cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Vadelmakätköt

Rakastan vadelmaviipaleita, niiden mureaa keksitaikinaa ja keskellä kurkistelevaa vadelmahilloa. Vadelmaviipaleiden jalanjäljissä tein vadelmakätköjä. En oikeastaan tiedä mikä näiden pienten leivosten nimi on suomeksi. Ruotsiksi ne ovat hallongrottor ja kutsun niitä itse vadelmakätköiksi.En ole törmännyt moneenkaan suomenkieliseen reseptiin, mutta kun etsii hallongrottor nimellä, löytää reseptejä vaikka kuinka monta.

Nostalgiset vadelmakätköt

Nostalgiset vadelmakätköt saavat muistot palaamaan nuoruuteen, kun aloitin ensimmäiset keittiökokeiluni. Tarpeeksi helpot leivottavaksi, mutta myös tarpeeksi herkulliset syötäväksi. Muistan kuinka taikinaa tuli syötyä jo valmistusvaiheessa sellainen määrä, että itse valmiit vadelmakätköt eivät enää maistuneetkaan. Tosin nämä leivokset oikeastaan ovatkin parhaita, kun ne ovat saaneet jonkun aikaa seistä. Eli ihan lämpiminä ne eivät ole parhaillaan, vaan anna rauhassa jäähtyä.

Valkosuklaakaan ei ole mikään pakollinen juttu, vaan kiva pikku lisä. Mielestäni valkosuklaa ja vadelma vain sopivat niin hyvin yhteen.

Lapset keittiössä

Ensimmäisiä juttuja joita itse keittiössä tuli valmistettua olivatkin erilaiset taikinasekoitukset. Voi, sokeri ja vehnäjauho yhdistelmä oli ihan parasta, sillä se meni äitin silmien välttäessä suoraan suuhun. Pikkuhiljaa taikinaan alettiin lisäilemään kaakaojauhetta, vaniljasokeria ja muita aineksia. Niistä muotoutui juuri näitä vadelmakätköjä, haarukkaleipiä, äidin ässiä ja muita mureita pikkuleipiä.

Lapset keittiössä on ihan parasta ja muistan kun meidänkin pojat olivat nuorempia, kuinka aina minun silmän välttäessä oltiin sekoittelemassa kaikenlaista. Mutta ihan luvan kanssakin olen päästänyt rauhassa kokeilemaan ja sekoittelemaan ja tietysti maistelemaan.

 

Vadelmakätköt

n.30 kpl

200 g voita
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
4 ½ dl vehnäjauhoja
n.1/2 dl vadelmahilloa (paistonkestävää)
50 g valkosuklaata,raastettuna

1.Sekoita kaikki ainekset,vadelmahilloa ja valkosuklaata lukuun ottamatta tasiseksi taikinaksi.Pyörittele pieniksi palloiksi ja laita sopiviin paperisiin leivosvuokiin.Paina jokaiseen sormella syvennys ja laita siihen vadelmahilloa.
2.Paista uunin keskitasolla, 175 asteessa n.12 minuuttia.Ripottele heti uunista ottamisen jälkeen jokaisen vadelmakätkön pinnalle valkosuklaa raastetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close