Ajattelin ensin sivuuttaa tyttöjen päivän, kunnes aloin lukea lukea facebook feediäni ja tyttöjen ja naisten ”hienoa tytöt”-päivityksiä. Pari siellä tosin taisi hehkuttaa niin tyttöjä ja poikia yhtä mahtaviksi.
Tänä päivänä, kun sukupuolierottelu on saatanasta ja tytöt ja pojat pitäisi jossain laittaa samaan kastiin ja toisessa eri, niin on vaikea tietää mikä on poliittisesti korrektia artikulointia asiasta, jotta kukaan ei vahingossakaan vedä hernettä nenään. Omaa mielipidettä on vaikea tuoda esille, ilman, että se leimataan vääräksi tai ahdasmieliseksi ja vanhanaikaiseksi.
Mutta tosiaan, koska tänään on tyttöjen päivä ja puhutaan tyttöjen päätösvallasta, niin isken ensin tiskiin vähän faktoja:
-Vain noin 23 prosenttia maailman kansanedustajista on naisia.
-Maailman valtionpäämiehistä vain 10 on naisia ja pääministereistä vain 9 on naisia.
-Hallitusten ministereistä vain 18 prosenttia on naisia.
-Pääministeri Juha Sipilän hallituksen ministereistä 35 prosenttia on tällä hetkellä naisia.
-Maailman 500 vaikutusvaltaisimman yrityksen toimitusjohtajista 32 (6,2 prosenttia) on naisia.
-Viihde-ja media-ala on yhä miesvaltaista. Elokuvateollisuudessa noin 7 %ohjaajista, 20 % käsikirjoittajista ja 23 % tuottajista on naisia.
-Suomessa pörssiyhtiöiden toimitusjohtajista 7 on naisia.
-Naisten osuus kaikista suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituspaikoista on 27 prosenttia.
-Vain 29 % maailman tutkijoista on naisia.
-Kaksi kolmasosaa luku-ja kirjoittamistaidottomista ihmisistä on naisia ja tyttöjä.
-Arviolta 62 miljoonaa kouluikäistä tyttöä ei pääse kouluun.
Lähde:Plan.fi
Ymmärrän kyllä iskulauseet tässä yhteydessä ”tytöt voivat saavuttaa mitä vain”, mutta hei, niin voivat pojatkin. Tai ehkä, jos nyt venytämme näitä sukupuolijaottelun rajoja, niin eikös se vain niin ole, että meistä kuka tahansa sukupuoleen katsomatta, voi saavuttaa mitä vain.
Suomessa sukupuolten tasa-arvo toteutuu ihan varmasti paremmin kuin suurimmassa osassa maailmaa. Plan.fi/tyttojen-paiva sanotaan, että naiset ansaitsevat keskimäärin vähemmän ja tekevät keskimäärin enemmän kotitöitä kuin miehet. Naiset ovat aliedustettuja muun muassa teknisillä aloilla ja yritysten johtotehtävissä.
Tästähän on keskusteltu vuosia ja tässä yhteydessä kampanja on mielestäni mitä mainioin tuomaan esille tätä epäkohtaa. Tietenkin tässä yhteydessä on mainittava myös kehitysmaiden tytöt, jotka ovat ihan eri asemassa mitä me länsimaisittain etuoikeutetut.
Mielestäni kuitenkin kaikilla lapsilla on oltava yhtäläiset mahdollisuudet hyvään elämään ja tulevaisuuteen. Oli sitten tyttö tai poika. Tyttöjen ja poikien on voitava toteuttaa itseään tasa-arvoisesti ja tasavertaisina.
Tärkeintä olisi, että tytöt ja pojat saavat itse valita tulevaisuutensa sekä elää ilman sukupuolirooleille asetettuja käsityksiä.
Tästä pääsen itse aiheeseen, joka kirvoitti minut kirjoittamaan päivän postauksen. Jolla ei itseasiass ole mitään tekemistä tyttöjen päivän kanssa. Mutta, kun Facebook feedissäni pomppasi silmille tyttöjen päivän vieton yhteydessä sellainen juttu, joka suorastaan vaati minua kirjoittamaan seuraavan. Kyse oli miesten naisiin kohdistuvasta väkivallasta.
