cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Sooda kodin siivouksessa – ympäristöystävällinen ja tehokas valinta

Sooda on monipuolinen ja ympäristöystävällinen ainesosa, jota voi hyödyntää monissa eri siivoustöissä. Se on edullinen vaihtoehto monille kemikaaleille ja tarjoaa useita hyötyjä sekä terveyden että ympäristön kannalta. Jatka lukemista oppiaksesi lisää soodan käytöstä kodin siivouksessa ja saadaksesi vinkkejä sen tehokkaaseen hyödyntämiseen.

Sooda kodin siivouksessa – ympäristöystävällinen ja tehokas valinta

1. Sooda yleispuhdistusaineena
Sooda toimii erinomaisesti yleispuhdistusaineena eri pinnoilla. Voit sekoittaa ruokasoodaa lämpimään veteen ja käyttää sitä esimerkiksi keittiön pöytien, tiskialtaan, uunin tai jääkaapin puhdistamiseen. Sooda poistaa tehokkaasti rasvan ja likatahrat jättäen pinnat puhtaiksi ja kiiltäviksi.

2. Sooda hajunpoistajana
Epämiellyttävät hajut voivat olla haaste kodin siivouksessa. Sooda on erinomainen apu hajunpoistossa, sillä se neutraloi hajuja tehokkaasti. Voit esimerkiksi ripotella ruokasoodaa haiseville matolle tai sohvalle ja antaa sen vaikuttaa hetken ennen imurointia. Sooda imee itseensä hajut, jolloin saat raikkaan tuoksun kotiisi.

3. Sooda WC:n ja viemärin puhdistuksessa
WC- ja viemäriongelmat voivat olla ikäviä ja vaikeita ratkaista. Sooda voi auttaa näiden ongelmien hoidossa. Yhdistämällä ruokasoodaa ja etikkaa voit tehdä tehokkaan puhdistusaineen, joka poistaa tukokset ja epämiellyttävät hajut. Kaada ensin soodaa viemäriin ja lisää sitten etikkaa. Anna vaikuttaa hetken ja huuhtele lopuksi huolellisesti vedellä.

4. Sooda tekstiilien puhdistuksessa
Sooda on myös hyvä apu tekstiilien puhdistuksessa. Voit esimerkiksi lisätä ruokasoodaa pesukoneeseen yhdessä pyykinpesuaineen kanssa. Se auttaa poistamaan hajuja ja tahrat tehokkaasti. Lisäksi sooda voi auttaa pehmentämään kovia tai likaisia liinavaatteita, kun lisäät sitä pesuaineen joukkoon.

5. Sooda ikkunoiden pesussa
Haluatko saada ikkunasi kirkkaiksi ja puhtaiksi ilman liiallista kemikaalien käyttöä? Sooda on tässäkin tilanteessa oiva apu. Sekoita 2 tl ruokasoodaa 1 l veteen ja noin 1 tl raastettua palasaippuaa. Käytä sitä ikkunoiden pesemiseen. Sooda poistaa tehokkaasti lian ja jättää ikkunapinnat kirkkaiksi. Pese ikkunat sen jälkeen pesuvedellä, jossa on etikkaa. Käytä ikkunanpesun jälkeen kuivaa rättiä tai sanomalehteä kuivaamaan ikkunat parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

6. Sooda hajujen poistamisessa jalkineista
Jos jalkineesi alkavat haista epämiellyttävältä, voit kokeilla soodan käyttöä hajujen neutraloimiseksi. Ripottele ruokasoodaa sukkasi sisään tai suoraan jalkineisiin ja anna sen vaikuttaa yön yli. Ravistele ylimääräinen sooda pois seuraavana päivänä. Sooda auttaa imeyttämään hajuja ja jättää jalkineesi raikkaiksi.

7. Sooda kattilan ja pannujen puhdistuksessa
Tiukkaan pinttyneen lian poistaminen kattiloista ja pannuista voi olla haastavaa. Voit kokeilla soodan käyttöä tässäkin tehtävässä. Peitä likainen alue ruokasoodalla ja lisää hieman vettä, jotta muodostuu tahna. Anna soodan vaikuttaa hetken ja hankaa sitten aluetta pehmeällä sienellä tai harjalla. Sooda auttaa irrottamaan pinttynyttä likaa ja jättää astiasi puhtaiksi.

