cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Hävikkiruokafestarit

Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna 3.-4.9. järjestetään Hävikkiruokaan keskittyvät festivaalit Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Viikkoa myöhemmin hävikkiraaka-aineista valmistettuja herkkuja maistellaan Kuopiossa.
Kymmenet yhteistyökumppanit tuovat eri puolilla Suomea järjestettäviin tapahtumiin monenlaista yllätyksellistä ohjelmaa. Ammattikokkien ja alan opiskelijoiden avulla kauppojen ja tuottajien hävikki herätetään tapahtumissa henkiin ja roskakalat ja hävikkihedelmät muuntuvat uusiksi raikkaiksi makuelämyksiksi. Myös hävikin vähentämiseen kotona on luvassa kokkausvinkkejä ja uusia sovelluksia. Tapahtumat huipentavat viikolla 35 vietettävän valtakunnallisen Hävikkiviikon.

– Haluamme näyttää, että nahistuneiden vihannesten, kuivahtaneiden leipien tai viimeisen käyttöpäivän elintarvikkeiden paikka ei ole roskiksessa, vaan ne kannattaa pelastaa ja syödä. Tapahtumista voi tulla hakemaan luovia ideoita ja käytännön vinkkejä, joilla vähentää hävikkiä kotona ja samalla säästää muuten biojätteisiin maatuva raha, tapahtumakoordinaattori Elina Ovaskainen Motivasta sanoo.

Suurin osa ruokahävikistä ei synny kaupoissa vaan kotitalouksissa. Nelihenkiseltä perheeltä roskiin voi päätyä jopa 100 kiloa ruokaa vuodessa. Eniten jää syömättä kotiin ostettuja kasviksia ja leipää.

 

Helsinki – Hävikkiruokafestarit Korjaamolla 3.-4.9.

Korjaamolla pääsee maistelemaan särki-lahnaburgereita, hävikkihedelmistä valmistettuja smoothieita tai nauttimaan neljän ruokalajin fine dining hävikki-illallisen.
Päivän ruokaostokset voi hoitaa edullisesti konttikaupassa, jossa on myynnissä vain hävikkiuhan alla olevia tuotteita -60 % alennuksella.
Mitä tänään syötäisiin? -ohjelmasta tutun tähtikokki Alex Nurmen kokkausdemoissa voi seurata, kuinka kodin tyypillisistä tähdeaineksisista syntyy uusia ruokia.
Lapsille on tarjolla ruoka-aiheisia tehtäviä ja kilpailuja palkintoineen.
Sanna Peurakosken valokuvanäyttely ja palkittu dokumentti Just Eat it! Korjaamo Kinossa herättävät pohtimaan ruoan arvostustamme.
Samaan aikaan Korjaamolla järjestetään myös Korjaamon Designmarkkinat 2nd Cycle, joka on osa Helsinki Design Weekin ohjelmaa.

Ohjelmatiedot

Turku – Parasta ennen ja jälkeen -hävikkikarnevaalit lauantaina 3.9.

Yliopistonkatu täyttyy iloisesta karnevaalihengestä, tuoksuista ja mauista.
Tapahtuma kannustaa osallistujia ruokahävikin vähentämisen lisäksi myös ja tekstiilien kierrätykseen.
Kävelykadulla voi kutoa kangaspuilla, maistella roskakalapurilaisia, askarrella T-paidoista tai haukata hedelmää omenapörssistä
Useat yhdistykset ja yhteisöt tarjoavat kävijöille mahdollisuuksia nähdä, kuulla ja kokea, mitä resurssitehokkuus tarkoittaa, ja mitä mahdollisuuksia materiaaleissa piilee.

Tapahtumatiedot

Tampere – Saa Syödä! –tempaus lauantaina 3.9. klo 10

Hävikkiviikko huipentuu lauantaina 3.9. Tammelantorilla Saa Syödä! -tempaukseen, jossa myydään 500 annosta puuroa vapaavalintaiseen ja -ehtoiseen hintaan niin pitkään kuin puuroa riittää. Tapahtuman tuotto ohjataan hyväntekeväisyyteen.

 

Kuopio – Saa syödä! 2016 kauppakeskus Matkuksessa lauantaina 10.9.

Savonia-ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijat valmistavat ilmaisen maistiaistarjoilun tuhannelle. Tarjolla on hävikkiraaka-aineista valmistettuja smoothieita ja vegaanisia leipiä.
Lapsille hävikkiin liittyvä tehtävärata.
Kauppakeskuksen myymälät järjestävät hävikkiaiheista ohjelmaa.

Hävikkiruokafestarit

Kuva: Hävikkiruokaravintola LOOP/ Emmi Kähkönen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close