cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Hävikkiviikko 2020

Nyt vietetään Hävikkiviikkoa 7.-13.9.2020. Hävikkiviikko haluaa nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä.

https://havikkiviikko.fi/

Hävikkiviikko 2020

Hävikkiviikon tavoitteena on kannustaa kaikkia ruokaketjun osia ruokahävikin vähentämiseen ja ruuan arvostuksen lisäämiseen. Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista, mutta joka syystä tai toisesta päätyy roskiin tai biojätteeksi.

Kukapa ei voisi myöntää, että syömäkelpoista ruokaa ei joskus olisi tullut heitettyä roskiin? Niin on tapahtunut meillä ja tapahtuu edelleen jossain määrin.

Näin vanhemmiten sitä on kuitenkin viisastunut ja alkanut suunnittelemaan paremmin ruokamäärät ja kauppalistan ja yrittänyt jo sieltä päästä minimoida hävikin.

Omaa torvea on kuitenkin soitettava ja sanottava, että olen ollut nuoresta saakka aikamoinen epeli kuitenkin loihtimaan vanhasta ruoasta uutta ja syömäkelpoista.  Ja vieläpä ihan hyvää sellaista.  

 

Ruokahävikki*

Vähentämällä ruokahävikkiä varastoinnissa, valmistuksessa ja lautasella.

*Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista, mutta joka syystä tai toisesta päätyy roskiin tai biojätteeksi. Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitaloukissa.

 

Suunnittelu

Suunnittele etukäteen viikon tai vaikkapa jopa kuukauden ruokalista. Tarkista mitkä kasvikset ja hedelmät ovat sesongissa ja anna ruokalistan muodostua niiden mukaan.

Hyödyntäminen

Hyödynnä tähteet. Syö edellispäivän tähteet lounaaksi tai käytä mielikuvitusta hyödyksesi ja valmista kirjan reseptien tähteistä vaikkapa uusia ruokia. 

Hyvä idea on sijoittaa nopeimmin pilaantuvat ruoat jääkaapin etuosaan, niin muistat niiden olemassaolon ja muistat käyttää ne ajoissa ennen niiden pilaantumista.

Muista! Parasta ennen -päiväys ei tarkoita samaa kuin viimeinen käyttöpäivä. Katso, maista ja haista ennen kuin heität roskiin.

Huom! Älä kuitenkaan syö homeisia elintarvikkeita.

 

Hävikistä herkuksi

Kirjoittamassani kasvisruokaa koko perheelle -kirjassa paneudutaan myös hävikin vähentämiseen ja loihditaan hävikkiruoasta uusia herkkuja.

Kirjan voit tilata suoraan minulta sari@sweetfoodomine.com tai esimerkiksi Adlibrikselta. 

 

 

 

 

Löydät myös täältä blogin puolelta useita >>HÄVIKISTÄ HERKUKSI<< -reseptejä!

Puurosämpylät
Mehevät puurosämpylät ovat varsinaisia hävikistä herkuksi -leipomuksia.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close