cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Parasta pöytään

Mikä oli Turun linnan suosituin herkku 1500-luvulla? Kuka presidenteistämme tilasi aina hirvenpääkeittoa? Miten ruotsinlaivat vaikuttivat ruokakulttuuriimme? Kari Martialan ja Helena Lylyharjun tuhti tietokirja Parasta pöytään – suomalaisen gastronomian historia tarjoilee ainutlaatuisia haastatteluja, yllättävää tietoa sekä klassikkoreseptejä hyvän ruoan ja historian ystäville.

Parasta pöytään– suomalaisen gastronomiann historia-kirjasta voi lukea mielenkiintoisia ravintolamaailman tarinoita viimeisen sadan vuoden ajalta.
Pitkän uran suomalaisen ruuan parissa tehnyt pariskunta teki uusinta kirjaansa kahden vuoden ajan. He haastattelivat kymmeniä henkilöitä kuten kotitalousopettaja Anna-Maija Tanttua, Palacen pääkylmäkköä Sirkka Gustafssonia, ravintola-alan grand old ladya Ragni Rissasta sekä jo edesmennyttä Lapin ruokakulttuurin isää Tapio Sointua. Mukaan ovat päässeet myös Michelin-kokit, Presidentinlinnan kokit, tutut tv-kokit sekä kovassa nosteessa oleva kokkimaajoukkueemme. He kahlasivat myös läpi noin kahdenkymmenen museon ruokaan liittyvät arkistot.

Kirja kokoaa yksiin kansiin tietoa ja tarinoita maamme ruoka- ja ravintolakulttuurista. Teos keskittyy Suomen itsenäisyyden aikaan, mutta tarjoaa tietoa ruoan tekijöistä, raaka-aineista ja resepteistä aina 1200-luvulta alkaen. Kirja kertoo, kuinka sodanaika ja Pietarin-yhteyksien katkeaminen köyhdyttivät ruokakulttuuria ja kuinka kieltolaki näivetti ravintolat, mutta myös vuoden 1952 olympialaisten sekä EU-jäsenyyden tuomista kansainvälisistä vaikutteista. Mukana on myös keittiömestarien 30 suosikkireseptiä.

Suomi 100 -hankkeisiin kuuluva kirja tehtiin yhteistyössä Paistinkääntäjien, Suomen Keittiömestarit ry:n ja Hotelli- ja ravintolamuseon kanssa.

 

 

Parasta pöytään kirjan kuvaus

Parasta pöytään on ainutlaatuinen kattaus suomalaisen ruoka- ja ravintolakulttuurin kertomuksia. Kirjaan on haastateltu 40:ää Suomen gastronomiaa kehittänyttä huipputekijää Anna-Maija Tantusta ja Satu Tiivolasta Sirkka Gustafssoniin, Ragni Rissaseen, Tapio Sointuun ja Jaakko Nuutilaan.

Kirja keskittyy viimeisen sadan vuoden monipolviseen jaksoon, mutta tekee aikamatkan 1200-luvulle asti. Muistiinmerkittyä tietoa ruoan tekijöistä ja valmistamisesta, raaka-aineista ja resepteistä on 1500-luvulta alkaen. Mukana on myös mestarikeittiömestarien 30 suosikkireseptiä vuosikymmenien varrelta ja runsaasti ennen julkaisematonta kuvamateriaalia.

Parasta pöytään on herkullinen lukunautinto kaikille hyvän ruoan ja historian ystäville, niin ammattilaisille kuin harrastajillekin. Kirja kuuluu Suomi 100 -hankkeisiin, ja se tehdään yhteistyössä Paistinkääntäjien, Suomen keittiömestarit ry:n ja Suomen ravintolamuseon kanssa.

Parasta pöytään- suomalaisen gastronomian historia
Gummerus 2017
Kari Martiala, Helena Lylyharju

 

 

Voit tilata kirjan esimerkiksi tästä Adlibriksesta

 

Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta

TallennaTallenna

TallennaTallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close