cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Graavilohitartar

Graavilohesta tehty tartar on upea alkupala joka maistuu juhlapöydässä oli sitten juhannus taikka joulu. Nopeasti valmistuva herkku ei hikoiluta keitiössä vaan pääset nauttimaan siitä nopeasti. Meillä tätä syödään Maalahden limpun kera, mutta voit yhtä hyvin paahtaa seuraksi vaikkapa paahtoleipää tai syödä sen ihan sellaisenaan.

Etsitkö upeaa ja klassista alkuruokaa, joka hurmaa niin maullaan kuin ulkonäölläänkin? Graavilohitartar on täydellinen valinta. Tämä herkullinen ruokalaji yhdistää graavatun lohen, tuoreen tillin, punasipulin, dijon sinapin ja smetanan täydelliseksi makuelämykseksi. Seuraavaksi jaan ohjeen graavilohitartarin valmistamiseen ja tarjoiluun.

 

Upea, klassinen alkuruoka.

Graavilohitartar

4:lle

 • 200 g graavattua lohta
 • 1 pieni punasipuli
 • 1/2 dl tuoretta tilliä silputtuna
 • 1 tl dijon sinappia
 • 1/4 tl valkopippuria
 • 150 g smetanaa

Lisäksi

 • sitruunaa
 • mätiä
 • tuoretta tilliä
 • Maalahden limppua
 1. Leikkaa lohiviipaleet pieniksi paloiksi.
 2. Kuori ja hienonna punasipuli.
 3. Yhdistä kaikki lohitartarin ainekset. Tarkista maku.
 4. Lusikoi seosta joko leiville tai annoslusikoille.
 5. Tarjoa seurana sitruunaa, mätiä, tuoretta tilliä ja Maalahden limppua.

 

Viinisuositus

Viinin valitseminen ruoan pariksi voi nostaa aterian nautittavuuden aivan uudelle tasolle.

Graavilohitartar on hienostunut ja raikas alkuruoka, joka tarjoaa monipuolisen makumaailman. Tämän ruoan kanssa sopivat useat viinityypit, kuten kuohuviinit, valkoviinit ja jopa kevyet punaviinit. Tässä muutamia suosituksia eri viinityyppien osalta:

Kuohuviinit: Kuohuviinit, erityisesti samppanjat tai cava, ovat erinomainen valinta graavilohitartarin kanssa. Niiden raikkaus ja hapokkuus täydentävät lohen ja sinapin makua. Suosittelen esimerkiksi tyylikästä samppanjaa, kuten Veuve Clicquot Brutia tai Dom Pérignonia.

Valkoviinit: Valkoviinit, erityisesti raikkaat ja sitruksiset viinit, sopivat hyvin yhteen graavilohen kanssa. Niiden hapokkuus ja hedelmäisyys tasapainottavat ruoan makua. Esimerkiksi Sauvignon Blancia, kuten Cloudy Bay Sauvignon Blanc Uudesta-Seelannista tai Sancerre viiniä Ranskasta.

Kevyet punaviinit: Jos suosit punaviinejä, valitse kevyt ja hedelmäinen vaihtoehto. Nuoret ja raikkaat punaviinit, kuten Pinot Noir, voivat tarjota mielenkiintoisen kontrastin graavilohitartarin herkälle maulle. Suosittelen esimerkiksi Bourgognen alueen Pinot Noir -viinejä, kuten Domaine de la Romanée-Conti tai Joseph Drouhin.

 

Kuohuviinien, erityisesti samppanjoiden, sopivuus graavilohen kanssa herättää jonkin verran keskustelua viiniasiantuntijoiden keskuudessa. Jotkut asiantuntijat suosittelevat samppanjaa graavatun lohen kanssa, kun taas toiset suosivat muita viinityyppejä, kuten valkoviinejä. Lopullinen päätös riippuu kuitenkin henkilökohtaisista mieltymyksistä ja makuyhdistelmistä, joita kukin yksilö pitää mielekkäänä.

Samppanja voi tarjota mielenkiintoisen kontrastin graavilohen suolaisuudelle ja hapokkuudelle. Sen kupliva ja raikas luonne voi tuoda lisäulottuvuuden ruoan kokonaiskokemukseen. Toisaalta samppanjan korkea hapokkuus voi myös korostaa lohen suolaisuutta, mikä saattaa olla joidenkin mielestä liian intensiivistä. Tässä tapauksessa valkoviinit, kuten raikkaat ja sitruksiset Sauvignon Blanc -viinit, voivat tarjota tasapainoisemman makuyhdistelmän.

On tärkeää muistaa, että viinisuositukset ovat subjektiivisia, ja jokainen voi kokeilla erilaisia yhdistelmiä ja löytää oman mieltymyksensä mukaisen parituksen. Jos olet kiinnostunut kokeilemaan samppanjaa graavilohen kanssa, suosittelen valitsemaan kuivan samppanjan, joka ei ole liian makea. Kuiva samppanja, esimerkiksi Brut tai Extra Brut -tyyppi, voi tarjota tasapainoisemman makuyhdistelmän lohen kanssa.

Lopullinen päätös viinin valinnasta graavilohitartarin seuraksi on sinun käsissäsi. Kokeile erilaisia vaihtoehtoja ja luota omaan makuusi.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close