cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Savustettu lohi

Ostimme pari vuotta sitten sähkösavustimen ja ajattelimme silloin aivan ensimmäisenä kokeiluna savustaa lohta. Lohi sai maustua mieheni toiveesta chili-fariinisokeri-suolaseoksessa hyvän aikaa. Sen jälkeen se huuhdottiin ja kuivattiin. Ja ei muuta kuin savustimeen, jossa se sai piilotella omenantuoksuisissa savuissa parisen tuntia. Siellä se valmistuikin herkulliseksi illalliseksi ilman sen kummempaa vaivaa.

Tämän parin vuoden aikana on tästä savustetusta lohesta tullut jo sen verran hitti, että sitä tilataan meiltä kesällä useammankin kerran. Eikä syyttä, tämän parempaa savustettua lohta en ole maistanutkaan.

 

 

 

Omenainen savu ja upea suolaisen ja makean liitto saa pientä potkua chipotle chilistä. Täydellinen yhdistelmä, jota suosittelen ehdottomasti kokeilemaan.

Savustettu lohi

Tarvitset
n. 700 g lohifilee
2 1/2 dl fariinisokeria
3/4 dl suolaa
2 tl chipotle chili granules  ( winter larder ) Mill & Mortar

Valmistelu
Sekoita suola, sokeri ja chili yhteen. Ripottele sopivankokoisen alumiinivuoan pohjalle osa sekoituksesta. (Alumiinivuoka saa mielellään olla aika nafti.) Nosta filee sekoituksen päälle ja ripottele pinnalle ja kylkiin loput suola-sokeriseoksesta. Peitä vuoka alumiinifoliolla.
Nosta jääkaappiin n. 4 h.
Ota filee pois suola-sokeriseoksesta. Huuhtele filee kevyesti ja kuivaa se kunnolla, talouspaperilla taputtelemalla. Nosta filee esimerkiksi jääkaappiin vielä n. 1/2 h, jotta pinta saa kuivahtaa.

Tarvitset savustukseen

n. 2 x 60 g (Fire spice) Omenalastuja, puolet märkiä ja puolet kuivia.

Savustus
Kuumenna Mustang sähkösavustin 110 asteeseen. Laita lastut veteen likoamaan puoleksi tunniksi.
Laita puolet savustuslastuista ( puolet märkiä ja puolet kuivia ) savustimen lastulaatikkoon.

Lisää savustuksen puolessa välissä loput puulastuista ( puolet märkiä ja puolet kuivia ).

Laita lohi savustimen ritilälle. Aseta vedellä täytetty vesiastia lastulaatikon yläpuolelle ja neljännen ritilän alapuolelle. Savusta n. 2 1/2 h, hieman riippuen fileen paksuudesta.

 

sweetfoodomine_showme

 

Mustang sähkösavustin

Kokeilimme sähkösavustinta ensimmäistä kertaa ja täytyy sanoa, että vaikka kerta oli ensimmäinen, niin lohi oli varmaankin parasta savustettua lohta, mitä olemme maistaneet. Ja silloin se on paljon sanottu, koska asumme täällä meren äärellä ja kalan savustus on “arkipäivää” ainakin savustusuunissa.
Toki silläkin on vuosien varrella jo oppinut saamaan hyvän lopputuloksen, mutta kyllä sähkösavustin on eri helppo käyttää, kun sen lämpötilan voi säätää helposti haluttuun asteeseen.

 

Tarjoa savustettu lohi raikkaan jogurttipohjaisen kastikkeen ja vihersalaatin kera.

Jos lohta sattuisi jäämään yli, niin kokeilepa valmistaa siitä vaikka herkullista savulohipastaa!

Haluatko sinäkin savustusmestariksi?

Oman sähkösavustimen voit ostaa täältä:
www.grillikauppa.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Join the Conversation

 1. Oi oi mitä herkkua olette saaneet savustimella aikaiseksi. Onnistuiskohan tuo sillä pienellä sähkösavustimella ollenkaan? Varmasti ainakin aikaa pitää vähentää ja reilusti. No mepäs kokeillaan niin sittehän sen tietää. Kiitos ohjeesta Sari <3.

  1. Sweet Food O´Mine Author says:

   Varmasti onnistuu, mutta ajan ja lämpöjen suhteen en osaa sitten sanoa juuta enkä jaata.
   Minkälainen savustin teillä on?
   Kerro ihmeessä jos kokeilette 🙂

 2. Vau, onpa hieno vempain ja varmasti maistuvat kalat tuolla tulloo. Mä olen niin fiiliksissä meidän grillistä, että ehkä ensi vuonna sitten voisi miettiä savustamista, tosin en usko meidän naapurien innostuvan!

  1. Sweet Food O´Mine Author says:

   Tämä on kyllä mainio peli. Nyt juhannukseksi täytyy laittaa taas lohi tulemaan.

 3. Oi, teillä olin vähän hienompi savustin. Meillä on vaan sellainen pikkusylinteri, mutta sillä tulee kans niin hyvää. Ainut vaan, että kun savustin punajuuria, nekin maistui lohelta…

  Joulupöytäänkin on savustettu itte sillä pikkupöntöllä ja kaikkien herkkujen keskellä taisi olla menevin annos!

  1. Sweet Food O´Mine Author says:

   Tuli hommattua tuollainen ja en kyllä kadu. Ennen tuli savustettua “perinteiseen malliin” no toki vieläkin, mutta on tää kätevä, kun saa tasaisen lämmön ja hyvän savun. He he, lohen makuiset punajuuret, kuulostaa herkulta 🙂

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close