cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Se oli kuin syntyvän lapsen odotus. Epävarmuus, odotus, pian näemme-tunne.

Ja kun se vihdoin pääsi syliini, rakastin sitä ehdoitta, se oli täydellinen.
Nimittäin Ariela Säkkisen, Andalusian auringossa kirja.

Andalusian auringossa kulinaristiretkiä Jerezistä Jerusalemiin on kirja, jonka valmistumista seurasin innolla, monen muun kanssa.
Nyt se on vihdoin nähnyt ensivalon ja se on otettu odotuksella ja lämmöllä vastaan.

Jos palaan tuohon alun vertauskuvaan lapsen syntymästä, niin on melkoisen hauskaa itsestäkin huomata se, kuinka kiintynyt ja haltioissani olin jo ennen kirjan ilmestymistä, jostain mitä en ollut edes nähnyt. Varmuus siitä, että kirja on varmasti upea ja odottamisen arvoinen oli vahvasti mielessä. Kun sain sitten kirjan käsiini, niin se oli vielä niin paljon muuta. Se yllätti ja se on jo aika paljon, jos odotukset on muutenkin olleet korkealla.

Kirja on jokaisen suitsutuksen arvoinen. Se ei ole pelkkä keittokirja, ei todellakaan. Siinä on palanen itse kirjailijaa ja se on varmasti yksi sielukkaimista ruokakirjoista joita koskaan tulee löytymään. Andalusian auringossa ottaa sinut lämpimään syleilyynsä ja kuljettaa sinut makoisalle matkalle.

Yhtä monisyinen, mutta kuitenkin tarpeeksi yksinkertainen on kirjan sivulta 87 löytyvä Israelilainen salaatti, jota päätin valmistaa ensimmäisenä.

Klassinen-Israelilainen-salaatti-

 

Tämä salaatti on minulle entuudestaan tuttu herkku, entäpä teille? Näin talviaikaan rakastan tätä salaattia korianterilla maustettuna ja kesällä lisään tähän aina minttua, omasta yrttipenkistä.

Israelilainen salaatti

Lisukkeena 4-6:lle

1 sipuli, hienonnettuna
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
1 kurkku (400 g )
4 isoa tomaattia ( 600g )
1/2 granaattiomenan siemenet
5 dl hienonnettuja yrttejä
(persiljaa ja korianteria tai minttua )
1/2 tl suolaa
1/2 dl öljyä

1.Hienonna sipuli ja kaada kulhoon sitruunamehun kanssa odottamaan, kun valmistelet muut ainekset.
2.Halkaise kurkku pitkittäin ja poista siemenet teelusikalla. Leikkaa sitten pieniksi kuutioiksi. Halkaise tomaatit, kaavi siemenet ja leikkaa nekin kurkun kanssa samankokoisiksi kuutioiksi. Yhdistä ainekset ja kääntele joukkoon granaattiomenan siemenet, yrtit, sitruunankuori ja suola.
3.Yhdistä sipuli, sitruunamehu ja öljy kastikkeeksi ja kääntele salaatin joukkoon. Tarkista maku ja tarkoile kylmänä.

Israelilainen-salaatti-Andalusian-auringossa-kirjasta

 

 

Huikea kirja

On sanomattakin selvää, että kirjan kuvat, reseptiikka ja tarinat ovat omaa luokkaansa. Sanavalmis Ariela on tarinankertojana vailla vertaa. Lisäksi hänellä on kyky vangita ruokakuvaan sen syvin olemus.

Päätän tämän juttuni tähän ja kehoitan teitä tutustumaan kirjaan. Kaikki sanat ovat vain latteuksia yrittäessäni kuvailla tätä upeutta.

 

Andalusian-auringossa-kirja

Andalusian auringossa

kulinaristiretkiä Jerezistä Jerusalemiin-kirjan kuvaus:

Kevään mukaansatempaavin keittokirja vie tunnelmalliselle makumatkalle Välimeren alueelle. Ruoka ei ole vain polttoainetta; se on kuin elämä itsessään, rakastamista ja jakamista varten. Näin uskotaan keittokirjauutuudessa, joka johdattaa ruokamatkalle Andalusiasta Palestiinalaisalueille – paikkoihin, joissa yhteisöllisyys on yhä voimissaan ja sunnuntailounaille keräännytään koko suvun voimin.Andalusian auringossa esittelee maurien ruokaperintöä Etelä-Espanjassa, pohjoisafrikkalaisia herkkuja, Israelin mezepöytien tarjontaa sekä Suomessa vähän tunnetun palestiinalaiskeittiön antia. Pian sinäkin pääset rakastumaan mutabbalin, maqlooben ja musakhanin kaltaisiin klassikoihin! Reseptiikan lisäksi kirjan upeat kuvat, ihmiset ja tarinat ruokien takaa kuljettavat lukijaa arabikeittiön jalanjäljissä Andalusian aurinkoisilta toreilta Jaffan hämyisille kujille.Erja Ariela Säkkinen (s. 1979) on Andalusian, Tunisian, Israelin ja Palestiinalaisalueiden kautta töölöläistynyt hiihtotaidoton napapiiriläinen. Freelancekirjoittajana ja -kuvaajana työskentelevä, palkitun Andalusian auringossa -blogin takaakin löytyvä Erja on elämästä kaksin käsin nautiskeleva häpeilemätön hedonisti ja intohimoinen kulinaristiretkeilijä, jonka sunnuntailounailla on aina tilaa vielä yhdelle.

 

Erja Ariela Säkkinen

2017 WSOY

 

Kirja saatu arvostelukappaleena

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Join the Conversation

  1. No nyt tuli itku. Mutta onnesta. Kiitos kauniista sanoistasi – ihanaa, että lapsukaiseni on löytänyt ympärilleen rakastavan sylin <3

    1. Sweet Food O´Mine Author says:

      Kiitos vain itsellesi <3

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close