cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

LAKEUDEN HIGHLAND

Tästä alkaa Highland-juttusarjamme ensimmäinen osa. Tulemme kokkailemaan ja testailemaan eri reseptejä Highland lihasta. Mutta ensin vähän tietoa.

Olimme vähän aikaa sitten tutustumassa Luopajärvellä Lakeuden Highland tilaan.

Pitkää kylätietä ajaessamme näimme jo kaukaa uljaan näyn, kun suuri lauma Highlandin karjaa laidunsi pellolla.

Kuka/ketkä:

Lakeuden Highland tilan omistavat Kirsi ja Arto Huhtala.

Tilalla tuotetaan ylämaankarjaa, pääasiassa lihaa.

Ylämaankarja valikoitui tilan roduksi ensin käyttämään kuivaheinäalojen toista satoa. Ensimmäiset eläimet tulivat tilalle vuonna 2007. Tällä hetkellä tilalta löytyy yli 90 eläintä. Molemmilla on takanaan lapsuus lypsykarjatiloilla. Heillä on myös alan koulutus joka on auttanut tilan nopeassa kehittämisessä. Arto on koulutukseltaan MMM, agronomi ja pääosaamisalueet hänellä ovat maatalous- ja kotieläinteknologia, peltoviljely sekä kotieläimet. Kirsi on koulutukseltaan agrologi, amk sekä MMM, agronomi. Kirsin pääosaamisalueet ovat kotieläimet, erityisesti kotieläinravitsemus ja lajinmukainen käyttäytyminen sekä peltoviljely.

Juttelimme Kirsin kanssa hyvän tovin ja hänellä on vahva tietämys alasta. Olikin todella mielenkiintoista kuunnella ja oppia enemmän kasvatuksesta ja muusta. Maallikkona sitä ei aina osaa ja tiedä arvostaa sitä ”tuotannon alkupäätä.”

 

Mutta kuinka moni tietää mikä tämä jalo rotu on?

Mikä:

Highland Cattle on vanha lehmärotu. Sen alkuperästä voidaan esittää monenmoisia arvailuja, mutta varmaa on ainakin se, että se on aikojen saatossa sopeutunut täydellisesti elämään Ylämaiden karussa ja koleassa luonnossa.

Highland-lehmä oli skotlantilaisen vuokraviljelijän elinehto: se kykeni selviytymään ankarista talvista ja tuottamaan niukasta karkearehusta riittävästi maitoa vasikalleen ja viljelijän perheelle. Eläimestä laskettiin myös verta niukan ruokavalion täydentämiseksi, ja sarvet, karvat ja nahka käytettiin tarkkaan hyödyksi erilaisten tarvekalujen raaka-aineina. Highland-lehmä oli niin arvokas, että sitä käytettiin rahayksikkönä ja siten se aiheutti lukuisia riitoja ja kahakoita klaanien välillä.

Rodun jalostusta valvomaan perustettiin Skotlannissa vuonna 1884 The Highland Cattle Society, ja yhdistys pitää edelleen yllä kantakirjaa, järjestää kotimaassaan lukuisia näyttelyjä sekä pyrkii edistämään tietämystä eläinten hoidosta.

Kasvatus ja liha:

Highland kasvaa hitaasti. Skotlantilaisen tavan mukaan hiehon saa astuttaa vasta kolmivuotiaana, mutta muualla Euroopassa on tavallista astuttaa jo kaksivuotiaana. Sopiva astutusikä riippuu jokaisen yksilön kasvusta. Vastineeksi Highland-emo on kuitenkin pitkäikäinen: se tuottaa vasikan joka vuosi keskimäärin 15 vuoden ajan. Highland on kilpailukykyinen myös lihamarkkinoilla, sillä liha on hyvin maukasta, tummaa ja marmoroitua.

Scottish Agricultural College (yliopistotasoinen maatalousoppilaitos) on tutkinut asiaa ja todennut, että Highland-lihassa on vähemmän rasvaa ja kolesterolia ja enemmän rautaa ja proteiineja kuin keskivertaisessa naudanlihassa.

PalaHighland   paistikeskivertonaudan   paisti
Rasva4,213,5
Kolesteroli45,863,0
Proteiini22,418,9
Rauta2,02,3
PalaHighland   lapamuu lapa
Rasva4,710,6
Kolesteroli42,263,0
Proteiini21,620,2
Rauta2,31,9
PalaHighland   filemuu file
Rasva7,122,8
Kolesteroli37,067,0
Proteiini21,816,6
Rauta2,31,6
PalaHighland   keskivertomuu   keskiverto
Rasva4,515,6
Kolesteroli40,964,3
Proteiini20,718,6
Rauta2,12,0

/ Teksti lainattu: http://www.highlandcattle.fi/historia.php /

 

 LAKEUDEN HIGHLANDILTA  voit ostaa pihvilihaa ja lihajalosteita ympäri vuoden. Kaikki kokoliha on raakakypsytettyä. (mureutettua)

Tässä Myyntitaulu ja Hinnasto

Tilamyymälä on avoinna erikseen ilmoitettuina aikoina, jotka löytyvät heidän Ajankohtaista-sivulta. Voit myös ottaa yhteyttä ja sopia vierailusta sekä ostoksille tulemisesta.

2014: Lakeuden Highland lihasäilykkeitä on saatavilla Juustoportilta (Jalasjärvi), Fröökynän Herkku (Ylöjärvi), Vietävän Hyvää myymälä (Alavus), Mirtelo (Seinäjoki), www.avoinmaaseutu.fi verkkokaupasta ja kesäaikana Yrjölän Marjatilan tilamyymälä (Hämeenkyrö). Valikoima vaihtelee myymälöittäin.

 

Ole yhteydessä suoraan tilalle jos esim. kuljetukset kiinnostavat:

Talvikaudella on mahdollista saada lihaa kotiovelle! Lakeuden Highland on ottanut käyttöön Itellan Termo kuljetuksen, joten nyt voit tilata lihaa eripuolille Suomea kotiovellesi. Tuotteet ovat matkalla korkeintaan 24 h. Talvikaudella onnistuu kaikkien pakastetuotteiden kuljetus. (Kesäkauden kuljetuksia selvitetään erikseen. )Kuljetuskustannusten vuoksi kannattaa kerralla tilata 10 tai 20 kg. Tilaa vaikka kaverin kanssa yhdessä.

 

He toimittavat kotiin min. 10 kg:n eriä alueella Jalasjärvi, Kurikka, Ilmajoki, Seinäjoki. (Huom! Ei koske ruokapiirien tilauksia.)

Kuljetus mahdollinen talvikaudella myös Vaasaan.

Ruokarinki :Seinäjoki, Lapua ja (mahdollisesti Härmä)

TÄSTÄ pääset /yhteydenottopyyntöön!

 

Seuraa sivujamme, sillä pian tulossa ensimmäinen Highland resepti!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close