cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Paksut lehmät tekevät täysmaitoa

Jaanpa kanssanne erään huvittavan kouluaineen. Tarina tulee Ruotsista, jossa joku (ei enää niin nuori) oppilas oli kirjoittanut aineen lehmästä. Siinä kerrottiin muun muassa seuraavaa:

Kouluaine lehmästä:

Lehmä on kotieläin, mutta sen voi löytää myös kodin ulkopuolelta. Lehmät elävät useimmiten maalla, mutta tulevat myös kaupunkiin, silloin kun ne menevät kuolemaan. Mutta siitä eivät lehmät päätä itse.

Lehmällä on seitsemän eri puolta. Yläpuoli, alapuoli, takapuoli, etupuoli, yksipuoli, toinenpuoli, ja sisäpuoli. Etupuolella sijaitsee pää. Se on siinä siksi, jotta sarvilla olisi paikka olla. Ne ovat koristeena. Lehmällä on kaksi reikää päässä, niitä kutsutaan silmiksi.

Takapuolella sijaitsee häntä. Sen tarkoitus on pitää kärpäset loitolla, jotta ne eivät tipu maitoon ja huku.

Yläpuolella, yhdellä puolella ja toisella puolella on vain karvaa, sitä kutsutaan lehmänkarvaksi.

Alapuoli on tärkein, koska siellä roikkuu maito. Kun maito avataan, valuu maito ulos. Ukkosella maidosta tulee hapanta, mutta en ole vielä oppinut kuinka.

Lehmällä on neljä jalkaa. Niitä kutsutaan nimellä lehmänjalka (ruotsiksi koben, tarkoittaen sorkkarautaa) ja niillä voidaan vetää ulos nauloja.

Lehmä ei syö kovin paljon, mutta kun se syö, se syö aina kaksi kertaa. Paksut lehmät tekevät täysmaitoa.

Kun lehmällä on huono vatsa, tekee se juustoa jossa on reikiä. Mutta sitäkään en ole vielä oppinut, miten se tekee reiät.

Lehmällä on hyvä hajuaisti, me voimme haistaa sen kaukaa.

Kun lehmä teurastetaan, siitä valutetaan maidot ja pakataan tetroihin jotka voimme ostaa kaupoista. Sen jalat lähetetään puusepälle, sitä kutsutaan kierrätykseksi.

Koko jutun voit kuunnella täältä KLIK KLIK

laitumella

 

Miksi AVOINMAASEUTU on tärkeä?

Aika huvittavaa luettavaa, mutta toisaalta hyvä esimerkki siitä miten monet lapset ja nuoret eivät tiedä mistä ja miten syömämme ruoka tulee meille. Olenpa kuullut lapsen suusta ihan täällä meillä päin, (vaikka maalla asummekin) että maito tulee purkista. Alkuperää ei tiedetä, että siellä maitopurkin alkulähteillä on ihka elävä lehmä, josta se maito tulee.

Tästä pääsemmekin pienen aasinsillan kautta postaukseni aiheeseen eli,

www.avoinmaaseutu.fi otti minuun yhteyttä, jos minua kiinnostaisi yhteistyö heidän kanssaan. Ja ilman muuta kiinnosti.

Mistä kaikki sai alkunsa?

www.avoinmaaseutu.fi  idea lähti siitä kun Heini Hakkarainen ja Jussi Kinnunen Talviaisten tilalta, miettivät miten helpottaa kuluttajan ja tuottajan kohtaamista.  Miten kuluttajan olisi helppoa löytää maatiloja, mihin pääsee tutustumaan ruuantuotantoon. Ja miten voisi helpottaa maatilojen suoramyyntiä ja muiden palvelujen löytymistä.

Jos saamme tilat ja tuottajat tällä tavoin lähemmäksi meitä kuluttajia, ei yllä olevan kaltaisia aineita pitäisi syntyä. Kynnys lähteä maatilavierailulle ei ole suuri ja miten opettavaista ja hauskaa se voikaan olla niin meille isommille että perheen pienimmillekin. Istahdin tässä iltana eräänä tietokoneen äärelle ja jäin katselemaan ja lukemaan eri tiloista . Jos tänä kesänä liikenisi aikaa, niin olisi kiva kiertää Suomea ja näitä tiloja katsomassa.

www.avoinmaaseutu.fi on myös lähi- ja luomuruoan verkkokauppa josta löydät suomalaisten pientuottajien – ja yrittäjien tuotteita. Verkkokaupan hyllyiltä löydät toki paljon muutakin kuin ruokatuotteita. Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä on kaikki verkkokaupan tuotteet valmistettu Suomessa. Muistatteko tämän Kampanjan? Nyt tukemaan Suomalaista työtä.

Lakeuden Highland

Sivuilta löydät myös Tila haun avulla TILAT  joissa voit mm. majoittua, ruokailla, tehdä ostoksia ja vierailuja. Olen itse pian tekemässä ensimmäisen tilavierailuni jonne otan lapsenikin mukaan. Maakunta matkailu avartaa ja mikä sen mukavampaa kuin maatilavierailu lasten kanssa. Menemme katsomaan ylämaankarjaa Lakeuden Highland tilalle . Jos haluat maistaa heidän herkullista meetwurstiaan voit tilata sitä TÄSTÄ .  Voin lämpimästi suositella.

Sain verkkokaupasta testattavaksi joitain tuotteita. Yksi testattavista tuotteista oli meetwurstin lisäksi kuivatut kehäkukan terälehdet. Sormet syyhyten aloinkin heti leivonta hommiin, kun sain ne käsiini. Tässä teille resepti kokeiltavaksi.

sweetfoodomine

Kehäkukka keksit

150 g voita

1 ½ dl sokeria

4 rkl  kuivattuja kehäkukan terälehtiä

1 muna

5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Koristeluun:

Raesokeria

1.Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.

2.Sekoita voi ja sokeri yhteen. Lisää muna ja sekoita.

3.Lisää kehäkukan terälehdet ja jauhot joihin olet sekoittanut leivinjauheen. Vatkaa tasaiseksi taikinaksi.

4.Pyörittele taikinasta kaksi tankoa leivinpaperoidulle pellille. Painele tankoja hieman litteämmiksi ja ripottele päälle reilusti raesokeria. Voit painella sitä hieman kiinni taikinaan.

5.Paista uuni keskitasolla n. 15 minuuttia tai kunnes pinta saa kauniin värin.

6.Vedä leivinpaperi pois pelliltä ja viipaloi heti tangoista hieman vinoja keksejä.

 

sponssi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close