cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Omavarainen elämäntapa: ilonhetket ja nautinnot

Luonnon herääminen

Kevät on aikaa, jolloin luonto herää uuteen eloon. Omavaraisessa elämäntavassa tämä tarjoaa erityisiä ilonhetkiä ja nautintoja. Keväällä on ihanaa seurata kasvun kehitystä. Kun rikkaruohoja on ensin koko kevät ja alkukesä ahkerasti kitketty ja kasvit alkavat saada kasvuvoimaa, alkaa se paras aika, josta nautin eniten.

Kateviljely – Helppo tapa kitkeä rikkaruohoja

Yksi minun keskeisistä omavaraisen elämäntavan periaatteista on kateviljely. Kateviljely tarjoaa helpon ja tehokkaan tavan pitää rikkaruohot kurissa ja samalla hyödyntää muita viljelyetuja. Tässä menetelmässä kasvipeitteitä, kuten olkia tai ruohosilppua, levitetään maan päälle. Ne estävät rikkaruohojen kasvua samalla säilyttäen maaperän kosteuden. Kateviljely kehitettiin alun perin vahingossa, kun Ruth Imogene Stout unohti kasvijätettä puutarhaansa. Hän huomasi, että kasvijätteen alla oleva maaperä oli poikkeuksellisen ravinteikasta. Kateviljelyn etuna on se, että se vaatii vähän fyysistä ponnistelua ja tarjoaa pitkäaikaisia viljelyetuja. Tiesitkö muuten, että kateviljely löydöksen jälkeen, Ruth omisti koko elämänsä tämän viljelymenetelmän kehittämiseen. Sen helppouden takia hänen sanotaan itsekin pystyneen jatkamaan viljelyä aina 90-vuotiaaksi asti.

Omasta puutarhasta ruoanlaittoon – ilonhetkiä sadonkorjuun kautta

Omavaraisessa elämäntavassa yksi suuri ilonaihe on sadonkorjuu omasta puutarhasta. On mahtavaa kävellä puutarhaan ja kerätä sieltä tuoreet raaka-aineet suoraan ruoanlaittoon. Omavaraisuutta toteuttaessaan ruoanlaitto saa aivan uuden merkityksen, kun voi hyödyntää omasta puutarhasta saatavia herkullisia aineksia. Rakastan sitä tunnetta, kun ruoan ainekset voi kipaista hakemaan puutarhasta. Varsinkin, kun teen työtä ruoan parissa, on mahtavaa, kun voin käyttää hyödyksi satoa myös siinä.

Syötävät kukat ovat olleet itselläni myös mielenkiintoinen lisä ruokien ja leivonnaisten koristelussa, ja erityisesti kehäkukka on jaksaa ilahduttaa kauneudellaan ja monipuolisuudellaan minua vuosi vuoden perään. Kehäkukka tuo kauniin väriläiskän puutarhaan ja tarjoaa iloa koko pitkän kesän, aina syksyyn saakka. Lisäksi valmistan siitä öljyä, jota hyödynnän hiusten ja ihon hoidossa.

 

Muistojen luominen ja jakaminen läheisten kanssa

Omavaraisessa elämäntavassa on myös ihanaa luoda muistoja ja jakaa niitä läheisten kanssa. Vieraille lähtiessä voin kerätä puutarhasta kauniita kukkakimppuja tai tuoreita yrttejä mukaan vietäväksi. Näitä annan lahjaksi myös ystäville ja perheenjäsenille, ja ne tuovat taatusti iloa ja kauneutta vastaanottajilleen. Vieraat saavat usein myös kotiinviemisiksi tuoretta satoa, kuten perunoita, sipuleita tai yrttejä.

Meillä on usein tapana tehdä siskojeni ja lastensa kanssa aina kierros kasvimaalla, kun he kyläilevät meillä. Siinä jutustelun lomassa napsimme suihin herneitä, marjoja, omenia ja mitä sillä hetkellä nyt sattuukaan olemaan kypsiä. Yhteinen kierros kasvimaalla tarjoaa mahdollisuuden keskustella ja nauttia puutarhan herkuista. Nämä hetket vahvistavat perhesiteitä ja luovat iloa.

 

 

Omavaraisuuden ilo

Kirjoittaessa tätä tekstiä tuntuu jo siltä, että mieli vaeltaa kesän lämpöön ja tulevaan satoon. Omavarainen elämäntapa tarjoaa paljon iloa, nautintoa ja merkityksellisiä hetkiä aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn. Voin seurata luonnon heräämistä ja kasvien kehitystä, hyödyntää kateviljelyn etuja, nauttia omasta sadosta ruoanlaitossa, käyttää syötäviä kukkia koristelussa, jakaa iloa ja muistoja läheisten kanssa sekä odottaa innolla tulevaa satoa ja kesää. Omavaraisuus tarjoaa mahdollisuuden elää lähellä luontoa ja nauttia sen antamista ilonhetkistä. Se on elämäntapa, joka tuo paljon iloa ja nautintoa sekä vahvistaa yhteyttä sekä omaan itseen että ympäröivään maailmaan.

