cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Halloween

Hui, kauhistus! Halloweeniä vietetään ihan pian.

Mutta mikä on halloween? Moni sekoittaa halloweenin, pyhäinpäivän ja kekrin.

Halloweenin vietto tuli ilmeisesti alunperinYhdysvaltoihin pakanallisten kelttien jälkeläisten mukana. Muinaiset keltit viettivät samana päivänä uutta vuotta, Samhainia. Päivä oli kelttimytologiassa pelätty. Kelttien mukaan vuoden viimeisenä päivänä vainajat nousivat haudoistaan ja kävivät elävien luona etsimässä tietä kuolleiden valtakuntaan.

Muinaiset keltit tekivät kaikkensa pelottaakseen aaveet pois. He pukeutuivat illalla valeasuihin petkuttaakseen pahoja henkiä. Valeasujen tarkoitus oli uskotella vainajille, että niiden kantajatkin olivat kuolleita, jotka kannatti jättää rauhaan. He käyttivät juurikkaita lyhtyinä pitääkseen henget loitolla ja veivät ruokaa haudoille, jotta vainajat eivät asettuisi asumaan muualle maan päälle.

Samhainin aikana heitettiin samalla hyvästit menneelle vuodelle ja toivotettiin tervetulleeksi uusi vuosi, uusi elämä ja valoisammat ajat.

Halloweenista tuli täällä Pohjoismaissa tunnetumpi vasta 1990-luvulla, ja nykyisin sen aikana ei enää karkoteta pahoja henkiä kuten keltit tekivät, vaan se on pääasiassa lastenjuhla.

 

Lähde: Historia.net

TallennaTallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close