Blinit

Vuosi lähenee loppuaan ja se tarkoittaa vielä vuoden viimeisiä juhlallisuuksia uuden vuoden vieton myötä. Perinteiseen tapaan meillä herkutellaan silloin yleensä blineillä. Nämä Venäläisen keittiön ikiklassikot maistuvat meillä yllättäen jopa perheen nuorimmaiselle. Blinit ovat mitä parhainta juhlaruokaa ja tästä oikeastaan starttaakin blinikausi. Jos mäti ei maistu, niin seuraksi voi tarjota mys muita herkkuja. Kannattaa kurkata tästä alta ohje myös köyhän miehen blini täytteeseen. Ei yhtään hullumpaa sekään.

Pölytinkin nyt loppuvuoden kunniaksi reseptiarkistoani ja kirjoitin puhtaaksi vanhoja reseptejä. Tähänkin reseptiin laitoin uudet kuvat, sillä vanhat olivat muutaman vuoden takaa ja melko epämiellyttävän näköisiä. Tai sanotaanko, että ne eivät hirvittävästi herätelleet ruokahalua.

Seuraava bliniresepti on Strömsön reseptillä valmistettu ja täytyy sanoa, että tämä oli todella helppo ja hyvä ohje. Heidän reseptissään luki tämän määrän riittävän neljälle hengelle. Riippuu tietenkin missä pannussa paistat blinit. Mieluiten jos sinulta löytyy blinipannu, niin paista sellaisessa. Silloin saat letuista kauniin korkeita. Paistoin itse ne lettupannussa ja ne kohosivat melko muhkeiksi ja suuriksi myös siinä. Blinit voi paistaa etukäteen, ja vieraita odotellessa ne voi laittaa uunipellille. Juuri ennen tarjoilua blinien päälle kaadetaan hieman voisulaa ja ne lämmitetään uunissa.

 

Venäläisen keittiön ikiklassikot.

Blinit

22 kpl lettupannulla

10 g hiivaa tuore tai 1/3 pss kuivahiivaa, jauhoihin sekoitettuna
2 ½ dl kädenlämpöistä maitoa
1 ½ dl tattarijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
¾ dl kermaviiliä
1 munankeltuainen
1 maustemitta suolaa
1 munanvalkuainen
hieman voita
( mausta taikina halutessasi suolalla )

Valmistus
Murenna hiiva maitoon. Lisää jauhot, kermaviili, keltuainen ja suola. Vatkaa taikina tasaiseksi ja anna sen nousta vähintään puoli tuntia. Vatkaa sillä aikaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Sekoita se varovasti taikinaan. Paista blinit pienessä määrässä voita lettupannulla.

Blinien perinteiset lisukkeet
muikunmätiä
silputtua punasipulia
smetanaa

Anjovisseos köyhän miehen blineihin

6 anjovisfileetä
2 rkl hienoksi silputtua tilliä
2 rkl hienoksi silputtua punasipulia
1 kuutioitu iso keitetty peruna

Valmistus
Sekoita pilkottu anjovis, punasipuli ja peruna keskenään. Silppua tilli hienoksi ja lisää se joukkoon. Tarjoile smetanan kanssa.

 

 

TallennaTallenna

TallennaTallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Join the Conversation

  1. Meillä ekaa kertaa blinit suunnitteilla uudeksi vuodeksi! 🙂 nyt selvisi, että meitä onkin enemmän juhlijoita kun aluksi piti. Pelkään laskevani määrän alakanttiin. kun ei koko iltaa huvittaisi seistä blinipannun edessä, mietinkin, olisiko joku alkuruoka blineille, tai mahdollisesti pääruoka blinien toimiessa alkupalana?!

    1. Sweet Food O´Mine Author says:

      Hei, Anna!
      Blinit voi hyvin paistaa jo ennen vieraiden saapumista ja lämmittää uunissa voisulan kera juuri ennen tarjoilua.Yleensä taidetaan laskea, että pääruokana blinejä riittäisi noin 2-3 per syöjä.
      Jos pelkää, että vatsa ei täyty kunnolla blineistä, niin niiden kanssa voisi tarjota vaikkapa ( sen perinteisen mädin, punasipulin ja Creme Fraichen tai smetanan ) rinnalla esimerkiksi sienisalaattia, graavattua lohta, mätiä ja savukalamoussea.
      Jos blinit ovat pääruoka, niin tarjoaisin alkuun varmaankin jonkun ”teemaan” sopivan keiton tai vaikkapa suolakurkkulohkoja smetanalla ja hunajalla?

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close