cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Uskomuksia ja enteitä: osa 2

Uusi postaussarja, Uskomuksia ja enteitä starttasi viime viikolla. Ideana on siis nostaa esille vanhan kansan enteitä ja uskomuksia. Tänään kerron teille neljästä  enteestä, joita mummuni minulle opetti.

 

Uskomuksia ja enteitä: osa 2

Erilaisilla vartaloon liittyvillä asioilla oli mummulle omat merkityksensä.

Ennusmerkki eli enne tarkoittaa kansanperinteen tai jonkin mystiikan tai näennäistieteen oppisuunnan tuntemaa luonnossa tai ihmisissä havaittavaa merkkiä, jonka uskotaan kertovan tulevasta, mutta jossa ei ole nähtävissä luonnollista syy-yhteyttä merkin ja ennustetun tapahtuman välillä. Lähde: Wikipedia

Käsien kutina: “Vasen käsi vastaan ottaa, oikea käsi ojentaa”, eli vasen tietää saamisia, ja oikea menetyksiä. Sanotaan myös, että vasemman kutinaa pitäisi kestää ilman raapimista, siten tuli enemmän rahaa. Oikeaa taas piti raapia pikimmiten, siten tuleva menetys jäi pienemmäksi.

Silmäripsi: Jos silmäripsi irtoaa, se on puhallettava etusormen päästä ja toivottava, niin toive toteutuu. Jos toivot jotain itsellesi, puhalla vasemman käden etusormen päältä, mutta jos toivot jollekulle toiselle, puhalla oikean.

Ylähuuli: Jos ylähuulta kutittaa, niin joku on tulossa kylään.

Jalkapohja: Jos jalkapohjaa kutiaa, se tietää matkaa.

 

Enteet ja uskomukset tänä päivänä

Myös nämä neljä ennettä eli vahvasti läsnä mummun arjessa. Vaikka ne ehkäpä vuosien myötä muuttuivat enemmän leikin laskuksi, puhallettiin irronnut silmäripsi kuitenkin samalla hartaudella kuin ennenkin. Ja tähän oli myös lapsen helppo lähteä mukaan, sillä kukapa nyt ei käyttäisi tilannetta hyväksi, jos vain on pieninkin mahdollisuus toivoa jotain.

Vaikka moni voi naurahdellen miettiä, että nuo neljä edellä mainittua ennettä/uskomusta kuulostavat naurettavilta, osa meistä uskoo edelleen näihin seuraaviin:

-tikkaiden alta kulkemisen uskotaan tuovaan pahaa onnea, samoin kuin mustan kissan näkeminen, kun se ylittää tietä. Myös peilin rikkoutumisen uskotaan tuovan monen vuoden epäonnen kuin numeron 13 liittäminen pahaan onneen.

 

Ensi viikolla on luvassa asiaa etiäisistä ja enneunista. 

 

Uskotko sinä enteisiin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Join the Conversation

 1. Voi nää kaikki enteet on myös mulle erittäin tuttuja ja arvaa tai älä, niin varsinkin tuota silmäripsien puhaltamista harrastan vieläkin, ikuisen lottovoiton toivossa :D.
  Kämmenten kutiaminen on myös niin tuttua, vaikka täytyy myöntää, että yleensä vain rahan menoa tietävät, kutiaa sitten kumpi vaan.
  Näitä on kyllä kiva lukea.
  Mukavaa alkavaa lokakuuta sinulle Sari <3.

  1. Sweet Food O´Mine Author says:

   Haha, täälläkin puhallellaan silmäripsiä 🙂

   Kiitos ja samoin sinne, Sari <3

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close