cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Munakas on kananmunasta paistamalla valmistettu ruoka, jota kutsutaan myös omeletiksi. Munakas valmistetaan rikkomalla munan rakenne esimerkiksi haarukalla ja munan valkuaisaineet hyydytetään rasvatulla tai tarttumattomalla paistinpannulla.

Usein munakkaaseen lisätään ennen paistoa hiukan vettä, maitoa tai kermaa, ja mausteeksi esimerkiksi suolaa ja pippuria. Munakkaan täytteeksi voidaan laittaa esimerkiksi juustoa, kinkkua tai juureksia ja vihanneksia, kuten esimerkiksi perunaa, porkkanaa, sipulia, herneitä ja tomaattia. Lähde:Wikipedia.

Munakkaita ja omeletteja on vuosien aikana tullut valmistettua yhtä jos toisenlaista. Avoimia lätyn kaltaisia munakkaita, kuohkeita ja ilmavia ja kaikkea siltä väliltä.

Munakas sopii aamupalaksi tai kevyeksi lounaaksi ja jopa iltapalaksi. Munakkaasta on helppo tehdä ruokaisampi lisäämällä siihen erilaisia täytteitä, kuten juustoa, kasviksia, sieniä tai vaikka kinkkua tai nakkeja.

 

Twitterissä ahkerasti äänessä oleva Henri Alénkin on jakanut hyviä neuvoja kuinka onnistua munakkaan paistossa. 50 sekunnin munakkaaseen kannattaa ottaa se 50 sekuntia aikaa ja kokeilla valmistaa se.

Henri Alénin sanoin hyvän munakkaan salaisuus on savuavan kuuma pannu ja se, että pitää munamassan pannulla koko ajan liikkeessä. “Täydellinen munakas on kuohkea kuin souffle, kiiltävä ja kostea. Jos se ei ole pannulta lautaselle 50 sekunnin aikana, on se ylikypsä.

Henri Alénin 50 sekunnin munakas

1 annos

3 (luomu)kananmunaa
3 rkl kuohukermaa
suolaa, valkopippuria

Paistamiseen
nokare voita

Valmistus
1.Riko munat kulhoon ja lisää mukaan kerma ja mausteet. Sekoita kevyesti haarukalla rakenne rikki, älä vaahdota.
2.Kuumenna tarttumaton pannu kuumaksi. Laita voi pannulle ja heti perään munakasmassa. Sekoita munamassaa puuhaarukalla, kunnes se on melkein hyytynyt. Lopeta sekoittaminen ja liikuta pannua edestakaisin muutaman kerran. Näin munakas taas keräytyy ehjäksi. Laita keskelle täytteitä, jos haluat ja käännä taskuksi. Tarjoa heti.

 

Munakkaista ja munista puheen ollen. Joko olet tutustunut Sanna Mansikkamäen Muna-kirjaan?

Terveellinen ja monipuolinen kananmuna taipuu monenlaiseen ruoanlaittoon. Muna – Herkulliset ohjeet kananmunasta sisältää lähes 100 ruokaohjetta ja mielenkiintoisen tietopaketin suomalaisesta kananmunasta.Kirjan ohjeilla opit uppomunan ja munakokkelin valmistuksen saloihin ja saat ideoita niin aamiaiselle kuin brunssille. Kirjassa on runsain mitoin ideoita, miten hyödyntää munaa arkisessa ruoanlaitossa, välipaloissa, kastikkeiden teossa ja jälkiruoissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close