Syötävät sävelet

Syötävät sävelet- kirja vie minut mukanaan Nicolò Paganin paholaisen punaisille jalanjäljille syömään Genovalaisia ravioleita ja sieltä aina säveltäjä Hildegar Bingeniläisen lääkekaapille, avatakseni aistini ja syventääkseni ymmärrystä olemassaolostani, niinkin tutulla herkulla kuin piparilla.

Kirja on kokonaisuudessaan hyvinkin kiehtova kokonaisuus, jonka ahmin paatuneen kulinaristin tavoin heti kerralla.
Rakastan kyökkihistoriaa ja tässä kirjassa pääsin tutustumaan aikamme legendoihin heidän ruokatapojensa ja keittiöidensä kautta. Ihastuin kirjailijan tapaan kuljettaa minua mukanaan hämyisiin säveltäjien työhuoneisiin, joissa muun muassa Beethovenin mieltymys rasvaisiin italialaisiin juustoihin ja makkaroihin ilmenee mitä selvimmin. Hauskana yksityiskohtana selviää myös Beethovenin mieltymys mössömäisiin ja helposti muussautuviin kotiruokiin, joita lohturuoksikin voi kutsua. Kirja tarjoileekin ohjeen itsensä Beethovenin juustomakaroniin jossa maistuu laardi, voi ja oliiviöljy.

Hampurin jätkään eli Johannes Brahmsiin upposivat kirjan mukaan gulassi ja knöödeli. Omaa keittiöllistä huushollia ei Brahms itse koskaan perustanut, vaan aterioi jatkuvasti ulkona. Jos hän kotonaan söi, koostui ateriointi silloin leivästä, voista ja kylmästä makkarasta tai muusta leikkeleestä. Palanpainikkeena nauttittiin olutta tai viiniä. Itseäni puistatti ajatus, kun luin hänen tavastaan nauttia säilykesardiineja.

Aikalaisten säveltäjien pöytiin istahdan mielelläni vastaisuudessakin ja esitän teille myös suosituksen, tutustukaa ihmeessä kirjaan. Se tarjoaa paljon hauskaa tietoa tunnettujen säveltäjien elämästä ruoan kautta. Toisaalta legendaariset ja jopa hiukan jumalallisina hahmoina pidetytyt säveltäjät putosivat ajatusteni salongeista tavallisen kaduntallaajan keittiön tuolille. Mutta hyvä niin, rasvatahra suupielessä on jokainen hiukan sympaattisempi.

 

Herkullista kulttuurihistoriaa on siis taatusti luvassa Susanna Välimäen Syötävät sävelet, vieraana säveltäjien pöydissä- kirjassa.

Maku ja sointi ovat molemmat kokonaisvaltaisia aistielämyksiä. Ei siis ole ihme, että monet säveltäjät ovat olleet herkkusuita, mestarikokkeja ja lahjakkaita syömäreitä. Syötävät sävelet avaa ovia klassisen musiikin säveltäjien keittiöihin, keittokomeroihin ja kantakuppiloihin. teos tarjoilee kattauksen kiehtovaa kulttuurihistoriaa ja ruokaohjeita, joiden myötä pääsemme sukeltamaan menneiden aikojen makumaailmoihin.

Syötävät sävelet – Vieraana säveltäjien pöydissä kirjan kuvaus

Susanna Välimäen Syötävät sävelet–Vieraana säveltäjien pöydissä (Kirjapaja) tarjoaa kulinaarisen näkökulman klassisen musiikin säveltäjien elämään. Ovia avataan säveltäjien keittiöihin, keittokomeroihin ja kantakuppiloihin. Kuvitettu teos on täynnä kiehtovaa kulttuurihistoriaa sekä ruokaohjeita, joiden kautta voi sukeltaa menneiden aikojen makumaailmoihin.

Monet säveltäjät ovat olleet herkkusuita, mestarikokkeja ja lahjakkaita syömäreitä. ”Maku ja sointi ovat samankaltaisia kokonaisvaltaisia aistielämyksiä, jotka kiihottavat kehoa, tunteita ja älyä yhtä aikaa”, tekijä toteaa. Ei siis ole ihme, että moni säveltäjä on musiikin ohella ollut kiinnostunut keittotaiteesta.

Paganini jätti musiikin lisäksi jälkeensä raviolireseptin. Verdi puolestaan lähetti nuottien mukana kinkkuja ja keitto-ohjeita, ja Bach sai osan palkastaan oluena. Rossini lopetti sävellystyön alle nelikymppisenä omistautuakseen todelliselle intohimolleen – haute cuisinelle.

”Ruoka-aineiden koostumukset ja maut ovat maatalous- ja ruuanlaittoteknologioiden myötä muuttuneet, mutta on myös monia asioita, jotka on vuosituhannet läpeensä tehty samalla tavalla: ainesosia jauhetaan, survotaan ja paistetaan – ja maistellaan, yhdessä toisten nälkäisten kanssa”, Susanna Välimäki sanoo. Hänen mukaansa yhdessä syöminen innostuneessa seurassa on kamarimusiikillista toimintaa ja elämän ilon suurenmoisempia ilmentymiä.

”Gastronomia, hyvien ruokien ja juomien arvostava harrastus, sekä kulttuurihistoriallinen kiinnostus ruokaan liittyviin käytäntöihin on taiteen ja tieteen ohella filosofiaa, jossa lopulta on kyse hyvästä elämästä”, Välimäki kirjoittaa.

Syötävät sävelet laajenee Yleradio1:n ohjelmasarjan ja 8.8. alkavan TV-sarjan aineksista upeaksi tieto- ja kuvateokseksi.

FT Susanna Välimäki (s. 1970) on musiikintutkija, tietokirjailija ja kriitikko. Hän on Turun yliopiston musiikkitieteen yliopistonlehtori ja Helsingin yliopiston musiikkitieteen dosentti.

Susanna Välimäki:Syötävät sävelet – Vieraana säveltäjien pöydissä. Kirjapaja 2017. 140 s. Värikuvitus. Kl 68.2 / 90.2. ISBN 9789522887603. Ovh. 34,90

Lähde: Epressi tiedote

 

 

Kirja saatu arvostelukappaleena

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close