cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Valo ja mielenterveys – Miten valo vaikuttaa hyvinvointiimme

Valolla on suuri vaikutus hyvinvointiimme ja mielenterveyteemme. Erityisesti luonnonvalo on tärkeä tekijä, joka voi vaikuttaa positiivisesti mielialaamme, energiatasoihimme ja unenlaatuun. Valo vaikuttaa käyttäytymiseen, uni-valverytmiin, vireystilaan ja mielialaan.

Tässä postauksessa tarkastelemme tarkemmin valon vaikutuksia mielenterveyteen ja annamme vinkkejä siitä, miten voit hyödyntää valoa parantamaan kokonaisvaltaista hyvinvointiasi.

Valo ja mielenterveys – Miten valo vaikuttaa hyvinvointiimme

Valo ja mieliala

Valo vaikuttaa suoraan mielialaamme. Luonnonvalolla on merkittävä vaikutus elimistön fysiologisiin toimintoihin. Erityisesti aamulla saatu luonnonvalo on tärkeää herättelemään kehoa ja mieltä sekä luomaan positiivista tunnelmaa päivään. Pidemmän aikavälin valonpuute voi vaikuttaa mielialaan negatiivisesti. On tärkeää pyrkiä lisäämään valon määrää elämässä erityisesti pimeinä vuodenaikoina.

Valo ja unenlaatu

Valo vaikuttaa myös unenlaatuun. Valo on elimistön uni-valverytmin tärkein tahdistaja. Valon puute voi aiheuttaa unihäiriöitä, kuten unettomuutta tai unen laadun heikkenemistä. Päivän aikana saatava runsas valoaltistus auttaa myös parantamaan unen laatua ja auttaa meitä heräämään virkeämpinä aamulla.

 

Valon lisääminen

On monia tapoja lisätä valon määrää elämässä ja parantaa siten mielenterveyttä ja hyvinvointia. Tässä muutamia vinkkejä:

1. Vietä aikaa ulkona: Pyri viettämään aikaa ulkona aina kun mahdollista. Kävele luonnossa, istu aurinkoisella terassilla tai harrasta ulkoliikuntaa. Näin saat luonnonvaloa ja samalla nautit raittiista ilmasta ja liikunnan hyödyistä.

Käytä sisustuksessa mielellään valkoisia tai vaaleita värejä, jotka heijastavat valoa ja luovat tilaan valoisamman ilmeen.

 

2. Luo valoisia tiloja: Sisustuksessa kannattaa suosia avoimia ja valoisia tiloja. Hyödynnä luonnonvaloa mahdollisimman paljon avaamalla verhot ja pitämällä ikkunat puhtaina. Käytä myös valkoisia tai vaaleita värejä, jotka heijastavat valoa ja luovat tilaan valoisamman ilmeen.

3. Kirkasvalolamppu: Kirkasvalolamppu on hyvä vaihtoehto erityisesti talvella, kun luonnonvaloa on vähemmän saatavilla. Kirkasvalon on tarkoitus matkia kirkkaudeltaan auringonvaloa ja toimia siten kehon herättäjänä pimeään vuodenaikaan. Kirkasvalohoidolla hoidetaan esimerkiksi kaamosmasennuksen oireita, joita saattaa ilmaantua, kun luonnollisen valon määrä vähenee. Käytä kirkasvalohoitoa säännöllisesti esimerkiksi aamuisin, jotta saat tarvittavan annoksen valoa.

 

Työpiste kannattaa sijoittaa ikkunan viereen. Itse tietokoneen näytön on hyvä olla poissa valosta, jotta valo ei heijastu siihen.

 

4. Käytä luonnonvaloa työskennellessäsi: Jos mahdollista, sijoita työpisteesi lähelle ikkunaa tai valitse työpaikka, joka on hyvin valaistu. Näin saat enemmän luonnonvaloa päivän aikana, mikä voi parantaa keskittymiskykyäsi ja mielialaasi.

5. Huolehdi uniympäristöstä: Pimeä uniympäristö voi auttaa unen saantia ja laadukasta lepoa. Käytä pimennysverhoja tai harkitse unimaskin käyttöä, jos valo häiritsee unta. Toisaalta aamulla luonnonvalon päästäminen huoneeseen auttaa kehoa heräämään luonnollisesti.

 

Valo on tärkeä tekijä mielenterveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Riittävä altistuminen luonnonvalolle voi parantaa mielialaa, unenlaatua ja yleistä hyvinvointia. Pyri lisäämään valon määrää elämässäsi viettämällä aikaa luonnonvalossa, luomalla valoisia tiloja sisätiloissa ja hyödyntämällä kirkasvaloterapiaa tarvittaessa. Huomioi myös uniympäristön valaistus, jotta saat levollisen ja laadukkaan unen. Muista, että pienetkin muutokset valon määrässä voivat vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiisi.

 

 

Lue lisää valon vaikutuksesta terveyteen:

Duodecim, valon vaikutus terveyteen

Lue lisää kirkasvalohoidosta: 

Mielenterveystalo: Kirkasvalohoito kaamosmasennukseen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close