Aihe ja väittämä oli:
Miehet ovat väkivaltaisia ja tahtovat valtaa
Tiedän miltä tuntuu olla väkivallan uhrina, kun pahoinpitelijä on mies. Tiedän miltä tuntuu, kun joku huorittelee ja arvostelee sukupuoltasi. Ja tämäkin vain sukupuoleen liitettynä vallankäytön ilmaisuna.
Tiedän mitä on, kun mies lyö, kun mies käyttää valtaansa fyysisesti vahvempana ja purkaa omia aggressioitaan ja pienuutensa tunnetta sinuun, fyysisesti heikompaan.
Tiedän myös mitä on henkinen väkivalta naisten osalta. Tiedän, että molemmat, niin miehet sekä naiset ovat kykeneviä alistamaan ja käyttämään väkivaltaa. Uskon, että näihin voi samaistua useampikin.
Koskien tuota kirjoitusta, joka sai minut kirjoittamaan tämän: Mielestäni on hirveätä yleistää, että miehet ovat väkivaltaisia ja tahtovat valtaa. Miesten väkivalta on kyllä usein näkyvämpää ja siksi myös paremmin tilastoitua. Miehet ovat tekijöitä vakavissa lähisuhderikoksissa, mutta silti lähisuhteissa tapahtuneista törkeistä pahoinpitelyistä vajaa puolet on naisten tekemiä. Äidit esimerkiksi pahoinpitelevät lapsia siinä missä isätkin.
Verbaalisessa aggressiossa ja uhkaamisessa ei ole paljon sukupuolieroja. Esimerkiksi tuo aiemmin mainitsemani naisten käyttämä henkinen väkivalta, eli pahan puhuminen takanapäin ja manipulointi ovat aika usein juuri naisille ominaisia väkivallan muotoja.
Vaikka henkinen väkivalta saattaa kuulostaa harmittomalta, se on pitkään jatkuessaan sen uhriksi joutuneelle hirvittävää.
Mielestäni:
Kaikki väkivalta on tuomittavaa.
Kaikki ei ole mustavalkoista ja meidän tulisi välttää yleistystä.
Yhtä oikeaa olettamusta ei ole. Eteenpäin sukupuoli tasa-arvossa päästään, kun tunnustetaan molempien sukupuolten kyky väkivaltaan. Myös tyttöjen ja naisten on kannettava vastuu väkivaltaisista teoistaan. Jos perhe- ja lähisuhdeväkivalta nähdään yksipuolisesti miesten tekemänä ja naisten kokemana, on väkivallan kokonaisvaltainen ehkäiseminen ja väkivallattomuuteen kasvattaminen mahdotonta.
Sekä tytöt, että pojat, naiset ja miehet kokevat sukupuoleensa kohdistuvaa syrjintää ja olettamuksia, se sai minut tänään sattumalta tyttöjen päivänä kirjoittamaan tämän jutun.
Vielä viimeisenä:
Mitä tarkoittaa sukupuolten tasa-arvo?
Sukupuolten tasa-arvo tarkoittaa sitä, että naiset ja miehet sekä tytöt ja pojat ovat yhteiskunnallisesti samanarvoisia. Se ei tarkoita sitä, että naiset ja miehet ovat samanlaisia vaan sitä, että heidän samanlaisuutensa ja erilaisuutensa tunnistetaan ja arvotetaan tasaveroisiksi. Tyttöjen ja poikien elämää määrittävät toisistaan poikkeavat tarpeet, rajoitukset ja kokemukset.
Lähde: Plan.fi/tyttojen-paiva
Muut lähteet:
Väestöliitto.fi
Turvakoti.net
Maria Akatemia
Tasa-arvoisuuden puolesta,
Sari ja Patrik
2 thoughts on “Tyttöjen päivä”
Asiaa ja paljon ajateltavaa, hyviä pointteja kaikki mitä kirjoitit!
Kiitos, Sari!