8. Sooda mattojen raikastamisessa
Jos mattoosi on imeytynyt epämiellyttäviä hajuja, sooda voi auttaa raikastamaan sitä. Ripottele ruokasoodaa matolle ja anna sen vaikuttaa vähintään puoli tuntia. Tämän jälkeen imuroi matto perusteellisesti, jotta sooda poistuu kokonaan. Sooda neutraloi hajuja ja jättää maton raikkaaksi.

9. Sooda kylpyhuoneen puhdistuksessa
Sooda on erinomainen apu myös kylpyhuoneen puhdistuksessa. Voit tehdä soodapohjaisen tahnan sekoittamalla ruokasoodaa ja vettä. Levitä tahnaa kylpyhuoneen pinnoille, kuten pesualtaisiin, laattoihin ja saumoihin. Anna soodan vaikuttaa hetken ja hankaa sitten alueet puhtaaksi. Sooda auttaa poistamaan saippuajäämiä ja kalkkitahroja.

10. Sooda lattioiden puhdistuksessa
Voit käyttää soodaa erilaisten lattiapintojen, kuten laattojen, laminaatin ja vinyylin puhdistukseen. Sekoita ruokasoodaa lämpimään veteen ja käytä tätä seosta moppauksessa tai lattianpesukoneessa. Sooda auttaa poistamaan likaa ja jättää lattiat kiiltäviksi.

11. Sooda hajujen poistamisessa jääkaapista
Epämiellyttävät hajut voivat joskus tarttua jääkaappiin. Voit asettaa avoimen purkin ruokasoodaa jääkaappiin hajujen neutraloimiseksi. Sooda imee itseensä hajut ja pitää jääkaapin raikkaana. Muista vaihtaa sooda säännöllisesti.

12. Sooda valkaisuaineena
Sooda voi toimia luonnollisena valkaisuaineena erityisesti tekstiileille, kuten valkoisille pyyhkeille tai lakanoille. Ruokasoodaa voidaan käyttää nestemäisen pyykinpesuaineen yhteydessä palauttamaan kellastuneisiin vaatteisiin värit ja poistamaan pinttyneitä tahroja. Lisää nestemäisen pesuaineen joukkoon muutama korkillinen etikkaa, ruokalusikallinen soodaa ja anna pestä tavallisen pesuohjelman mukaan.

13. Sooda kahvinkeittimen puhdistuksessa
Kahvinkeittimen säännöllinen puhdistaminen on tärkeää sen hygienian ja toimivuuden kannalta. Voit tehdä soodapohjaisen puhdistusliuoksen sekoittamalla ruokasoodaa ja vettä 1 l vettä + 3 rkl soodaa). Kaada liuos kahvinkeittimen vesisäiliöön ja käynnistä keittoprosessi ilman kahvia. Huuhtele keitin lopuksi useilla puhtailla vesierillä.

14. Sooda pehmennyksenä pyykinpesussa
Jos käytät kovaa vettä kotona, voit lisätä ruokasoodaa pesukoneen (pari teelusikallista) huuhteluainelokeroon. Sooda auttaa pehmentämään vettä ja tekemään pyykistäsi pehmeämpää. Se auttaa myös poistamaan pesuainejäämiä ja raikastamaan tekstiilejä.

 

 

Yhteenveto
Sooda on monipuolinen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kodin siivoukseen.  Sooda on edullinen ja turvallinen vaihtoehto, joka ei sisällä haitallisia kemikaaleja. Se on myös biologisesti hajoava, mikä tekee siitä ympäristöystävällisen valinnan.

HUOM!

On kuitenkin tärkeää muistaa, että vaikka sooda on monipuolinen puhdistusaine, se ei välttämättä sovi kaikille pinnoille. Ennen soodan käyttöä kannattaa testata sitä pienelle ja huomaamattomalle alueelle varmistaaksesi, ettei se aiheuta vaurioita tai värjäytymiä.

 

OTA TALTEEN MYÖS TÄMÄ OHJE:

YLEISPUHDISTUSAINE

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close