cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Petite Tender

Sisäfileen veroinen Petite Tender on naudan lavasta leikattu, meille melko tuntematon ruhonosa.

Sen sanotaan olevan yksi mureimmista ruhonosista jonka myös on sanottu olevan “white-tablecloth quality”, tarkoittaen, että tämä upea liha on todellakin valkoisten pöytäliinojen arvoinen.

Petite Tender

Petite tender nimi kertoo lihan ulkonäöstä, koska se muistuttaa sisäfileetä eli tenderloinia. Monesti tätä ruhonosaa kutsutaan myös nimillä petite fillet, beef shoulder, teres major, bistro filet, mock tender ja jewish fillet.
Jewish fillet nimi juontaa taas juurensa USA:han, jossa nimi on hyvin yleinen. Koska kosher liha koostuu ainoastaan naudan etuosasta, ovat teurastajat yrittäneet saada hyödynnettyä eläintä niin hyvin kuin mahdollista, josta tämä meille ehkä hieman tuntemattompi osa on siis peräisin. Tästä siis nimitys jewish fillet tai jewish steak.Sain Gastorialta maisteltavaksi  petite tenderiä ja halusin heti testata sitä muutamassa eri muodossa.
Leikkasin yhdestä hyvän kokoisen palan ja paistoin kuumalla pannulla pihvinä ja jätin sisältä medium rareksi. Pintaan suolaa ja mustapippuria ja seuraksi punaviini-kapriskastiketta. ( Resepti tulossa pian )
Toinen päätyi sellaisenaan pannuun jossa otin sille väriä kauttaaltaan ja nostin sen jälkeen 180 asteiseen uuniin, jossa se sai valmistua kunnes sisälämpötila oli n. 54 astetta. Lepuutus ja siivuiksi ja suihin.
Kolmantena tapana kokeilin valmistaa siitä ohuita pinnalta kevyesti ruskistettuja siivuja. Jälkeen päin luin jostain että, hieman jäisenä  ja ohuina suikaleina leikattuna, voi petite tenderiä valmistaa stroganoffin tapaan. Hyvin nopeasti ja kuumalla pannulla.
Itse testasin lihaa huoneenlämpöisenä, ohuina siivuina ja käytin nopeasti kuumalla pannulla. Pinnalle suolaa ja mustapippuria myllystä.
Päätyipä petite tender vielä grillinkin kautta pöytään. Valmistustapa samoin kuin uunissa, eli pinnat ensin kiinni suoralla lämmöllä, josta nostin sen epäsuoralle lämmölle ja odottelin, että sisälämpötila napsahtaa 54 asteeseen. 5-10 minuutin lepuutus ja ohuiksi siivuiksi.
Petite tender on todella monikäyttöinen ja nautin siitä suuresti näistä jokaisella tavalla valmistettuna. Voiton kuitenkin vei tuo reiluna palana paistettu pihvi, joka oli sisältä juuri täydellisen kypsyinen, ainakin omaan makuun.
Yllättäjä oli ohuina suikaleina paistetut siivut, niitä olisi syönyt enemmänkin.
Mistä sitä saa?
Tällä hetkellä Gastorian Petite Tenderiä voit päästä nautiskelemaan seuraavissa paikoissa:
Ravintola Pikkuveli  ,Ylivieska
Redn Green ,Närpiö
Steakhouse Rosenbom ,Pori
Pietarsaaren Kaupunginhotelli , Pietarsaari

Petite tender on upea liha

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close