cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Kotimaisen omenan sato on nyt parhaimmillaan

Syksyn omenatarjonta on nyt monipuolisimmillaan. Aikaisilla syyslajikkeita on ehditty herkutella jo muutaman viikon ajan. Nyt ovat vuorossa Jaspi, Discovery, Collina, Summerred ja Raike. Talvilajikkeet kuten Lobo ja Aroma ovat vielä kasvamassa kokoa ja saamassa lisäväriä pintaansa.

Kotimaisen omenan sato on nyt parhaimmillaan

Omenasato on runsaat kaksi viikkoa normaalia myöhemmässä

Viileä ja sateinen kesä viivästytti sadon kypsymistä. Kesälajikkeet olivat 3 viikkoa aikataulustaan myöhässä, mutta syyslajikkeet ovat hieman kuroneet aikataulua kiinni ja nyt ollaan enää pari viikkoa normaalista jäljessä.

Myös omenien laatu on hyvää, kun pihlajanmarjakoit eivät ole vioittaneet kehittyviä hedelmiä. Omenapuut ovat voineet hyvin, kun maassa on ollut kosteutta riittämiin vaikkakin sateiset säät ovat lisänneet jonkin verran omenaruven esiintymistä.

Kylmä kesä alensi kokonaissatoa

Ammattitarhoilla odotetaan omenasadon kokonaismääräksi Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton arvion mukaan noin 5,5 miljoonaa kiloa, kun se viime vuonna oli 6,4 miljoonaa kiloa. Omenan kukinnan aikana sattunut viileä sääjakso heikensi kukkien hedelmöittymistä. Etenkin kesälajikkeiden ja aikaisten syyslajikkeiden satomäärä jäi tämän takia hieman alle odotusten. Talvilajikkeiden osalta tilanne on parempi ja niillä on kasvuaikaakin vielä jäljellä.

Omenaa viljellään ammattimaisesti noin 700 hehtaarilla ja 350 tilalla. Pääviljelyalueet ovat Ahvenanmaa, Lounais-Suomi ja Länsi-Uusimaa. Viljelyalueita on myös Hämeessä, Kaakkois-Suomessa ja Etelä-Savossa. Ammattitarhojen omenasato menee pääosin tuorekulutukseen.

Lähde: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto on alan yrittäjien valtakunnallinen toimialajärjestö jonka tehtävänä on kehittää maamme hedelmän- ja marjantuotantoa sekä toteuttaa suomalaisten marjojen ja omenan valtakunnallista menekinedistämistä ja viestintää.

 

Omenaherkkujen reseptejä löydät lisää reseptiarkistostamme. Tässä muutama herkullinen esimerkki.

Miltä kuuloistaisi vaikkapa herkullinen omenapaistos.

Tai vaikkapa omenahillokakku

Herkulliset omenamunkit vievät kielen mennessään ja valmistuvat helposti.

Lisää omenareseptejä löydät tästä <–

 

 

TallennaTallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Join the Conversation

  1. Kiitos muistutuksesta! Nyt kyllä laitetaan viikonloppuna omenamunkit pataan!

    1. Sweet Food O´Mine Author says:

      Haha, eipä mitään 🙂 Hyviä herkutteluhetkiä <3

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close