cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Oi, Parsa

Oi kevät, oi parsa. Tuo vihreä herkku joka koristaa keväisiä pöytiämme. Ajattelin tehdä teille hieman kattavamman jutun tästä kevään herkku vihanneksesta. Mukana on myös resepti ihaniin parsaleipiin, sekä sen seuraksi sopiva viini. Parsaleivät sopivat hienosti vaikkapa alkupalaksi. Muita klassisia tapoja on tarjota keitetyt parsat hollandaisekastikkeen kera tai esimerkiksi hakatun kovaksi keitetyn kananmunan ja voisulan kera.

 

Viikonloppuna parsapotin räjäytti Henri Alenin #spargel resepti, missäpä muualla kuin Twitterissä. Tässä oma panostukseni tähän ihanan yksinkertaiseen reseptiin.

spargel

Resepti löytyy siis “häsällä” spargel, Twitterin syövereistä. Kannattaa testata.

 

Mennäänpä sitten eteenpäin asiassa ja seuraavaksi siihen oleelliseen, eli kuinka parsa keitetään.
 

Kuinka parsa keitetään

Huuhtele parsat huolellisesti. Leikkaa parsojen tyvestä muutama sentti puumaista, kovaa osaa pois. Vihreät parsat voi tarvittaessa kuoria kevyesti. Valkoinen parsa kuoritaan huolellisesti. Voit käyttää tähän perunankuorimaveistä.

 

Parsat voit keittää korkeassa parsakattilassa, jossa on nostettava ritiläkori, mutta keittäminen onnistuu hyvin myös tavallisessa kattilassa.

Laita vesi kiehumaan kattilaan. Lisää veteen suolaa sekä sitruunaviipale.

Lisää parsat, nuput ylöspäin, ja keitä tankojen paksuudesta riippuen, vihreää parsaa noin 3-5 minuuttia ja valkoista parsaa noin 12 – 14 minuuttia.

Kokeile parsan kypsyyttä hyvissä terävällä veitsenkärjellä tai tikulla. Parsan kuuluu olla napakka.

Tarjoa parsat kuumana.

 

Kylmänä tarjoaminen

Keitä parsaa 3-4 minuuttia paksuudesta riippuen. Pysäytä kypsyminen panemalla parsa jääkylmään veteen jäähtymään voin 1 minuutiksi. Valuta.

Vihreän parsan väri säilyy myös kauniimpan, kun se jäähdytetään nopeasti.

 

 

Seuraavaksi itse reseptiin:

 

parsaleivät

 

 

Tässä reseptissä parsa saa seurakseen ilmakuivatun kinkun, joka on melko tyypillinen parsan lisäke. Sen miedot maut eivät peitä parsan hienostunutta aromia. Lisäksi käytin reseptissä rucolan versoja, jotka eivät ole maultaan liian voimakkaita.

Parsaleipien seuraksi tarjosin El Condor Torrentes Chardonnayta. Tämä raikas kevätviini sopii mainiosti aurinkoisiin kevätpäiviin,  ja erityisen hyvin parsan kaveriksi. Sen maussa on omenaa, päärynää ja raikkaita sitrushedelmiä. Valkoista tai vihreää parsaa, hollandaisea, parmankinkkua tai uppomunia, ei lisukkeillakaan väliä, tämä viini sopii seuraksi. El Condor Torrontès Chardonnayssa on myös hyvä hinta-laatusuhde. Alkon suositushinta viinille on 9,38 € / 0.75 l.

 

 

Parsaleivät

 

4:lle alkupalana

 

4 paahtoleivän viipaletta

4 rkl maustamatonta tuorejuustoa

4 dl rucolan versoja, Mimis

12 parsaa

8 siivua Parman kinkkua

Parmesaanijuustoa

Mustapippuria

 

Öljyä, paistamiseen

Koristeluun:

Syötäviä kukkia, esim Mimis

 

  1. Keitä parsat kypsäksi. Jäähdytä kylmässä vedessä ja valuta.
  2. Kaada parsojen päälle öljy ja hiero pintaan.
  3. Paista parsoja hetki pannulla.
  4. Paahda leivät( poista ja siisti halutessasi reunat).
  5. Levitä leipien pintaan tuorejuusto. Laita leipien päälle keko rucolaa, Parman kinkku ja parsat. Höylää päälle parmesaanijuustoa ja mausta mustapippurilla. Tarjoile heti.

 

parsa resepti

el condor torrentes chardonnay

Viini saatu tuotenäytteenä Norex Spirits Oy:lta. Kirjoituksesta ei ole maksettu rahallista palkkiota.

 

 

 

Parsasta vielä sen verran:

 

Parsa säilytetään kylmässä n. +2 – +5 asteessa, mahdollisimman kosteassa ja pimeässä, erillään voimakkaan tuoksuisista tuotteista. Vihreä parsa kestää hieman paremmin säilytystä kuin valkoinen. Kotona parsatangot kannattaa kääräistä kosteaan, kuivaksi väännettyyn astiapyyhkeeseen, siirtää jääkaappiin ja käyttää mahdollisimman pian. Parsat kuoritaan vasta juuri ennen keittämistä.

Valkoinen parsa kuoritaan aina, koska pinta on säikeinen. Kuorimiseen soveltuu parhaiten liikkuvateräinen kuorimaveitsi. Parsatanko asetetaan leikkuulaudalle ja kuorimisessa edetään nupun alta tyveen päin. Tyvestä poistetaan 3 – 5 cm puumaista osaa. Vihreä parsa kuoritaan vain, jos varsi tuntuu tyviosasta puumaiselta ja kuori paksulta. Useimmiten riittää, että kuoritaan alin kolmannes. Pane kuoritut parsat odottamaan keittämistä kylmään veteen. Parsankuoret ja tyviosat voi käyttää hyväksi liemiaineksena.

Lähde:www.wikipedia.fi

 

Parsan ravintoarvo

Parsa sellaisenaan on kevyttä syötävää. Sadassa grammassa parsaa on vain 26 kcal. Parsa sisältää runsaasti foolihappoa ja jonkin verran muitakin B-ryhmän vitamiineja. Siinä on myös K-vitamiinia, C-vitamiinia ja beetakaroteenia. Parsa on melko hyvä kaliumin ja kuidun lähde.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close