cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Uskomuksia ja enteitä: osa 3

Tänään puhutaan etiäisistä ja enneunista. 

Etiäinen (myös eeliänen) on kansanuskomusten mukaan ihmisen kuvajainen, kaksoisolento tai aistittava vaikutelma, joka kulkee hänen edellään ja tekee tai on tekevinään edellä samoja asioita, jotka asianosainen myöhemmin itse tekee. Etiäiseksi voidaan kutsua myös kokemusta tällaisen “olennon” kohtaamisesta. Etiäinen voi kuulua, joskus näkyäkin.

Ihmiset saattavat kuulla esimerkiksi perheenjäsenensä kävelevän pihaan, avaavan oven, jopa nähdä tämän hahmon tai varjon, kunnes huomaavat, ettei tämä todellisuudessa vielä tullutkaan. Pian perheenjäsen kuitenkin tulee ja toistaa saman kuin etiäisensä. Etiäinen saadaan kolmen päivän vanhana, ja se noudattaa ihmisensä luonteenpiirteitä. Erityisesti tarmokkailla haltijoilla on kyky toimia ilmoittajina isäntänsä ulkopuolella.[1] Sanalla voidaan myös tarkoittaa ennakkoaavistusta. 

Lähde: Wikipedia

 

Etiäinen on kansanuskomus, jolle ei ole tieteellisiä perusteita.

 

Yliluonnolliset ilmiöt

Etiäiset ja enneunet niputetaan yleensä yliluonnollisiin ilmiöihin. Yliluonnollisista ilmiöistä puhuttaessa tai niitä kokeneita pidetään tänä päivänä outoina ja ehkä jopa hiukan tärähtäneinä. On jännä, että esimerkiksi uskonnosta puhuttaessa tuonpuoleisen kokemukset hyväksytään terveellä ihmisellä paremmin kuin muut yliluonnolliset tapahtumat. Moni pelkää myös hullun leimaa, joten tällaisista asioista vaietaan. 

 Tyypillisintä on ennaltakokeminen tai ennaltanäkeminen. Toinen iso ryhmä ovat visiot tai näyt tapahtumista tai vaikka kuolleista ihmisistä.

Myös tietyt tuoksut voivat tuoda viestin muualta. Ne voivat varoittaa, tuoda lohtua tai kertoa jotain muuta aistijalleen. 

Jotkut aistivat ennakkoon pelkästään pahat tapahtumat. Jokin asia voi varoittaa heitä siitä. Jotkut kuulevat kellojen soittoa, tai oven käyvän, myös askeleet voivat kertoa tulevasta. 

 

 

Etiäiset ja enneunet 

Monissa perheissä ja suvuissa on kuitenkin edelleen niitä joissa etiäisten ja enneunien kokeminen kulkee suvussa.  Omalta osaltani muistan mummun puhuneen paljon etiäisistä ja myös unien merkityksestä.  En tiedä onko kyse enemmänkin intuitiosta kuin ennakkoaavistuksista eri tilanteissa, mutta myös minulle on sattunut monesti ihan arkielämässä mm. sellaista,
että tiedän monesti, mitä toinen aikoo sanoa, tai tehdä. Tai tulee vahva tunne siitä, että jotain tapahtuu pian. 

Unet kertovat ihmisille myös paljon, mutta missä kohtaa unet muuttuvat enneuniksi, ja voivatko ne tosiaan kertoa tulevista tapahtumista.  Ovatko ne sattumaa, intuitioa, painajaisia vai totta. Unien merkitys on mielenkiintoinen asia, joista tutkijatkaan eivät taida olla samaa mieltä.  Selkounet ovat myös mielenkiintoinen aihe. Olen itse ”osannut” nähdä selkounia ja pienestä pitäen ja ohjailla untani. 

 

Onko sinulla joskus ollut etiäinen tulevasta tai nähnyt enneunen?

 

 

 

Kuvituskuvat: Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Join the Conversation

 1. Sweet Food O´Mine Author says:

  Hui!
  Aikamoisia kokemuksia, ihan oikein kylmää.

  Mä olen nuorena nähnyt unen, jossa henkilö kuoli ja seuraavana päivänä saimme soiton, että näin oli käynyt.
  Myös mulla on ollut paljon noita puhelimeen liittyviä kokemuksia, mutta taidan kirjoittaa niistä erikseen juttua.
  Kiitos, että jaoit!

 2. Meillä suvussa kulkee nuo etiäiset. Vahvimpina etiäisinä koen sen, kun enkeli tuli luokseni (heräsin ja nousin istumaan) ja tämä valaisi koko huoneen ja sanoi tyttären syntymän menevän hyvin, älä pelkää. No synnytys ei mennyt ihan putkeen, tytär syntyi nollana, mutta saatiin elvytettyä ja onneksi siitä ei jäänyt mitään pysyvää vammaa hänelle. Nuorempana heräsin siihen (asui jo poissa kotoa), kun äiti huusi hysteerisesti, seuraavana päivänä oma mammani kuoli, myös toisen kuoleman tapauksen aistin, kun jokin musta lensi silmieni ohitse, olin silloin hereillä, ystäväni mies teki muutaman tunnin päästä tuosta itsemurhan.
  Mutta joo, vanhaan aikaan nostimme puhelimen yht- aikaa ja siellähän se soittaja oli , jolle olin juuri soittamassa. Siskoni kanssa sanomme asioita ääneen ihan samaan aikaan. Kauhein etiäinen oli, kun tyttären tyttäreni hoki 2 päivää ennen tapaturmaa, että Nea on kohta sairaalassa (kyseessä vajaa 3v), äitinsä siihen koko ajan , että mitä sinä ny puhut, tyttö vain jankkasi ja niin vain ikävästi kävi, että hänet kuljetettin medihelillä sairaalaan, oli pieni jäänyt kuormalavojen alle. No tuostakin onneksi selvittiin ja vaivat parantuneet.
  Olen perinyt nuo enteet mammalta ja äidiltäni ja ilmeisesti ne ovat siirtyneet eteenpäin.

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close