2017 Ruokatrendit

Nyt on aika tehdä katsaus vuoden 2017 ruokatrendeihin.
Nostin esille viisi ruokatrendiä joiden uskon tänä vuonna olevan pinnalla.

Nyt peräänkuulutetaan eettisyyttä, tietoisia valintoja, yhdessä syömistä ja ruokanautinnon jakamista.
Kasvikset jatkavat voittokulkuaan, mutta nyt julistetaan myös ruokarauha. Tehdään aselepo keittiössä. Höllätään välillä, jos siltä tuntuu. Ymmärretään, että ruualla on vaikutuksensa ja valinnoilla on merkitystä, mutta joskus on hellitettävä ja nautittava.
Myös lapset ovat näkyvästi esillä ruokakulttuurissa. Lasten mielipidettä kuunnellaan aiempaa enemmän. Lapset saavat nyt näkyä ja kuulua myös ravintolakulttuurissa.

 

2017 Ruokatrendit

1. Tietoiset valinnat
2. Fleksaus
3. Kotimaisuus ja perinteet
4. Ruokarauha
5. Lapset

Kasvikset

 

TIETOISET VALINNAT

Ruoan vaikutukset ympäristöön on nyt tapetilla. Tutkimusten mukaan 47 prosenttia suomalaisista pyrkii vähentämään ruokahävikkiä. Ensi vuoden suurin ruokatrendi on tiedostava ja vastuullinen kuluttaminen. Ruuan eettisyys, vastuullisuus ja alkuperän jäljitettävyys ovat entistäkin tärkeämpiä arvoja.

 

Vihannekset
FLEKSAUS

Kasvis- ja vegaaniruokavalioiden nousu on ollut huomattavaa muutaman viime vuoden aikana. Kaikki eivät kuitenkaan ryhdy pysty täysin kasvissyöjiksi, vaan alkavat fleksaajiksi, eli suosivat kasvisruokaa mutta syövät toisinaan myös lihaakin.

 

Ruisleipä

 

KOTIMAISUUS JA PERINTEET

Kotimaisus kiinnostaa erityisen paljon vuonna 2017, sillä se onhan se Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi. Se tulee näkymään niin kotimaisten tuotteiden ja ruokien suosiona.

ELO-säätiö sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) julkistivat tammikuussa Suomen kansallisruoan ruisleiväksi. Ruisleivällä on pitkät juuret historiassamme ja 100-vuotisen Suomen kunniaksi tulemme nostamaan muitakin kotimaisia ja perinteisiä raaka-aineita ja reseptejä enemmän esille.

 

Fish-and-chips-Superherkut-kirjasta

 

RUOKARAUHA

Ruokaan ei enää suhtauduta niin ehdottomasti, vaan muiden sekä omat mieltymykset ja valinnat hyväksytään entistä paremmin.  Kaikkiin ruokatrendeihin ei enää haksahdeta pää edellä. Nyt ymmäretään että ruualla on vaikutuksensa ja valinnoilla on merkitystä, mutta joskus on hellitettävä ja nautittava. ( Psst..  Kirjoitan Sydänmerkki sivuilla Ruokarauhaa-blogia, jossa käsitellään aihetta ruokarauha )

 

Nuori-keittiössä

 

LAPSET

Lapset ovat keskiössä vuonna 2017, niin keittiössä, ravintoloissa kuin keittokirjojen kuluttajina. Lapset otetaan mukaan keittiöön, tekemään valintoja ja heidän mielipidettään kuunnellaan aiempaa enemmän. Lapset saavat näkyä ja kuulua ruokakultturissa. Vuonna 2017 tullaan näkemään enemmän lapsille suunnattuja ravintolakokemuksia ja tapahtumia.

 

Karvaiset-nakit

 

Koska me työskentelemme ruoan parissa ovat meidän lapsemmekin päässeet osallistumaan niin ruoanlaittoon, grillaukseen, leivontaan, keittokirjojen valmistukseen, reseptiikan kehittelyyn ja moneen muuhun ruokaan liittyvään.

Tosin jo ennen kuin edes aloitin ruoanparissa työskentelyn, olivat vanhemmat pojistamme ahkerasti mukana keittiöhommissa. Kiinnostus ruokaa ja ruoanlaittoa kohtaan syntyi heillä jo nuorena. Nykyään molemmat valmistavat epäröimättä ruokaa ja leipovatkin aina silloin tällöin. Perille on päästy erehdysten ja onnistumisten kautta. Keittiökatastrofeja voi silloin tällöin päästä syntymään, mutta nehän kuuluvat asiaan, ihan jokaisella.

Myös meidän kolmevuotias nuorimmainen on ahkera kokki. Hänen on päästävä kokkailuun mukaan joka päivä. Joko sekoittelemaan, kaatamaan jauhoja, esimaistelemaan, haistelemaan ja heittelemään.

On kivaa kehitellä hänelle sopivia reseptejä, joita jopa kolme vuotiaan on mahdollisuus toteuttaa, avustetusti tottakai. Perusmausteet ja ainekset tunnistetaan jo nyt erittäin hienosti ja osataan ne myös etsiä oikeista paikoista. Ja mikä hienointa, myös palauttaa oikeille paikoilleen kokkailun jälkeen. Pääasia, pienestä sotkusta välittämättä, on tekemisen ilo.

 

Tässä resepti, joka sopii nuoremmillekin kokeille.

 

Karvaiset nakit

2:lle

Tarvitset

6 kpl nakkeja
30 kpl spagettia
2 l vettä
1. Laita vesi kiehumaan.
2. Pilko nakit noin 4 senttimetrin kokoisiksi paloiksi. Työnnä 5 spagettia yhden nakkipalan läpi. ( Ei haittaa vaikka sinne menisi mukaan useampikin. )
3. Nosta spagetit ja nakkipalat kiehuvaan veteen ja keitä noin 10 minuuttia tai kunnes spagetit ovat pehmeitä.
4.Valuta spagetit ja nakit. Pyydä apua tarvittaessa.

Tarjoa karvaiset nakit esimerkiksi ketsupin kera.

Spagetti-nakit

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Join the Conversation

  1. Kelpaisivat tavoitteiksikin 🙂

    1. Sweet Food O´Mine Author says:

      Haha, aivan 🙂

  2. Heli/Beachhousekitchen says:

    Olipas hyvä kooste ja tervetulleita trendejä ehdottomasti! Täällä yksi fleksaaja, joka on tosi innostunut kasvisruoasta, mutta en kokonaan pystyisi lihaa jättämään. On kyllä hienoa, miten lapsia on alettu huomioida enemmän esim. ravintoloissa. Meidän pienokainen on ollut keittiössä ihan pienestä pitäen ja on äärettömän kiinnostunut mitä kattiloissa porisee! Maistelee täysin ennakkoluulottomasti kaikkea, omilla sormilla kun saa sotata ja kokeilla miltä ruoka tuntuu – varmasti ruokaan kehittyy ihan erityinen suhde, kun se ei ole pelkkää tankkausta.

    1. Sweet Food O´Mine Author says:

      Kiitos Heli 🙂 Sama täällä, tuo fleksaus toimii täälläkin. Ihan kokonaan en minäkään pystyisi jättämään lihaa kokonaan. On kyllä tärkeää ottaa lapset mukaan keittiöön, mahdollisuuksien mukaan!

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close