cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

80/20 Ruokavaliotyökirja

80/20 Ruokavaliotyökirja on Mia Karlssonin ja Marika Venäläisen uutukaiskirja, opas tasapainoiseen ja pysyvään ruokavalioon.

Näin vuoden alussa on monella taas aika katsastaa ruokailutottumuksensa.
Erilaisia dieettejä on pilvin pimein ja niiden viidakossa on välillä vaikea luovia eteenpäin.
80/20 ruokavaliotyökirja syntyi ajatuksesta – mitä jos ihmiset eivät enää tekisi tiukkoja laihdutuskuureja. Mitä jos keskittyisimme pysyvään tasapainoon, jonka myötä kilot karisevat kuin itsestään.

Kasvikset
Kuva: Sweet Food O`Mine
Sari Spåra

Tutkimuksissa on osoitettu, että laihdutuskuurit lihottavat. Ratkaisu ei useinkaan löydy sokerittomasta, viljattomasta, maidottomasta, vähähiilihydraatisuudesta. Se on todettu useaankin kertaan, että tiukat dieetit eivät toimi, sillä mikään tiukka rajoitus ruokavaliossa ei voi toimia pysyvästi.

Kuva: Superherkut kirja, Sari Spåra
Kuva: Superherkut kirja, Sari Spåra

80/20 ruokavaliotyökirja on samoilla linjoilla, kuin Superherkut kirjammekin. Superherkut kirjamme alkaakin näillä saatesanoilla:

Mielessämme on jo jonkun aikaa ollut koota kirja vastaiskuna kaikelle liian jäykälle ja jopa ehkä liiallisuuksiin menneille -ton dieeteille.
Hyvä ruokavalio on monipuolinen ja siihen voi hyvinkin mahtua myös herkkuja. Kun ruokavalio on suurimman osan ajan kunnossa ja terve järki päässä syömisten suhteen, voi joskus irrotella ja herkutella.
Tiukka rajoittaminen voi vaan lisätä herkkujen himoa.

Mitä jos ruokavaliota lähestyisi täysin toisesta kulmasta: hyvä ruokavalio voi sisältää herkkuja. 80% hyvällä ruokavaliolla voi saavuttaa terveyshyötyjä. 80% hyvällä ruokavaliolla voi saada painon putoamaan. Riittää kun ruokavaliosta 80 % on järkeviä valintoja ja loput voi tehdä omien makumieltymystensä mukaan.

Terveelliset elämäntavat ja säännöllinen ruokailu sallii myös herkuttelun silloin tällöin. Kerran viikossa tai harvemmin tapahtuva kohtuullinen herkuttelu ei lihota tai ole haitaksi terveydelle, jos ruokailu on muuten vankalla ja hyvällä mallilla.

Lainaus: Superherkut kirja

 

 

Kuva: Sweet Food O`Mine, Sari Spåra
Kuva: Sweet Food O`Mine, Sari Spåra

80/20 ruokavaliotyökirja on mielestäni mainio teos, kuinka luopua dieettimentaliteetista. Kirja tarjoaa ajatuksia, joita kokeilla arjessa. Kuten kirjassa sanotaan, pysyvät muutokset syntyvät vain omien oivallusten kautta.
Kirja tarjoaakin tukea ja tietoa, kuinka luovia eteenpäin ruokavalioviidakossa.

 

80:20 ruokavaliotyökirja
80/20 Ruokavaliotyökirja kuvaus:

Tuore trendidieetti 80/20 on piristävä poikkeus kaiken kieltävien ruokavalioiden joukossa, sillä se panostaa kohtuullisuuteen. Herkut salliva dieetti saattaa kuitenkin kuulostaa pettävän helpolta, sillä tuloksia ei saa aikaiseksi, ellei tee riittävästi muutoksia ruokavalioon. Idea 80/20 ruokavaliotyökirjasta syntyi hullusta ajatuksesta – mitä jos ihmiset eivät enää tekisi tiukkoja laihdutuskuureja? Mitä jos keskittyisimme pysyvään tasapainoon, jonka myötä myös kilotkin karisevat kuin itsestään? Tutkimuksissakin on nähty, että laihdutuskuurit lihottavat. Silti vuodesta toiseen uusi tai uudelleen syntynyt dieetti saa naiset kahvipöydän ääressä innostumaan. Joko tämä olisi se ratkaisu päästä eroon ylimääräisistä kiloista ikuisiksi ajoiksi? Vastaus on ikävä kyllä edelleen sama kuin aina ennenkin – ei ole. Ratkaisu ei löydy sokerittomasta, viljattomasta, maidottomasta, vähähiilihydraattisuudesta. Vaikka siltä se saattaa välillä median valossa vaikuttaa.Tiukat dieetit eivät toimi, sillä mikään tiukka rajoitus ruokavaliossa ei voi toimia pysyvästi. Mieli kyllästyy ja kaikki kielletty näyttää houkuttelevalta. Siksi halusimme lähestyä ruokavaliota täysin toisesta kulmasta: hyvä ruokavalio voi sisältää herkkuja. 80% hyvällä ruokavaliolla voi saavuttaa terveyshyötyjä. 80% hyvällä ruokavaliolla voi saada painon putoamaan.Riittää kun ruokavaliosta 80 % on järkeviä valintoja ja loput voi tehdä omien makumieltymystensä mukaan. Kirjan kirjoittajat Mia Karlsson ja ravitsemusterapeutti Marika Venäläinen ovat olleet rakentamassa mm. maa-ilmalla menestyneitä Nordic Diet Coach ja See How you eat -Applikaatioita.

 
Faktaa:

Omat kokemukset dieettiviidakossa ja hyvinvointialalla työskentelemisestä
ajoivat Mia Karlssonin kehittämään tasapainon tueksi aivan uudenlaisen
tavan seurata omia syömisiään. Mukaan kehitystyöhön tuli 10 vuotta
laillistettuna ravitsemusterapeuttina toiminut Marika Venäläinen, joka toi
mukanaan kokemusta erityisesti painonhallinta-asiakkaista. Yhdessä
ruokatoimittaja ja Jotain Maukasta-ruokablogin, Mari Moilasen kanssa kirjaan suunniteltiin
tasapainoisia ja hyvältä maistuvia reseptejä.

Suomenkielisen See How You Eat Coach -sovelluksen avulla opit soveltamaan kirjan oppeja.

www.seehowyoueat.fi

Kirja saatu arvostelukappaleena

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close