 

LUE MYÖS:

OMAVARAISEMPAA ELÄMÄÄ

 

Suuntana omavaraisuus-blogit

Tämä blogipostaus on osa Suuntana omavaraisuus-yhteisön julkaisuja ja kuuluu osana Suuntana omavaraisuus-sarjaa. Yhteisöön kuuluu muitakin omavaraisuutta tavoittelevia bloggaajia, jotka asuvat eri kasvuvyöhykkeillä ympäri Suomen. Suuntana omavaraisuus-yhteisöä pyörittävät Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (www.korkeala.fi).

 

Linkit

Kasvuvyöhyke 1

Kakskulma https://kakskulma.com/omavaraistelun-onnea

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/maaliskuu2024

Tilliläntilan Anna https://www.tillintilananna.fi/suuntana-omavaraisuus-onnea-vuodenajoista-ja-ihmisista-ymparillani/

Kasvuvyöhyke 2

Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2024/03/suuntana-omavaraisuus-maaliskuu-2024.html

FInland urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2024/03/suuntana-omavaraisuus-3-2024.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2024/03/maaliskuu-2024-suuntanaomavaraisuus.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2024/03/jo-vihertaa.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/03/puutarhanhoito-mukavampaa-yhdessa.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2024/03/suuntana-omavaraisuus-2024-maaliskuu.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-3/

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/maasta-ja-maalaisista

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=18221

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2024/03/suuntana-omavaraisuus-2024-osa-3.html

Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2024/03/elama-on-ihanaa-ainakin-valilla.html

Ihan vaan Tiia https://ihanvaantiia.blogspot.com/2024/03/omavarainen-elama-ja-ihmiset-ovat-ihania.html

Kasvuvyöhyke 4

Sweet food O’Mine https://www.sweetfoodomine.com/puutarha/omavarainen-elamantapa-ilonhetket-ja-nautinnot/

Kasvuvyöhyke 6

Farm Escape https://farmescape.fi/runsauden-ilot-ihmeellinen-elama-ja-ihmiset/

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/03/03/maaliskuu-2024

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Join the Conversation

 1. Marketta says:

  Omavaraistelijan tulee kyllä itsekasvatettua paljon sellaista, mitä ei välttämättä tulisi kaupasta ostettua. Varsinkaan täältä maalaiskaupoista ei edes saa tuoreena, tai edes pakasteena kaikkea.

  1. Sweet Food O´Mine Author says:

   Kuulostaa kovin tutulta 🙂
   Kyllä on suurempienkin (maalais) kauppojen valikoimat olleet viime ajat jotenkin kovin heikkoja ja huonolaatuisia.
   Että onhan se iso ilo, kun saa omasta maasta.

 2. Oma puutarha on foodien ilo, sieltä saa raaka-aineet tuoreempina kuin mistään muualta. Lisäksi voi kasvattaa lajikkeita maun perusteella eikä tyytyä niihin lajikkeisiin jotka pysyvät kaupassa kauan hyvännäköisinä.

  1. Sweet Food O´Mine Author says:

   Hyvin sanottu <3 Juuri näinhän se on 🙂

 3. Perheenjäsenten kanssa puutarhassa kiertely todellakin luo yhteenkuuluvuuden tunnetta ja luo muistoja. Minulla oli tapana tehdä sitä äitini kanssa sekä hänen että meidän puutarhassa. Valitettavasti hän ei ole enää keskuudessamme, mutta muistot ovat jäljellä.
  Nyt alkoi kiinnostaa että miten puristat kehäkukista öljyä? Haluaisin saada muutamista kasveista öljyä kotikosmetiikkaa varten, mutta en tiedä miten se oikein onnistuisi ilman teollisuuslaitteistoa.

  1. Sweet Food O´Mine Author says:

   Kiitos, kun jaoit muiston <3 Voisin tehdä tuosta kehäkukkaöljystä vaikka oman postauksen piakkoin. Siitä on tullut aiemminkin kyselyitä.

 4. Kateviljely on parasta, mitä tiedän puutarhassa koskaan tapahtuneen. Katteesta vaan on aina pula ja siksi työtä on niin paljon.

  1. Sweet Food O´Mine Author says:

   Sitä ei koskaan ole liikaa 🙂

 5. Kokemusten jakaminen on ollut minulla sitä, että jaan satoa lähipiiriin. Minua on kutsuttu maalaisserkuksi, vaikka asun kaupunkitaajamassa. Maalaisserkulta eli minulta voi saada lähtiessään kylästä, vaikka sipulit kainaloon ja kasvihuonekurkkua. Oikeasti se on piilomarkkinointia kotitarveviljelyn, vähemmän kulutuksen, maanläheisen elämän ja yhteisen tekemisen puolesta. Kateviljely on minullakin päämetodi. Huvitti, kun palstaviljelyaikana eräs lähipalstalainen sanoi, että hänellä ei ole aikaa siihen. Minulla taas ei olisi ollut aikaa viljellä tavanomaisella tavalla. Rikkaruohojen torjunta, kastelu ja maan muokkaus olisivat vaatineen todella paljon työtä. Kateviljely huolehti näistä kaikista, koska maa ei kuivunut kovimmillakaan helteillä, lierot muokkasivat maan ja rikkaruohot oli helppo kitkeä, sikäli kuin niitä vielä kasvoi.

  1. Sweet Food O´Mine Author says:

   Hyvin sanottu ja näin minustakin, säästää aikaa ja vaivaa ja tekee hyvää kaikin tavoin tämä kateviljely <3

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close