pohjustivat villiyrttikokki Sami Tallbergin vihreän makumatkan, joka istuttaa kotimaiset, puhtaat ja herkkäaromiset villiyrtit ja kasvikset suomalaisen muotoilun kaikkiruokaiseen maailmaan. Kirjassa esitellään 45 suolaista ja makeaa kasvisruokareseptiä; siirtolapuutarhassa nautitaan sukat makkaralla kermaista kirsikkaunelmaa, polun päässä rönsyilee villiyrttikimara ja kannon pinnalla helmeilee salmiakki. Resepteissä käytetyt villiyrtit ovat tuttuja Tallbergin Villiyrttikeittokirjasta. Katariina Vuori vapautti esineet leikkimään ruoalla ja keräsi niiden tarinat. Valokuvaaja Tommi Anttosen upeissa kuvissa raaka-aineet ja design-esineet heräävät eloon ennennäkemättömällä runsaudella. Olkaa hyvä, villiyrttejä, vegeä ja designia – nautintoaineita kaikille aisteille! Keittiömestari Sami Tallberg on työskennellyt jo toistakymmentä vuotta alan merkittävissä ravintoloissa ympäri maailman keräten kokemuksia villiyrttien käytöstä ruoissa. Villiyrttejä tarjoillaan nykyään myös maailman tunnetuimmissa ravintoloissa ja niiden kotikäyttö on lisääntynyt lukuisissa maissa. Innoituksen villiyrttien hyödyntämiseen Tallberg sai englantilaiselta luonnonantimien ammattimaiselta kerääjältä Miles Irvingilta työskennellessään Lontoossa. Sami Tallberg on työskennellyt monissa ravintoloissa, kuten Careliassa ja Signessä. Hän on myös pitänyt omaa villiyrttejä suoraan ravintoloille myyvää yritystä. Hän on toiminut Tertin kartanossa yrttipuutarhassa ja pitänyt siellä ja muualla Suomessa villiyrttikursseja. Tallberg on nostanut uudella tavalla esiin Suomen luonnon ja omaleimaisen suomalaisen puhtaan villin luonnon ruokakulttuurin mahdollisuudet. Tällä hetkellä Sami Tallberg tekee tilaustöitä ja catering-palveluja tilauksesta sekä kirjoittaa kirjoja villiyrteistä, muista villin luonnon antimista sekä ruokakulttuurista. Katariina Vuori on kirjailija-toimittaja. Vuori on koulutukseltaan arkeologi ja hän harrastaa mm. erikoisten keittokirjojen keräämistä ja saunassa kokkaamista.

Kirja saatu arvostelukappaleena

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close