cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Uskomuksia ja enteitä: osa 1

Kirjoittaessani isoäidin parhaat reseptit -kirjaa, muistelin myös muita isoäidin oppeja joita sain jo lapsuudessani oppia mummultani. Meidän yhteiset tapaamiset olivat usein keittiössä ja siinä heidän ruokapöydän äärellä sain kuulla monen monta tarinaa, oppia ja uskomusta.

Jopa taikausko oli vahvasti läsnä näissä enteissä, joihin ainakin ennen vanhaan lujasti uskottiin. Yksi enne, joka on jäänyt vahvasti myös omaan arkeen, vielä tänäkin päivänä, on taikausko mustan kissan tuomasta epäonnesta. Tien ylittävä musta kissa tuo huonon onnen. Jos musta kissa osuu kohdalle, tulisi vasemman olan yli sylkäistä kolme kertaa.  Mutta tiesitkö miksi mustan kissan nähdessä juuri syljellä on merkitystä? -Syljellä on katsottu olevan maagista voimaa ja sen uskottiin pitävän sisällään rahtusen sylkijänsä sielua.

Ajattelin jakaa myös teille ne mieleenpainuvimmat uskomukset ja enteet tässä uudessa postaussarjassa.

 

 

Uskomuksia ja enteitä

Aloitetaan yleisimmällä enteellä, jonka muistan mummoni usein maininneen. “Kun korva soi, joku mainitsee!”

Nykypäivänä korvien usein soidessa voitaisiin kehottaa tutkituttamaan korvien soimisen syy lääkärinvastaanotolla ja epäillä ehkäpä tinnitusta, mutta mummun aikaan korvan soiminen merkitsi, että joku mainitsi sinut toisaalla. Lisäksi vasemman ja oikean korvan soimisellakin oli eroja. Jos joku ajattelee sinusta pahaa, soi vasen korva ja, jos joku ajattelee hyvää, soi oikea korva. Ja olihan se vaan jännittävää istua miettimässä, että kukahan nyt mummun mainitsi, kun korva soi.

Vanhoissa enteissä ja uskomuksissa oli mystiikkaa ja muistan niiden olleen hiukan kuin satuja, mutta kuitenkin ripauksella totuutta. Onkin ollut hauska huomata kuinka sitkeästi nuo mummulta oppimani enteen istuvat minussa vielä tänäkin päivänä. Mustan kissan ylittäessä tietä, syljen vieläkin. Ja tuleehan se mieleen, että kukahan nyt mainitsee, kun korva soi.

Haluatko olla mukana?

Ajattelin tosiaan, että voisin tehdä tällaisen uuden juttusarjan, jossa käymme läpi vanhankansan uskomuksia ja enteitä. Saatte mielellään myös lähettää omia oppimianne ja teidän suvussa kulkeneita enteitä minulle, joko tässä alla kommentoinissa tai lähettää minulle sähköpostia sari@sweetfoodomine.com 

 

 

 

Postauksen kuvat: Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Join the Conversation

  1. No siis ehdottomasti haluan kuulla lisää! Täällä ainakin yksi innokas :).

    1. Sweet Food O´Mine Author says:

      Hei! Kiva kuulla, että kiinnostaa.
      Luvassa on lisää enteitä, hiukan spiritismiä, taikauskoa, enneunia ja etiäisiä 😉

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close