cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

100 teeyrttiä luonnosta ja puutarhasta

Kirja saatu arvostelukappaleena

 

Sain Minerva kustantamolta 100 teeyrttiä luonnosta ja puutarhasta -kirjan ja pääsin tutustumaan teeyrttien saloihin. Olen jo aiemmin perehtynyt teeyrtteihin oman kiinnostukseni myötä, mutta kirja tarjoili todella kivasti ja selkeästi uutta tietoa, joten se sopii hyvin luettavaksi myös heille, joille aihe ei ole ennestään vieras.

Kirjan tekijät ovat Biologi ja kasvitieteilijä Sinikka Piippo sekä biologi ja tietokirjailija Pertti Salo. He opastavat kirjassa kuinka Suomen teeyrtit ovat erinomaisia terveyden lähteitä helposti ulottuvillamme.

 

 

 

Teeyrtit

Teeyrteillä voi helpottaa esimerkiksi ihon, suoliston, hengitysteiden ja vaihdevuosien vaivoja sekä rauhoittaa tai virkistää mieltä. Kirjassa esitellään sata Suomessa kasvavaa tai kasvatettavaa kasvia, joista voi valmistaa yrttiteetä. Kirjasta löytyy niin luonnonvaraisia ruohokasveja ja pensaita, mausteyrttejä, puita ja puutarhan koristekasveja.

Jokaisesta kasvista on selkeä kuva, lyhyt esittely ja anekdootti, käyttö teenä eri vaivoissa ja kasvin hyötyvaikutukset.

Kirjassa neuvotaan myös kuinka kasveja kerätään ja valmistetaan teeksi sekä mitä tulee varoa.

 

Mitä yrttitee on

Määritelmän mukaan yrttiteeksi kutsutaan teen tavoin valmistettavaa ja nautittavaa juomaa, joka on valmistettu yrteistä, mausteista ja muista kasveista, niiden nupuista, kukista. lehdistä, havuista, juurista, siemenistä, hedelmistä ja kuorista joko kuumassa vedessä hauduttamalla tai keittämällä. Yrttitee ei yleensä sisällä kofeiinia päinvastoin kuin varsinainen tee.

Yrttiteen valmistaminen tuoreista yrteistä on kesän ja koko vuoden kierron iloja. Monia luonnonvaraisia kasveja voidaan käyttää teeaineksina ja kuivata talven varalle.

 

 

 

 

Suosittelen kirjaa

Kaikille jotka ovat vähääkään kiinnostuneita luonnonkasveista ja niistä saatavista hyödyistä. Tämä kirja tulee jäämään ainakin omaan keittiööni ja tulen taatusti selailemaan sitä vielä monesti tämän kasvukauden aikana.

Nyt onkin täydellinen aika hankkia tämä kirja ja käyttää sen opit hyödyksi ja valmistaa hyvää yrttiteetä.

 

 

100 teeyrttiä luonnosta ja puutarhasta

 

Kirjan esittely

Suomen teeyrtit ovat erinomaisia terveyden lähteitä helposti ulottuvillamme. Niillä voi helpottaa esimerkiksi ihon, suoliston, hengitysteiden ja vaihdevuosien vaivoja sekä rauhoittaa tai virkistää mieltä.

Kirjassa esitellään sata Suomessa kasvavaa ja kasvatettavaa kasvia, joista voi valmistaa yrttiteetä. Mukana on luonnonvaraisia ruohokasveja ja pensaita, mausteyrttejä, puita ja puutarhan koristekasveja.

Jokaisesta kasvista on kuva, lyhyt esittely ja anekdootti, käyttö teenä ja kasvin hyötyvaikutukset. Kirjassa myös neuvotaan, kuinka kasveja kerätään ja valmistetaan teeksi, mikä on kullekin lajille otollinen keruuaika ja mitä tulee varoa.

Kasveista käytetään useimmiten lehtiä mutta myös kukkia, juuria ja marjoja. Niiden vaikutukset terveyteen ovat erilaisia, samoin niiden maku ja käyttömahdollisuudet. Ne sopivat sekä yksinään käytettäviksi että yhdistelmävalmisteiksi, niin kuumiksi kuin kylmiksi teejuomiksi.

Biologi ja kasvitieteilijä Sinikka Piippo on kirjoittanut suurelle yleisölle suunnattua tuotantoa, mm. Suomalaiset marjat, Mielen ruokaa, Elinvoimaa mausteista, Puhdasta ravintoa, Elinvoimaa puista, Villivihannekset, Suomen sammalet (yhdessä Timo Koposen kanssa) sekä Rakkauden rohdot.

Pertti Salo on biologi ja tietokirjailija, jonka aikaisempaa tuotantoa ovat mm. Koko perheen sienikirja, Pihan perinnekasvit ja Metsiemme ruokasienet.

Yhdessä Salo ja Piippo ovat aiemmin julkaisseet teoksen Terveyttä sienistä.

 

Kustantaja: Minerva

Painos: 2021

Tekijät:Piippo, Sinikka (Kirjoittaja)
Salo, Pertti (Kirjoittaja)

Nimeke:100 teeyrttiä luonnosta ja puutarhasta

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close